priorytety |
Autor |
Wiadomość |
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2010 15:03
|
|
|
stiff napisał/a: | aby o nie zadbać, a i duch przy tym korzysta... |
...bo w zdrowym ciele - zdrowy duch... (ciele to taki mały byk...?) |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2010 16:22
|
|
|
sabatka napisał/a: | jak polubieć siebie?? może jakieś tytuły podrzucicie? bo ja próbuje i mi z tego mało wychodzi |
Sabatko
Książki, które mi pomogły:
Fanning Patrick, McKay Matthew Poczucie własnej wartości
Pokochać siebie - Anna Dodziuk
ale książki to jedno, ale najbardziej pomogła mi terapia, a szczególnie warsztaty z poczucia własnej wartości. |
|
|
|
|
Jacek68
Milczek kluczem jest ... pokora
|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2010 17:57
|
|
|
sabatka napisał/a: | jak polubieć siebie?? może jakieś tytuły podrzucicie? bo ja próbuje i mi z tego mało wychodzi |
A może Sabatka na początek popracuj nas akceptacją siebie. Na pewno masz swoje mocne strony ... popatrz na nie... |
_________________ Nie ma drogi do szczęścia, droga jest szczęściem. |
|
|
|
|
sabatka
Trajkotka I`m going.... współuzależniona
Pomogła: 12 razy Wiek: 37 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 1236 Skąd: okolice Wrocławia
|
Wysłany: Czw 18 Mar, 2010 23:17
|
|
|
Jacek68 napisał/a: | Na pewno masz swoje mocne strony ... popatrz na nie... |
mam ale belką mi w oku wady stoją, i przez nie patrze na swoje zalety. |
_________________ Na skradający się smutek znam skuteczny sposób: stań przed lustrem, uśmiechnij się i powiedz do siebie "Kocham cię"
http://obrazyhaftowane.blogspot.com/
https://zrzutka.pl/rcta3k |
|
|
|
|
Jacek68
Milczek kluczem jest ... pokora
|
Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 21:06
|
|
|
Cytat: | mam ale belką mi w oku wady stoją, i przez nie patrze na swoje zalety. |
Przeczytaj co napisałaś i wyciągnij wnioski . A z literatury proponuję "Cztery umowy" Don Miguel Ruiz |
_________________ Nie ma drogi do szczęścia, droga jest szczęściem. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 22:15
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | ..bo w zdrowym ciele - zdrowy duch |
W zdrowym ciele zdrowy chuch..... |
_________________ |
|
|
|
|
bodek
Małomówny troszkę filozof?
Wiek: 58 Dołączył: 31 Mar 2010 Posty: 22 Skąd: ok. Wrocławia
|
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 06:04 Re: priorytety
|
|
|
evita napisał/a: |
kurcze ja nie wiem czemu ale chyba pozostanie to dla mnie już taką moją wiecznie nie rozwiązaną zagadką fakt dlaczego AA i Al Anon i wszystko temu pokrewne zawsze na pierwszym miejscu będą wymieniać siebie a dopiero na samym końcu resztę jednego jestem za to pewna ! i choćbym nie wiem jakie terapie zaliczyła w swoim życiu to na pewno nie ja będę na pierwszym miejscu w mojej hierarchii |
...z tym Ja na pierwszym miejscu to nie jest tak że mam olać innych i myśleć czy robić wszystko pod siebie. Bardziej chyba chodzi o to żeby myśląc o innych , nie zapominać o sobie ... nie zapominać że dobro innych jest ważne ale nie może i nie powinno być najważniejsze, bo ja mam obowiązki ale mam też prawa, np. do; odpoczynku, przyjemności, radości i wielu innych potrzebnych rzeczy. Stawianie innych na pierwszym miejscu, kojarzy mi się z uzależnieniem swego szczęścia od innych i nawet z poczuciem niskiej samo oceny ... (muszę zadowolić innych, żeby poczuć się lepszym) |
_________________ Życie nie zrobi z nas kogoś, jeśli my nie zrobimy czegoś z naszym życiem
[Joe Fraizer] |
