Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
daleko od dna
Autor Wiadomość
evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 15:14   

Tomek napisał/a:
z dnia na dzień bez alkoholu doba liczy coraz więcej godzin,

a teraz po ilu godzinach kończy się twoja doba ? nadal nie doszłeś do 24 h ? :shock:

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 16:30   

evita napisał/a:
Tomek napisał/a:
z dnia na dzień bez alkoholu doba liczy coraz więcej godzin,

a teraz po ilu godzinach kończy się twoja doba ? nadal nie doszłeś do 24 h ? :shock:

...... dla mnie ostatnio 24 to stanowczo za malo :rozpacz:

Halibut 
Gaduła

Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 17:31   

Małgoś napisał/a:
Piszcie proszę o sobie, jak to wyglądało

Całkiem podobnie..

Małgoś napisał/a:
czy też zastanawialiście się nad sobą?

A jak myślisz?

Małgoś napisał/a:
Chyba powinnam pogadać z jakimś terapeutą

Zdecydowanie tak, przecież masz wątpliwości..

Małgoś napisał/a:
potrzebne mi konkretne wskazówki co i jak robić by nie zbaczać...

Idź za głosem rozsądku, jeżeli jescze możesz.. :)

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 21:29   

Ja tam sie nie zastanawiałem - nie miałem mozliwości - zawsze byłem zalany - a jezeli nawet to - pomysle o tym od poniedziałku i tak tych poniedziałków uzbierało sie około mnóstwo i co najweselsze własnie w poniedziałek poszłem do ośrodka i tak co poniedziałek odhaczam tydzień . Doszło że innej drogi nie ma - teraz to a jestem mądry i moge tam dywagowac że to i tamto spowodowało - że ja sam dojrzałem i takie tam pleple - psinco prawda - zycie i to wiąze sie z tzw normalnościa tak mi dokopało że sru do osrodka marsz albo pełzaj jak glista i juz .prsk :p

czarna róża 
Towarzyski

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010 21:49   

No ja z innej beczki Małgosiu,ja jako dda,nienawidzę wódki,lubię piwo i słodkie wina i mogę to pic,ale zauważyłam że nie powinnam pic kiedy jestem zła,smutna ,depresyjna bo alkohol te emocje tylko umacnia..dlatego w takich dniach nikt mnie do picia nie namówi bo nie mogę sobie potem sama ze sobą poradzic.W sumie jednak..alkohol mógłby dla mnie nie istniec..

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 09:22   

Małgoś napisał/a:
Muszę tylko znaleźć coś innego i niekoniecznie uzależniającego ;)
:tak: :tak: :tak:
Klara napisał/a:
Forum Dekadencja :wysmiewacz:
:szok: To dopiero uzależnienie ale jakie przyjemne :buzki: :buzki: :buzki:

Małgoś 
Upierdliwiec
Forumoholiczka

Pomogła: 26 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:19   

Wygląda na to, że każdy jakieś tam przemyślenia miał, ale myśl o chorobie odsuwał... :/ A konkretne działanie przychodziło gdy było naprawdę bardzo źle.. Co takiego jest w tych % że tak potrafią namącić w głowach? Dlaczego człowiek nie znajduje w sobie siły wcześniej i nie zastanawia się nad głupotą swojego postępowania wcześniej? Czy to tchórzostwo? Bo łatwiej dać sobie w palnik i nie myśleć? A życie niech się toczy obok mnie... A jednak każdy chce żyć, choć nie każdy daje sobie z tym radę na trzeźwo...

Z tym uzależnieniem forumowym to masakra jakaś :mgreen: Bo co będzie jak net wyłączą :stres1:

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:24   

Małgoś napisał/a:
Co takiego jest w tych % że tak potrafią namącić w głowach?

...myślę, że lubimy marzyć, żyć w wyimaginowanym świecie... ja lubiłem wypić prawie całą "połówkę", wejść do ciepłej wanny i ... wygrać 12 milionów w "Lotto"... życie wtedy było kolorowe, miękkie, pachnące i tak uśmiechnięte do mnie....

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:35   

Małgoś napisał/a:
Bo co będzie jak net wyłączą :stres1:

Objawy odstawienne Małgoś.
Taka prawda :mgreen:

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:37   

Alkohol, Małgoś, jest substancją chemiczną zmieniającą świadomość.
I po to ludzie go używają - aby chemicznie zmienić sobie świadomość.

