Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
w jakim wieku rozpoczynac edukacje...
Autor Wiadomość
leon 
Trajkotka

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 20:14   w jakim wieku rozpoczynac edukacje...

http://www.mojawyspa.co.u...eforma-edukacji

Halloween 
(banita)

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 10:29   

żaden ze mnie znawca tematu, ale piec lat ... to za wcześnie. Tak jakby skradzione beztroskie dzieciństwo.

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 14:27   

Od 2014 r. pięciolatki (w tym wieku obowiązkowo zaczynają szkołę) będą uczyły się programowania komputerowego. Do siódmego roku życia mają wiedzieć, czym są algorytmy oraz pisać i testować proste programy. Mają wiedzieć, jak zarządzać danymi oraz zabezpieczać prywatne informacje. Na matematyce pierwszaki będą uczyć się ułamków. Od 11. roku życia przejdą do tak zaawansowanych technik jak modelowanie matematyczne, inżynieria biologiczna, mają korzystać z drukarek 3D.
wiekszej bzdury nie słyszałem
a czemu nie brac 3 atki do szkoły odrazu wyszej na studia ?l

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 14:29   

no i kto zapłaci za te pożal sie borze reformy tego rządu ?wiadomo ludzie zwykli ludzie
Narud biednieje z dnia na dzień rodzice czesto nie maja na kanapke dla dzieci a rząd kolejną ustawą sie kąpromituje

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 14:45   

Jras4 napisał/a:
Narud biednieje z dnia na dzień rodzice czesto nie maja na kanapke dla dzieci a rząd kolejną ustawą sie kąpromituje

Ty dobrze przeczytałeś Iras?
To w Anglii ma wejść w życie ta reforma. Chodzi o to, żeby Europejczycy zaczęli się uczyć tego, co mali Azjaci już dawno mają w małym palcu!

Halloween 
(banita)

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:00   

Klara napisał/a:
Ty dobrze przeczytałeś Iras?
To w Anglii ma wejść w życie ta reforma. Chodzi o to, żeby Europejczycy zaczęli się uczyć tego, co mali Azjaci już dawno mają w małym palcu!

tylko czy naprawdę konieczne jest skracanie zwykłego dzieciństwa.
Myśmy nasze mieli, od 7miu lat do szkoły i bęc, stres z matmy spędzał sen z oczu. :boisie:
Świat się zmienia, wiem, ale czy w tym dobrym kierunku? :bezradny:

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:05   

tak my zawsze patszymy a to na aziatów a to na anglików czy innych tam ..ale na własne dzieci już nie ..Klara owszem to było o angolach ( mordercach ) ale i u nas są bydleta co chcą dzieci wysłać odrazu ze żłobka naileopiej albo odrazu z porodówki na studia a co tam
Ale ok dość błazenady mam tylko jedno pytanie
1 komu to słuzy ( bo nie dzieciom ani rodzicom )

Klara 

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:12   

Z naszego punktu widzenia świat idzie w złym kierunku, ale ja się powstrzymuję przed tym narzekaniem, bo wiadomo, że od stuleci każde nieco starsze, albo całkiem stare pokolenie narzekało na upadek wszystkiego, wraz z upadkiem obyczajów, a to w naturalny sposób zmieniał się świat - ich świat.

Nie umiem powiedzieć, czy tak wcześnie trzeba edukować, chociaż wiem, że dziecko uczy się od urodzenia, uczy nieustannie, więc czemu akurat nie można mu dostarczyć takich zabawek które nauczyłyby go ułamków i zajęć podczas których zamiast po raz n-ty rysować chmurki czy układać te same puzzle, układałyby programy.
Bo przecież pięciolatki nie siedziałyby sztywno w ławce, lecz tę wiedzę zdobywałyby w formie zabawowej.
Jeśli jest to osiągalne dla "uczniów z Hongkongu, Massachusetts, Singapuru i Finlandii", to dlaczego nie dla pozostałych i dlaczego by nie dla Polaków, chociaż o tym wcale się u nas nie mówi?

