szkoła - alkohol |
Autor |
Wiadomość |
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 14:19
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | "Leon Zawodowiec" |
Jasne.
Zabijał na trzeźwo i dlatego robił to perfekcyjnie.
I kochał roślinki, znaczy się wrażliwy był. |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 14:23
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Zabijał na trzeźwo |
...ale nie pił... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 14:39
|
|
|
Ale go i tak ten popieprzony narkoman załatwił, no nie?
I jaki z tego wynika morał dla młodzieży?
To ja tam już wolę "Psy", a zwłaszcza wzruszającą liryczną piosenkę "Chryzantemy złociste w półlitrówce po czystej..." |
|
|
|
|
tomek18
Małomówny
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 19:27
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | yuraa napisał/a: | to nierealne, za tym by wpoić konsumentom od lat najmłodszych obraz swietnie się bawiącego macho z butelką stoja producenci alkoholu z olbrzymią kasą. ich nie obchodzi że jakis procent skończy w rynsztoku. |
...może powinno być więcej takich filmów jak "Leon Zawodowiec" (pił mleko... pewnie posłuchał Emi...), a mniej takich jak "Psy" (Franz "macho" Maurer)... |
bez przesady chyba nie o to chodzi.... aczkolwiek to również kształtuję w pewein sposób młodych i nie tylko |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 06:47 Re: szkoła - alkohol
|
|
|
tomek18 napisał/a: |
Przy okazji chcę poruszyć jeszcze jedną ważna sprawę. Dużo chłopców, mężczynz nie umie tańczyć, nie umie się wręcz bawić na muzycznych imprezach. Znane jest ruszanie na parkiet np. dopiero po 3 piwach. Dlatego moim zdaniem w szkołach powinno się uczyć młodych ludzi tańczyć, bawić się na trzeźwo. Oraz uczyć ich sportu i rekreacji. Tak by młody człowiek kończący szkołę miał zakorzenione w umyśle - że gdy się zbliża weekend to jest czas na spacery, wycieczki itp - a nie jak zawsze na upijanie się....
Marzenie ściętej głowy
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji : TOMEK |
Jestem podobnego zdania,szkoła nie wychowuje,nie przygotowuje do życia.
Sam miałem problemy z poproszeniem do tańca,raz z nie śmiałości, dwa że nie umiałem dobrze tańczyć.
PD - janusz |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 06:57
|
|
|
tomek18 napisał/a: | bez przesady chyba nie o to chodzi.... aczkolwiek to również kształtuję w pewein sposób młodych i nie tylko |
...szczerze mówiąc imponowała mi postawa Franza... był twardy, męski, chlał gorzałę i nigdy nie miał kaca... to tworzy pewien stereotyp. Przecież nikt nie myśli, że reżyser chciał pokazać alkoholizm wśród służb specjalnych PRL-u... Już Halski miał pewne rysy alkoholowe na swojej postaci... Przeanalizujcie "alkohol na polskim ekranie"... |
|
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 08:04 Re: szkoła - alkohol
|
|
|
jal napisał/a: | szkoła nie wychowuje, nie przygotowuje do życia |
Racja, tylko czy wychowanie dzieci i przygotowanie ich do życia jest zadaniem szkoły, czy raczej zadaniem rodziny?
Bo moim zdaniem - jest to zadanie rodziny.
Szkoła może rodzinę wspierać, ale nie może jej zastąpić. |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 08:14
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Bo moim zdaniem - jest to zadanie rodziny. |
...oczywiście! Szkoła przekazuje wiedzę, uczy myślenia. Rodzice, rodzina wychowuje. To jest oczywiście teoria... szkoła wymaga "kucia na pamięć" a dzieci wychowuje ulica i "grupa rówieśnicza"... A'propos: najbardziej katolicki kraj w tej części świata, dziewięćdziesiąt parę procent katolików i człowiek w obliczu śmierci mówi: "ku*** mać"... wychowanie... |
|
|
|
|
|
tomek18
Małomówny
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 12:20 Re: szkoła - alkohol
|
|
|
Tomoe napisał/a: | jal napisał/a: | szkoła nie wychowuje, nie przygotowuje do życia |
Racja, tylko czy wychowanie dzieci i przygotowanie ich do życia jest zadaniem szkoły, czy raczej zadaniem rodziny?
Bo moim zdaniem - jest to zadanie rodziny.
Szkoła może rodzinę wspierać, ale nie może jej zastąpić. |
oki tylko że to jest bardzo silnie oddziałujące na człowieka środowisko życia..... no ale fakt szkołę można porównać do przychodni, szpitali - idziesz z jednej strony się wyleczyć a z 2 strony łatwo coś tam złapać bo to jedno wielkie zbiorowisko chorób, zarazków... |
|
|
|
|
Tomek
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 12:36
|
|
|
Teoria ewolucji prawi co w ciagu 200tys lat ewolucji przeżyły tylko te osobniki, które w wieku 0 - 7 lat były bezwzględnie posłuszne rodzicom, starszym itp. Nikt nie miał czasu trzymać za rączke gówniarza jak ten upierał sie głaskać tygrysa szablozębego lub walić kijem w łep krokodyla (ewentualnie wspinać się na drzewo nie po lianach a po weżach boa).
W zw z powyższym bardzo prawdziwe jest przysłowie "czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci"
I to jest pierwszy krok na drodze edukacji, pózniej sa następne, ale czy pierwszy krok nie jest najważniejszy? |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 12:39
|
|
|
Tomek napisał/a: | "czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci" |
...albo "...z mlekiem matki wyssane.."... pewnie! Podstawą jest solidny fundament, który buduje rodzina... |
|
|
|
|
|
|