Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
UCZE SIE ZYC OD NOWA POMOC :)
Autor Wiadomość
godula123 
Małomówny

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:01   UCZE SIE ZYC OD NOWA POMOC :)

Witam, mam 22 lata, spozywałem alkohol od 3 lat tylko i wylacznie piwa(3-6 codziennie).Nie pije juz ponad miesiac skonczyłem po sylwestrze ostatnia dawka alkoholu.Mam do was pytanie zawsze jak budziłem sie po wypiciu alko na kacu mialem takie objawy Kac- silny lęk,stres,ucisk w klatce piersiowej,szybkie bicie serca,wymioty,zawroty glowy,biegunka,i obnizenie nastroju i przyjemności,natretne mysli,budzenie sie w nocy wystraszony i depresyjne sny,nigdy nie mialem jakis padaczki,schizow itp.Myslalem ze to jest tylko moj kac i np za 2dni przejdzie, otoz od sylwestra nie pije juz miesiac i mam dziwne objawy tylko i wylacznie psychiczne czy to moze byc zasluga alkoholizmy zespolu abstynecyjnego albo ogolnie mam depresje czy nerwica lekowa i tylko zapijalem alkoholem moje dolegliwosci i po wypicu byly coraz wieksze.Dodam ze 80% objawów wieczorem zanika czuje sie prawie normalnie. A tutaj jakie objawy mam do dzis DEREALIZACJA I DEPERSONALIZACJA,ZAWROTY GLOWY,ZMECZENIE,CIAGLA SENNOSCI,ROZKMINIAM CALE ZYCIE,ZAMYSLONY TYLKO CHODZI,NA WSZYSTKO MI JEST OBOJETNOSCI,TO CO KIEDYS SPRAWIALO MI PRZYJEMNOSC TO TERAZ NIE MAM TEJ PRZYJEMNOSCI TZW APATIE CZY ANHEDONIE,brak odczuwania uczuc,przyjemnosci i wszystko tzw stan depresyjny mam.Kto bym w tym samym przypadku i jak sobie pomogl? I tutaj jest znak zapytania czy to uzaleznienie i zespol abstynecjny albo zwykla nerwica lekowa czy depresja i zapijalem tylko te objawy :) Prosze o pomoc i pozdrawiam

godula123 
Małomówny

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:16   

Dodam jeszcze ze jak zaczynalem spozywac alkohol to powód tego był stres i obnizenie nastroju. Tzw mi wystarczy codziennie pic dwa piwa zeby sie lepiej poczuc psychicznie.Moze to cos podpowie w tym wszystkim.I nie mam ochoty teraz pic bo wiem ze alkohol wyrzadza mi krzywde psychicznie tzw daje ukojenie na chwile a dolegliwosci pozniej sie poteguja.i mam tez pytanie jesli ktos juz np nie pija miesiac i napije sobie raz 4 piwa i abstynecja jest liczona znow od 1 dnia ze znow to samo ze zespol abstynecjny bedzie albo zespol jest tylko i wylacznie jak ktos pije ciagiem np od miesiaca.

mizule 
Towarzyski

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:23   

Hej. Dla mnie to pytanie typu...co było pierwsze..jajko czy kura.
U mnie stany picia przeplatały się z depresją i stanami lękowymi bardzo często.
Faktem jest jednak to, że jak miałam okresy niepicia to i to drugie się wyciszało.
Cóż, alko już wiesz, że nie dla Ciebie. Ale do psychiatry też się przejść na trzeźwo nie zaszkodzi. Jest wiele leków łagodzących stany, o których piszesz. I na pewno są lepszym rozwiązaniem niż powrót do alkoholu.

godula123 
Małomówny

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:30   

Przeczytalem duzo na tym forum,bardziej chodzi mi (od dnia 0 do 15 dni)
Poziom neuroprzekaźników gwałtownie spada kiedy przestajemy pić.
Tę właśnie początkowa fazę trzeźwienia nazywamy fazą odwrotu. Doznajemy wtedy szeregu bardzo nieprzyjemnych objawów, takich jak: zespół abstynencyjny (zwany błędnie kacem), depresja, huśtawka nastrojów, zaburzenia snu i inne kłopoty zdrowotne. Wiec wlasnie w tym mam chyba ten problem ze mam takie stany, i tez jesli bym zazywal antydepresanty to poleszpy sie sytucja np znam faceta ktorzy do bierze poto ze zastepuje mu to zeby nie pil i nie cpal.. duzo tez wiem o antydepresantach ze po czasie przestawiaja dzialac i skutki powracaja ale mi to moze pomoc wlasnie przetrfac ten stan nie picia.