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:20   

Klara nie bende owijał w bawełne na to jesteśmy za starzy ..oboie doskonale wiemy że tu nie chodzi o dobro dzieci tu chodzi o kase ..poprostu o wydoienie rodziców rok wczesniej z kasy tak jak sie doji suke ( czyt wydoili go jak suke )
nie ukrywam że nie lubie nauczycieli ale dlaczego mają dwa miechy płatne da darmoszke ...? komu zalezy na utszymaniu sie pszy korycie ? no i naiwazniejsze ..kto za to wszystko płaci ?
ludzie powiedzieli wyraznie NIE ale czy ministerstwo sie tym pszejeło ? mają nie tylko dzieci ale i ludzi w du***
dzieci jest coraz mniej a dlaczego ? gdzie pomoc dla rodzinny ? gdzie pomoc dla dzieci ?
małe wjeiske szkoły ledwo dyszą ..czy ministerstwo wie o tym >? wie ale ma to w du***

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:21   

a jakich dziś mamy nauczycieli ? ,,Polsko goszko ty zapłaczesz ,,

Klara 

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:34   

Jras4 napisał/a:
oboie doskonale wiemy że tu nie chodzi o dobro dzieci tu chodzi o kase

Czemu tak wydziwiasz?
Jeszcze całkiem niedawno większość dzieci ze szkoły w której pracowałam szła do zawodówek. Absolwenci zawodówek zaczynali pracę zawodową w wieku 17 lat.
W czasie gdy była szkoła siedmioklasowa i licea, uczniowie po maturze szli do pracy mając 18 lat. Ja sama kończąc 5-letnie liceum podjęłam pracę, gdy miałam 19 lat.
O co Wam chodzi, obrońcy maluczkich?
Jras4 napisał/a:
nie ukrywam że nie lubie nauczycieli ale dlaczego mają dwa miechy płatne da darmoszke .

To się teraz zmienia, bo zdaje się, że muszą się podejmować zajęć opiekuńczych w czasie wakacji.
Powiem Ci jednak, że kiedyś sobie próbowałam liczyć godziny pracy (oprócz lekcji) w ciągu roku szkolnego. Wszystkie te wielogodzinne narady (tzw. rady pedagogiczne), imprezy pozalekcyjne, dodatkowe próby, wycieczki, spotkania z rodzicami, wyjazdy na konkursy, prace społeczne, poprawa zeszytów, planowanie pracy.... wyszło mi tego tyle, że na dwa etaty by wystarczyło, a to było wszystko "w ramach obowiązków".
Oczywiście w czasie roku nie było mowy o jakimś urlopie na żądanie, więc wszystkie zaległości w domu uzupełniałam w czasie wakacji.
Ehhh, gdy kończyłam pracować byłam u kresu sił, do cna wypalona :(

Jras napisał/a:
dzieci jest coraz mniej a dlaczego ? gdzie pomoc dla rodzinny ? gdzie pomoc dla dzieci ?

Powiedz, czy Ty sam, nie doświadczyłeś pomocy państwa?

Z drugiej strony, ta postawa roszczeniowa też mnie zadziwia. Do całkiem niedawna ktoś kto chciał mieć dzieci, nie oczekiwał tego, że państwo mu za to zapłaci i że te dzieci wychowa.
W jakiś przedziwny sposób ogarnia nas mentalność... (bo ja wiem) post-sowiecka?
Ostatnio zmieniony przez Klara Sob 13 Lip, 2013 15:50, w całości zmieniany 1 raz  

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:50   

Klara napisał/a:
bo zdaje się, że muszą się podejmować zajęć opiekuńczych w czasie wakacji
kolejna fikcia jesli sa wakacie kim sie opiekują ?
Klara napisał/a:
Absolwenci zawodówek zaczynali pracę zawodową w wieku 17 lat.
własnie a teraz pujda do niej rok wcześniej nawet jako nieletni ..w ten sposub odbierają dzieciom nie tylko dziecinstwo ale i młodość

Klara 

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:51   

Jras4 napisał/a:
kolejna fikcia jesli sa wakacie kim sie opiekują ?

W szkołach są półkolonie.
U nas są.

Jeszcze coś u góry dopisałam...

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:51   

Cytat:
O co Wam chodzi, obrońcy maluczkich?
co dziecko 5 lat zrozumie z tego co bedzie sie działo w takiej szkole co ? ludzie macie studia a gadacie jak debile

Jras4 
Docent

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013 15:52   

Klara napisał/a:
Ty sam, nie doświadczyłeś pomocy państwa?
raz w zyciu a czy wiesz ile to panstwo zabiera mi z wypłaty ? za te pieniądze sam bym sobie pomugł

Odpowiedz do tematu