Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Wiedźma
Pią 21 Mar, 2014 20:46
Apel z Ukrainy: Niech to wideo zobaczy cały świat.
Autor Wiadomość
margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 18:09   Apel z Ukrainy: Niech to wideo zobaczy cały świat.

Przesyłam, ponieważ mam wielu znajomych z Ukrainy, również żona mojego dobrego kolegi jest Ukrainką i sprawa ta nie jest mi obojętna...

Przetłumaczyłam ze słuchu dla tych, którzy nie rozumieją po angielski. Dwóch słówek nie mogłam zrozumieć i przetłumaczyłam "na czuja". Leon mam nadzieję, że jeśli jest jakiś błąd, to mnie poprawisz.

"Jestem Ukrainką. Pochodzę z Kijowa. Jestem teraz na Majdanie. W centralnej części mojego miasta. Chcę, abyście wiedzieli dlaczego tysiące ludzi z całego mojego kraju są na ulicach. Jest tylko jeden powód. Chcemy być wolni od dyktatury. Chcemy być wolni od polityków, którzy pracują tylko dla siebie samych. Którzy gotowi są strzelać, bić, szkodzić ludziom tylko po to, aby chronić swoje pieniądze, tylko po to, aby chronić swoje domy, tylko po to aby chronić swoją władzę. Chcę dla tych ludzi, którzy są tutaj, aby mieli swoją godność, odwagę(?). Chcę, aby wiedli normalne życie. Jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, ale nasz rząd to barbarzyńcy. To nie Związek Radziecki. Chcemy, aby nasz rząd(?) nie był skorumpowany. Chcemy być wolni. Wiem, że być może jutro nie będziemy mieli telefonów, dostępu do internetu. Będziemy tutaj sami. I być może milicja będzie zabijać nas jeden po drugim, kiedy będzie tutaj ciemno. Dlatego proszę o to teraz: pomóż nam. Możemy uleczyć tą wolność, która jest w naszych sercach. Mamy tą wolność w naszych umysłach. A teraz proszę cię abyś wprowadził tą wolność w naszym kraju. Możesz nam pomóc tylko opowiadając tą historię swoim przyjaciołom, jedynie przesyłając dalej to wideo. Proszę, prześlij je dalej. Powiedz o tym przyjaciołom, powiedz o tym rodzinie, powiedz o tym swojemu rządowi. Pokaż, że nas wspierasz."

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 19:16   

A Rosja już grozi, że użyje "wszystkich sił, aby zaprowadzić na Ukrainie spokój."

cf2423f

leon 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 19:32   

margo napisał/a:
A Rosja już grozi, że użyje "wszystkich sił, aby zaprowadzić na Ukrainie spokój."

cf2423f

Na ukrainie wlasnie odbywa sie scenariusz,ktorego my uniknelismy 25 lat temu,dogadujac sie przy okraglym stole,no mielismy znacznie gorzej,bo byl uklad warszawski i interwencja zsrr byla bardzo prawdopodobna.Ukraincy od 20 lat nie potrafia doprowadzic do stabilnej demokracji parlamentarnej i rozgrywa sie tam walka miedzy opcja "pozornej demokracji parlamentarnej" na wzor rosji za ktora stoi janukowycz reprezentujacy oligarchow,ktorzy miliardow £ nie oddadza,jesli nie zostana do tego zmuszeni,a opcja demokracji parlamentarnej w europejskim tego slowa znaczeniu.Mloda ukrainka,jak rozumiem apeluje do decydentow tego swiata,politykow,aby wsparli ukraine w jej dazeniu do modelu europejskiej demokracji i wstapieniu ukrainy do unii.
Polityka oczywiscie nie zna sentymentow,tam jest kalkulacja...,zimne,za i przeciw i w tej chwili rozstrzyga sie,czy ukraina bedzie w strefie wplywow putina,czy zachodu.Zachod moze tylko sankscjmi gospodarczymi uderzyc w oligarchow i nic wiecej,ukraina jest powiazana ekonomicznie z rosja i rosja ma ich w zasadzie w kieszeni.
Mozna tylko dopingowac ukraine,ale nikt za nia nie zdecyduje o jej przyszlosci,a jak sadze sprawy posunely sie za daleko i mozliwosc "ukrainskiego okraglego stolu" oddala sie coraz bardziej...,tak to wyglada z mojego punktu widzenia :>
Ostatnio zmieniony przez leon Śro 19 Lut, 2014 19:44, w całości zmieniany 3 razy  

NANA 
Towarzyski
NANA

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 19:41   

https://www.facebook.com/events/198814506994556/

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:02   

leon napisał/a:
to jest przeciez przetlumaczone...

to są tylko fragmenty tam, ja całą wypowiedź przetłumaczyłam :)

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:10   

NANA nie będzie mnie w sobotę w Warszawie :bezradny: ale kto będzie przypadkiem w okolicy to napiszcie!

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:16   

margo napisał/a:
leon napisał/a:
to jest przeciez przetlumaczone...

to są tylko fragmenty tam, ja całą wypowiedź przetłumaczyłam :)

txt dziecinnie prosty, nawet taki laik z angielskiego jak ja zrozumiałby dokładnie każde słowo(przyznaje , muzyczka w tle , bardzo utrudniała mi zrozumienie, ale ... laik) hahaha
txt prosty i chorobliwie naiwny, EU nie kiwnie nawet malutkim paluszkiem, zbyt siedzą w kieszeni Putnia i jego gazo/roponośnych zaworów.
Swiatem rządzą układy i finanse , nie jakieś komiczne (stworzone dla naiwniaków , tak na pokaz) systemy parlamentarne . :blee:
margo, jak sobie kliczkowcy wywalcza to beda mieli, nikt im nie pomoże .

