Gdzie na terapię w Warszawie? |
Autor |
Wiadomość |
Marysia2
Milczek
|
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 23:50 Gdzie na terapię w Warszawie?
|
|
|
Witam,
czy może mi ktoś pomóc. Szukam terapii DDA w Warszawie. Nie wiem nic o terapiach.
Co to są grupy samopomocowe?
Co to terapie grupowe?
Indywidualne?
Co jest lepsze?
Gdzie można znaleźć nieodpłatną terapię lub terapię na studencką kieszeń?
Czy ktoś słyszał o tym:
--środa 18.00 - 20.00
pl.Konfederacji, kościół św. Zygmunta
salka przy dolnej kaplicy (wejście od ulicy Daniłowskiego będącej przedłużeniem ulicy Lipińskiej)
grupa "OBIETNICA"
Czy jest to płatne? Jest to grupa samopomocowa, czyli co?
Proszę pomóżcie mi, muszę coś ze sobą zrobić a nie wiem jak się za to zabrać |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 23:59
|
|
|
Marysia2 napisał/a: | --środa 18.00 - 20.00
pl.Konfederacji, kościół św. Zygmunta
salka przy dolnej kaplicy (wejście od ulicy Daniłowskiego będącej przedłużeniem ulicy Lipińskiej)
grupa "OBIETNICA" |
Prawdopodobnie jest to grupa AA czyli anonimowych alkoholików. Powinnaś tam uzyskać informacje jakich potrzebujesz. Nieodpłatnie...lub znajdź przychodnie przeciw uzależnieniom Pewnie w necie będą adresy.Pozdrawiam |
_________________ |
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 00:27
|
|
|
http://forum.gazeta.pl/fo...A_Warszawa.html
Może tu coś znajdziesz.
A tak w ogóle...witaj na forum |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 02:37
|
|
|
Tutaj też masz adresy ośrodków - patrz na "współuzależnienie"
http://psychologia.edu.pl...apa=mazowieckie
Właściwie wystarczy zadzwonić do takiego ośrodka, powiedzieć coś w rodzaju "chciałabym się umówić na terapię DDA" i wszystkiego się dowiesz
Powodzenia
Terapia indywidualna - jesteś sam na sam z terapeutą, przez całą godzinę (lub 45 minut) masz terapeutę tylko dla siebie, dostajesz zadania domowe.
Terapia grupowa - jesteś w grupie ok. 10-15 osób (choć to może zależeć od ośrodka itp) z podobnym problemem, całość jest prowadzona przez profesjonalnego terapeutę (lub nawet 2), dowiadujesz się o sobie nie tylko od terapeuty, ale także (a może przede wszystkim) od innych osób. Nie byłam na terapii grupowej, ale słyszałam, że jest bardziej skuteczna, dodatkowo można zdobyć nowych przyjaciół Ewentualne problemy, o których nie chcesz mówisz w grupie - możesz omówić z terapeutą na dodatkowych spotkaniach indywidualnych.
Minusem terapii grupowej jest to, że trudno się na coś takiego dostać Grupy są zamknięte, w niektórych ośrodkach trzeba czekać ponad rok.
Polecałabym Ci przede wszystkim rozpocżęcie jakiejkolwiek terapii - kontakt z profesjonalnym terapeutą jest bardzo ważny.
Ponieważ terapeuci są różni, najlepiej przeczytaj sobie to: http://flandra.wordpress....gnaly-alarmowe/ - ważne, żeby mieć chociaż mgliste pojęcie czy terapeuta jest ok.
W radiu Euro były kiedyś audycje radiowe dla DDA - http://flandra.wordpress....na-wlasne-nogi/ - zaproszono do nich terapeutów ze stowarzyszenia Od-Do. Zdaje się, że oni kierują swoją ofertę głównie do ludzi młodych, od marca rusza nowy cykl projektu "DDA - w podejściu na K2" - brzmi ciekawie, więc może spróbuj się czegoś dowiedzieć ? http://www.od-do.org/od-d...ci-20100120.php |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 08:33
|
|
|
Cytat: | Co to są grupy samopomocowe? |
Te grupy są tworzone przez osoby zainteresowane, dotknięte problemem DDA, żeby dzielić się doświadczeniem i nadzieją, oraz pracować nad własnym rozwojem.
Takie grupy (w odróżnieniu od programów terapeutycznych prowadzonych w ośrodkach leczenia uzależnień) nie są prowadzone przez terapeutów.
Terapia trwa przez jakiś czas i kiedyś się kończy, natomiast na mityng grupy samopomocowej można chodzić systematycznie, można też pójść wtedy, kiedy odczuwa się taką potrzebę i otrzymuje się wsparcie. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 10:47
|
|
|
Witaj Marysiu na forum
Marysia2 napisał/a: | Co to są grupy samopomocowe? | Grupy samopomocowe dla DDA - najczęściej są przy klubach abstynenta czyli AA,poradniach leczenia uzależnień,przy kościołach w salkach katechetycznych - są nieodpłatne (najwyżej parę groszy -np.1 lub 2 zł-tzw. kapeluszowe). |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 10:55
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | (najwyżej parę groszy -np.1 lub 2 zł-tzw. kapeluszowe). | I nie jest to obowiązkowe |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 12:43
|
|
|
beata napisał/a: | KICAJKA napisał/a:
(najwyżej parę groszy -np.1 lub 2 zł-tzw. kapeluszowe).
I nie jest to obowiązkowe |
...taaa, ostatnio prowadzący powiedział: "...jak się kapelusz nie zapełni - to nie otwieram drzwi..." |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 13:21
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | prowadzący powiedział: "...jak się kapelusz nie zapełni - to nie otwieram drzwi.. |
Jak nie żartował, to w mordę drania |
_________________ |
|
|
|
|
Gosia
Milczek
|
Wysłany: Czw 19 Paź, 2017 18:44 kolektyw Psychologgia
|
|
|
Moją rekomendację w Warszawie ma Pan psychoterapeuta xxx. Super kompetentna osoba. Warto zadzwonić do xxxxx i spróbowac
--------------------
w sprawie reklam odsyłam do regulaminu |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Czw 19 Paź, 2017 19:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
joannaparzel
Małomówny
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2018 19:23
|
|
|
Cytat: | Witam,
czy może mi ktoś pomóc. Szukam terapii DDA w Warszawie. Nie wiem nic o terapiach. |
Pierwszym etapem powinna być wizyta u specjalisty, następnie ogólne badania a dopiero potem dowiedz się jaka terapia dla Ciebie będzie odpowiednia i z jakim problemem się borykasz. Pozdrawiam:) |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2018 14:54
|
|
|
Myślę, że Marysia od 2010 roku już sobie znalazła terapię |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2018 18:56
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Myślę | Ty - tak |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2018 18:57
|
|