Ja natomiast mam gigantyczna korzyść ze swojej trzeźwości - mam dobry, bezpośredni kontakt z moją prawdziwą świadomością. :)
Nie zalewam swojego mózgu chemią, żeby się dzięki temu przez jakiś czas czuć inaczej, myśleć inaczej, zachowywać się inaczej.
Moje "centrum dowodzenia", które się znajduje między moimi uszami, funkcjonuje bez sztucznego chemicznego wspomagania. I dzięki temu mam jasny ogląd świata i bezpośredni kontakt ze światem. :)
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Czw 20 Maj, 2010 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

Małgoś 
Upierdliwiec
Forumoholiczka

Pomogła: 26 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:37   

ZbOlo napisał/a:
życie wtedy było kolorowe, miękkie, pachnące i tak uśmiechnięte do mnie....

właśnie cholera, takie piękne wszystko i przyjemne.... na dopalaczu :/ Bo bez niego lipa, nuda i beznadzieja... A przecież to nieprawda! Marzenia są fajne, ale życie to nie bajka, to real, namacalność...

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:43   

Małgoś napisał/a:
Bo bez niego lipa, nuda i beznadzieja...

Wiesz co małgoś?
Obywam się bez tego dopalacza 5 lat, 10 miesięcy i 15 dni.
I zapewniam cię, że moje życie bez niego nie jest "lipą, nudą i beznadzieją". :)

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 10:49   

ZbOlo napisał/a:
Małgoś napisał/a:
Co takiego jest w tych % że tak potrafią namącić w głowach?

...myślę, że lubimy marzyć, żyć w wyimaginowanym świecie... ja lubiłem wypić prawie całą "połówkę", wejść do ciepłej wanny i ... wygrać 12 milionów w "Lotto"... życie wtedy było kolorowe, miękkie, pachnące i tak uśmiechnięte do mnie....
I to jest właśnie różnica:ja od dziecka miałam wciąż różne marzenia,że będę jak tato latać na szybowcach,samolotami sportowymi(akrobacja lotnicza),zostanę stewardessą na długich liniach lotniczych,polecę kiedyś w kosmos,spotkam istoty pozaziemski....i do tych pięknych marzeń nie potrzebowałam nigdy poprawiaczy humoru. :bezradny: Marzenia pozostały marzeniami,rzeczywistość okazała się zupełnie inna i też nie potrzebowałam poprawiaczy humoru :mysli: Wcale mnie to nie załamało,wręcz zmotywowało do działania,aby jak najmniej obrywać od życia po tyłku albo minimalizować skutki i cieszyć się z tego co mam,nawet z najmniejszych drobiazgów,z każdego dnia który otrzymuje od losu i wiem jak i co w nim zrobić :skromny:

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 11:22   

Małgoś napisał/a:
Co takiego jest w tych % że tak potrafią namącić w głowach? Dlaczego człowiek nie znajduje w sobie siły wcześniej i nie zastanawia się nad głupotą swojego postępowania wcześniej? Czy to tchórzostwo?
Małgosiu ja bym nie powiedziała ,że to tchórzostwo ....ja myślę ,że na początku wydaje nam się ,że takie picie od czasu do czasu jest normą i po co nad tym się zastanawiać ?..a po jakimś czasie jest to już nałóg nad którym nie potrafimy zapanować i do puki picie nie jest ciężarem i nie przynosi skutków ubocznych -dopóty nie łamiemy sobie tym głowy ....ja nie mam problemu z alkoholem ale był swego czasu moment o którym już raz pisałam ,że sięgałam po alkohol w chwilach załamania ,kiedy to mój mąż był codziennie pijany a ja z nudów ,żalu i cholera wie czego jeszcze ,kupowałam sobie piwko ,czasami winko-delektując sie i użalając się nad sobą jaka jestem .....itd.....i przyznam ,że opamiętanie przyszło w porę bo nie wiem co by ze mną dziś było....było to odstresowanie się na chwile a na drugi dzień problemy były dalej takie same ....dziś radzę sobie z emocjami w inny sposób i alkohol nie jest mi do tego naprawdę potrzebny i przyznam ,że nawet nie przychodzi mi do głowy w chwilach zwątpienia żeby się napić :)Tchórzostwo tu nie ma chyba nic wspólnego z tym nałogiem ....raczej nie radzenie sobie z własnymi emocjami ,stereotypy których szkoda się pozbyć ...to chyba takie dwa czynniki które wpływają ,że nie podejmujemy walki o lepsze jutro .

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 14:21   

Kiedyś gdzieś wyczytałam,że nałogom ulegają ludzie o wrażliwym sercu. I chyba coś w tym jest,bo jak nie radzisz sobie z rzeczywistym,paskudnym światem,to próbujesz go "pokolorować". A potem tych kolorów mało i mało...

Odpowiedz do tematu