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:32   

cześć ,
a kolega był już gdzieś u jakiego lekarza .....???
czy tak tylko sam chce sie zdiagnozować i leczyć ....
8)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:33   

cześć
doprowadziles do sytuacji że picie stało się sensem i celem zycia.
teraz go zabrakło a nowego nie znalazleś bo nie piszesz żebyś szukał nawet
godula123 napisał/a:
mam tez pytanie jesli ktos juz np nie pija miesiac i napije sobie raz 4 piwa i abstynecja jest liczona znow od 1 dnia ze znow to samo ze zespol abstynecjny bedzie albo zespol jest tylko i wylacznie jak ktos pije ciagiem np od miesiaca.

ja mam 52 lata nie piję ponad 12
pewnie nie potrafił bym się zatrzymać po czterech piwach.
jak pamiętam nawet po tzrech miesiącach abstynencji nie potrafilem.

adania 
Towarzyski
adania

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:37   

Być może zapijasz swoje stany, ale ja też zapijałam podobnie. Na początku pomagało a potem było jeszcze gorzej. Pomimo picia miałam dni w których mnie telepało i czułam lęk, a przecież dlatego zaczęłam pić, żeby emocje uspokoić. Podobnie jak koleżanka myślę, ze powinieneś przejść sie do lekarza psychiatry i opowiedzieć mu o swoich objawach. Tylko on moze stwierdzić czy wymagasz leczenia, a moze nie, ale tylko specjalista moze to ocenić.
Jeśli nawet nie należysz do grupy potencjalnych alkoholików a jednak bedziesz uspokajał emocje alkoholem mozesz nabawić się poważniejszych problemów psychicznych.

Pamiętaj nie lekceważ tego.

Cytat:
duzo tez wiem o antydepresantach ze po czasie przestawiaja dzialac

ja nie mówię o antydepresantach, twój opis wskazuje na coś o wiele bardziej poważnego.
Ostatnio zmieniony przez adania Śro 25 Lut, 2015 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 15:45   Re: UCZE SIE ZYC OD NOWA POMOC :)

godula123 napisał/a:
Witam, mam 22 lata,.........DEREALIZACJA I DEPERSONALIZACJA,.......TZW APATIE CZY ANHEDONIE,brak odczuwania uczuc,przyjemnosci i wszystko tzw stan depresyjny mam.Kto bym w tym samym przypadku i jak sobie pomogl?

Pomijając te trudne słowa na początku w wieku 22 lat piłem tak namiętnie, że do głowy by mi nie przyszło się diagnozować.... i nie robiłem tego. Piłem codziennie z kim popadło i co popadło... akurat towarzystwo takie było że wynalazkami były "wściekłe psy" a nie "dykta"
godula123 napisał/a:
I tutaj jest znak zapytania czy to uzaleznienie i zespol abstynecjny albo zwykla nerwica lekowa czy depresja i zapijalem tylko te objawy :) .....

Ja po 19 latach picia jak wylądowałem na detoksie to jeszcze wątpiłem czy aby napewno jestem alkoholikiem... "a może to przypadek" był taki... przy pracy jak wiele innych.... że zapiłem leki uspokajające i nasenne bezmyślnie... bo mi się zachciało pić.
Wątpliwości mi stopniowo rozwiewali terapeuci.
A i tak jeszcze raz musiałem zapić antydepresanty i znaleźć się na Oddziale Zamkniętym, żeby się poddać z tym moim.... niedowierzaniem.

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 16:10   

cześć godul :)

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 16:23   

Czesc :) fajnie, ze sie u nas pojawiles :)

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 16:38   

Witaj godul :)

godula123 napisał/a:
.Nie pije juz ponad miesiac skonczyłem po sylwestrze ostatnia dawka alkoholu.

Podobnie jak ja, lecz po dwóch tygodniach uspokoiło mi się. Może przez to, że piłam dużo wody i jadłam witaminy. Od miesiąca mam spokój, typowa faza miodowa. Jak tak długo Ci się utrzymuje może faktycznie czas iść do specjalisty.

:skromny:

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 16:48   

godula123 napisał/a:
duzo tez wiem o antydepresantach

Ja nie, ale wiem, że to zastępowanie jednego nałogu drugim. Jak połączysz to już inna bajka. :skromny:

mizule 
Towarzyski

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 17:00   

Ankao..tu się nie zgodzę. Czasem są sytuacje, że bez wsparcia psychiatry i leków nie dasz rady. Dlatego poleciłam koledze wizytę u profesjonalisty, który sam oceni na ile i czy w ogóle leki są potrzebne.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 17:04   

mizule napisał/a:
u profesjonalisty, który sam oceni na ile i czy w ogóle leki są potrzebne.

Tylko i wyłącznie jeżeli jest specjalistą uzależnień !!! ;)
Witaj Młodzieńcze :)
Ostatnio zmieniony przez zołza Śro 25 Lut, 2015 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

mizule 
Towarzyski

Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 17:06   

Zołza, i takich na szczęście można znaleźć :)

Odpowiedz do tematu