Ostatnio zmieniony przez bodek Pią 02 Kwi, 2010 06:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 06:58
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | W zdrowym ciele zdrowy chuch..... |
...faktycznie, kiedyś jak to ciele miałem chuch "nierześki"... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 08:12
|
|
|
bodek napisał/a: | Stawianie innych na pierwszym miejscu, kojarzy mi się z uzależnieniem swego szczęścia od innych i nawet z poczuciem niskiej samo oceny ... (muszę zadowolić innych, żeby poczuć się lepszym) |
najbardziej logiczna odpowiedź w tym całym wątku |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 21:03
|
|
|
"Stawianie innych na pierwszym miejscu"
No właśnie. U mnie juz sie zaczęła nerwówka. Mojemu partnerowi skończyła się "zaszywka".Już przerobiłam jeden wieczór z kumplem na piwie. A teraz codziennie podświadomie czekam na start ciągu. I niby wszystko jest dobrze,ale powinnam o siebie zadbać,a nie bardzo mi się chce. Swoje smutki topię w lodach,a potem się wściekam wchodząc na wagę.
Ehhh,priorytety.
Jak to zrobić,żeby być najważniejszą.... |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 21:11
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | I niby wszystko jest dobrze,ale powinnam o siebie zadbać,a nie bardzo mi się chce. Swoje smutki topię w lodach,a potem się wściekam wchodząc na wagę.
Ehhh,priorytety.
Jak to zrobić,żeby być najważniejszą.... | Poczytaj w dziale współuzależnienie o planie B. |
Ostatnio zmieniony przez beata Czw 15 Kwi, 2010 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 21:40
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | Jak to zrobić,żeby być najważniejszą.... |
Przestać jeść lody, a zmierzyć sie z rzeczywistością... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 21:57
|
|
|
Ja już cztery razy przeżyłam jego zapicia,jakoś się udaje. Co roku ten sam scenariusz. Szkoda,że nie chce sie leczyc,tylko sie zaszywa. Martwię się o to jak dlugo to jeszcze potrwa. Bo organizm coraz starszy. Co prawda i ciągi coraz krótsze,ale ryzyko z roku na rok większe. No i znowu priorytet nie ten co trzeba. |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
Keszel
Małomówny
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 22:19
|
|
|
Cytat: | Ja już cztery razy przeżyłam jego zapicia,jakoś się udaje. Co roku ten sam scenariusz. Szkoda,że nie chce sie leczyc,tylko sie zaszywa. Martwię się o to jak dlugo to jeszcze potrwa. Bo organizm coraz starszy. Co prawda i ciągi coraz krótsze,ale ryzyko z roku na rok większe. No i znowu priorytet nie ten co trzeba |
Normalne, że ryzyko coraz większe, jeśli dalej chla z przerwami na wszywkę.
To jest choroba wybitnie śmiertelna, tylko czemu pozwalasz abyś to Ty była bardziej chora od Niego?
Martwisz się, jak długo to będzie trwało?
Powiem Tobie dokładnie ile to będzie trwało.
Co do sekundy.
Tyle, ile ty się będziesz martwić jego chlaniem. |
_________________ Zostańcie w zdrowiu.
Keszel - Leszek, nałóg alkoholowy coraz mniej ociekający. |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010 07:07
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | Ja już cztery razy przeżyłam jego zapicia, |
ja również kilkakrotnie zaliczałam tego typu wątpliwą przyjemność więc bardzo współczuję jolka
choć myślę, że ty zapewne jesteś dużo silniejsza niż ja byłam w tym paskudnym czasie bo ja wtedy jeszcze nie wiedziałam a ty już wiesz, że musisz szukać siebie życzę ci więc, żeby twoje priorytety nabrały właściwej kolejności
|
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
|