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:22   

Halloween napisał/a:
txt dziecinnie prosty

Hall, przetłumaczyłam dla tych, którzy w ogóle nie znajdą angielskiego. Wyobraź sobie, że nie każdy jest takim poliglotą jak Ty :mgreen:

To nie chodzi o to, czy to pomoże, czy nie pomoże. Tu chodzi o wsparcie duchowe, mentalne. Poczucie, że nie są sami w tym wszystkim. A to nasze forum po co jest, jak nie właśnie po co, aby inni nie czuli się sami ze swoim problemem? Jasne, że przesyłanie filmiku nic nie da, ale da poczucie jedności. O to w tym chodzi.

A jeśli ktoś jest z Warszawy i chce nieść również inny rodzaj pomocy to kopiuję wiadomość z facebooka jednej dziewczyny

"Pewnie orientujecie się jaka jest sytuacja na Ukrainie, mama mojej znajomej organizuje tam szpital polowy i potrzebują( jak i inne utworzone tam szpitale polowe) lekarstw, wszelkich środków medycznych, żywności ,koców, płaszczy przeciwdeszczowych i pieniędzy. Kto chce być solidarny i pomóc niech przekazuje to co ma do Kościoła grekokatolickiego ul Miodowa 16 W-wa. Nawet jeśli jest zamknięte to wystarczy zadzwonić do drzwi i otwierają. Liczy się każda pomoc."
Ostatnio zmieniony przez margo Śro 19 Lut, 2014 21:26, w całości zmieniany 1 raz  

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:38   

margo napisał/a:
Hall, przetłumaczyłam dla tych, którzy w ogóle nie znajdą angielskiego. Wyobraź sobie, że nie każdy jest takim poliglotą jak Ty :mgreen:

wcale nie jestem poliglota, nie znam angielskiego.
i nie dokuczaj mi, bo się odgryzę. :nerwus:
nie krytykowałem Twoich intencji, napisałem tylko to co o tym myślę.
A myślę że nikt nie pomaga obcym bo potrzebują pomocy, pomaga się wtedy gdy ta pomoc przyniesie korzyści i nie pociąga za sobą jakiegoś ryzyka.
Niestety w sprawie Ukrainy, to ryzyko jest dość duże.
zresztą... jakoś nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek EU pomogło jakiemuś krajowi w jego walce o demokracje , samostanowienie itp... do wyboru do koloru.
To tyle mojego pisania w tym temacie.
Sztandarem demokracji jeżeli miałbym powiewać to lepiej już tam gdzie tego sytuacja potrzebuje i wymaga, a nie w ciepłym pokoiku przed monitorem... to płaskie i nieszczere, takie na pokaz.
Ostatnio zmieniony przez Halloween Śro 19 Lut, 2014 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:41   

Kochani wszycho ok , każdy ma prawo do wolności i mieliby moje poparcie gdyby nie te czarno czerwone flagi banderowców choć zawsze lepiej mieć za sąsiada wściekłego narodowca niż uśmiechniętego komunistę

NANA 
Towarzyski
NANA

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:52   

margo napisał/a:
NANA nie będzie mnie w sobotę w Warszawie :bezradny: ale kto będzie przypadkiem w okolicy to napiszcie!

Ja będę na pewno ... a za przetłumaczenie tekstu bardzo Co dziękuję .. :buziak:

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:53   

Janioł napisał/a:
banderowców

Nie wszyscy, którzy tam stoją, to banderowcy... Fakt. Są tam, ale nie generalizujmy.

Halloween napisał/a:
pomaga się wtedy gdy ta pomoc przyniesie korzyści

A pomoc człowiek - człowiekowi? Nie mówię tu o poziomie państwo - państwo. To ludzie tak jak i my. My też kiedyś walczyliśmy o to samo, jak słusznie Leon zauważył :bezradny:

Ps. Na Majdanie jest również siostra mojej koleżanki... Banderowcem nie jest na pewno :bezradny:
Ostatnio zmieniony przez margo Śro 19 Lut, 2014 21:54, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 21:58   

margo napisał/a:

A pomoc człowiek - człowiekowi?
ok konkretnemu człowiekowi tak , ruchawce państwowej nie tym bardziej że tam w grę wchodza gierki oligarchów pod przykrywką ruchów wolnościowych (swoja drogą niezła medialna ściema) tak samo jak było przy pomarańczowej rewolucji , za grosz nie wierzą w to że Putin wypuści z rąk Ukrainę .....zawsze to on ma kurki z gazem i ropą i wieeeeeeeelkieeeeeeego dłużnika

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 22:00   

margo napisał/a:
A pomoc człowiek - człowiekowi? Nie mówię tu o poziomie państwo - państwo. To ludzie tak jak i my. My też kiedyś walczyliśmy o to samo, jak słusznie Leon zauważył

tak? Jakieś stowarzyszenie kombatantów walki o wolność i demokracje.
Hmm miałem tu nie pisać, za poważny i podniosły temat jak dla mnie.
Jakoś nie udziela mi się klikany heroizm i pokazowe hasła.
Pa :]

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 19 Lut, 2014 22:01   

Janioł, wszyscy się boją Rosji i pewnie nikt niczego nie zrobi dopóki na Ukrainę nie wjadą Rosyjskie czołgi, wtedy będą musieli interweniować... Na razie inne państwa przyglądają się z boku. Polska oferuje szpitale i ewentualny azyl dla uchodźców (informacja z dziś). Chociaż coś. Szpitale dla człowieka, nie dla polityki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi