|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Przesunięty przez: Klara Pią 12 Lut, 2010 15:19 |
nowa |
Autor |
Wiadomość |
emigrantka
Gaduła a ja jestem prosze pana na zakrecie ...
Pomogła: 12 razy Wiek: 56 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 706
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:28
|
|
|
ok nie krzycz glowa mnie boli wiesz alkoholik tak czasem ma ....
jakie znow barykady !! ciagle cus mi stoi na drodze |
_________________ "Alkoholicy mają wspólne drzewo genealogiczne: wszystkim im odbija palma" :-D. |
Ostatnio zmieniony przez emigrantka Czw 11 Lut, 2010 22:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:29
|
|
|
Irian napisał/a: | Witam. Jestem Irian. | Witaj serdecznie.
O raju dziewczyny...mamy AL-Anonka |
|
|
|
|
Irian
Milczek
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:34
|
|
|
emigrantka napisał/a: | a propo jednego piwa to jest to bardzo niebezpieczee jesli ktos jest alkoholikiem nastepnego juz sobie nie bedzie w stanie odmowic |
I już, takie to jest proste? Czyli jeśli potrafi sobie odmówić, to alkoholikiem nie jest? ((p => q) => (~q => ~p).) Nie wierzę. Bo ona sobie oczywiście POTRAFI odmówić, po prostu nie zawsze. Przedstawiałam ją rodzinie i u ojca dostałyśmy do picia, eee, pierwszego dnia drinki, drugiego wino; i panowała nad tym jak zdrowy człowiek. Domyślam się, że tak jest najczęściej i że spiralą może się u niej kończyć na przykład co dziesiąte piwo albo co piętnaste, nie każde. Ale nigdy nie wiadomo z góry, które, prawda? Dobrze kombinuję?
Boję się, bo ona mi teraz idzie w zaparte. Jak była pijana i przerażona, przyznała, że jest chora. Teraz twierdzi, że nie mam traktować poważnie czegoś, co mówiła po pijanemu. I to niby jest logiczne, bo przecież to trzeźwy człowiek powinien być godny zaufania, nie pijany... Ale za dużo tych znaków ostrzegawczych jest, żebym spała spokojnie. A jak drążę, ona czuje się osaczana, niesłusznie podejrzewana.
Do Klary: ale ja nie mówię o ostatniej szansie, mówię o pierwszej. Nie można człowieka skreślić na starcie. Co nie znaczy, że będę potrafiła później, raczej wątpię. To nie jest, wiesz, zabawka ze sklepu, którą można wyrzucić, tylko człowiek. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:35
|
|
|
emigrantka napisał/a: | nie krzycz |
Nie krzyczę
Próbuję Ci powiedzieć, że nie jestem Twoim wrogiem i pisząc do kogoś mam na myśli wyłącznie swoje doświadczenia. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
emigrantka
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:39
|
|
|
I już, takie to jest proste?
obserwuj , a zauwazysz jesli nie teraz to za jakis czas ,,,, |
_________________ "Alkoholicy mają wspólne drzewo genealogiczne: wszystkim im odbija palma" :-D. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:42
|
|
|
Irian napisał/a: | To nie jest, wiesz, zabawka ze sklepu, |
Przypadkiem wiem, ale może Ty nie wiesz, czy to ona się Tobą nie bawi!
To się nazywa manipulacja, a tą alkoholicy mają świetnie opanowaną.
Zaznaczam - nie wiem czy jest alkoholiczką, ale skoro Ciebie jej zachowanie niepokoi, to "roboczo" tak ją określmy. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:43
|
|
|
Irian napisał/a: | . To nie jest, wiesz, zabawka ze sklepu, którą można wyrzucić, tylko człowiek |
A Ty nie???? |
_________________ |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:44
|
|
|
Cytat: | To się nazywa manipulacja, a tą alkoholicy mają świetnie opanowaną |
Gorzej. Jesteśmy w tym mistrzami świata..... |
_________________ |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:45
|
|
|
Irian napisał/a: | może być trzeźwa dla ciebie,ale to ona musi czuć że robi to dla siebie
Ale Jacek, czy w tym Twoim zdaniu nie ma sprzeczności? Skoro musi czuć, że dla siebie, to jak może dla mnie? Nie może, nie? |
nie ma w tym żadnej pomyłki,ani sprzeczności
zostaje z tobą bo się przy tobie dobrze czuję
a jednocześnie ofiaruje siebie tobie bo ona tego chce
jednak ty w niej nie tolerujesz alkoholu,więc musi wybrać czy chce z tobą być
ważną role w tym jest słowo chce
chce dla siebie ,więc dla siebie robi to że odstawia alkohol
bo chce być z tobą
a więc
Irian napisał/a: | może być trzeźwa dla ciebie,ale to ona musi czuć że robi to dla siebie |
|
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
beata
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:48
|
|
|
Irian napisał/a: | * Czy dobrze się domyślam, że nie ma czegoś takiego jak jedno niewinne piwo? Że jedyny sensowny standard, jaki możemy sobie ustalić, to całkowita abstynencja? | Bardzo dobrze się domyślasz.W przypadku alkoholika,nie ma takiego pojęcia jak jedno piwo.Tylko i wyłącznie całkowita abstynencja.
Irian napisał/a: | * Czytam w internecie, że alkoholika nie wolno osaczać, kontrolować, sprawdzać. | Czy nie wolno?Nie wiem,wiem natomiast,że nie ma to sensu.Alkoholik i tak znajdzie sposób by się napić.
Irian napisał/a: | Jeszcze piszą w internecie, że "alkoholik nie pije przez ciebie i nie dla ciebie jest trzeźwy". | I ja się z tym w pełni zgadzam
Irian napisał/a: | Co mam czytać? | Proponuję jeszcze "Koniec współuzależnienia".
Możesz także w dziale współuzzależnienie poczytać wątek"Dzień po dniu w Al-Anon". |
|
|
|
|
Irian
Milczek
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:05
|
|
|
beata napisał/a: | Irian napisał/a: | Witam. Jestem Irian. | Witaj serdecznie.
Al-anonkę. Prawdopodobnie, bo sprawa alkoholizmu mojej pani nie jest przesądzona. Ale owszem, przyznaję, w pierwszym poście stawałam na uszach, żeby tekst był neutralny re płeć. Trudno mi powiedzieć po co, bo mam przy nicku uczciwie różową Wenus, a w temacie wpisałam "nowA"...
Padam po całym dniu, idę spać. Dobranoc, Irian |
Ostatnio zmieniony przez Irian Czw 11 Lut, 2010 23:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
emigrantka
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:07
|
|
|
Irian napisał/a: | beata napisał/a: | Irian napisał/a: | Witam. Jestem Irian. | Witaj serdecznie.
Al-anonkę. Prawdopodobnie, bo sprawa alkoholizmu mojej pani nie jest przesądzona. Ale owszem, przyznaję, w pierwszym poście stawałam na uszach, żeby tekst był neutralny re płeć. Trudno mi powiedzieć po co, bo mam przy nicku uczciwie różową Wenus, a w temacie wpisałam "nowA"...
Padam po całym dniu, idę spać. Dobranoc, Irian |
no ja zauwazylam nawet zmnielam w moim poscie plec
dobrej nocki |
|
|
|
|
beata
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:07
|
|
|
Irian napisał/a: | w pierwszym poście stawałam na uszach, żeby tekkst był neutralny | I ci się udało...zmyliłaś mnie Zresztą jak zwykle nie doczytałam...ot już taki roztrzepaniec ze mnie |
|
|
|
|
Irian
Milczek
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:08
|
|
|
Klara napisał/a: | Irian napisał/a: | To nie jest, wiesz, zabawka ze sklepu, |
Przypadkiem wiem, ale może Ty nie wiesz, czy to ona się Tobą nie bawi!
To się nazywa manipulacja, a tą alkoholicy mają świetnie opanowaną.
Zaznaczam - nie wiem czy jest alkoholiczką, ale skoro Ciebie jej zachowanie niepokoi, to "roboczo" tak ją określmy. |
Nie wiesz, ja też nie wiem. Mogę chyba tylko obserwować. Jak jest - i manipulację ma w małym palcu - to dalej nie znaczy, że powinnam się od niej odwrócić. Dalej mam wybór. Będę się uczyć. |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:13
|
|
|
Irian napisał/a: | . Będę się uczyć. |
Miłość "porusza" góry a wyjątek potwierdza regułę. Dobrych wyborów Ci życzę, jak mawia mój przyjaciel........ |
_________________ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|