|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Anusiak wita i pyta |
Autor |
Wiadomość |
anusiak
Małomówny You just kill me, could you at least do that?
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 06:00
|
|
|
Witam.
Jestem tu nowa. Mam 26 lat, jestem uzalezniona od alkoholu, nie pije od 2 tygodni.
Chcialabym sie zapytac po jakim czasie zeszla Wam np. opuchlizna pod oczami? Czy pomimo odwyku od alkoholu i programu HALT (w ktorym jak wiadomo nie wolno byc glodnym) schudliscie?
Ja przez piwo i depresje, ktora wpedzila mnie w alkoholizm bardzo przytylam (prawie 10 kg)
W sumie ten fakt sprawil, ze odstawilam alkohol. Kiedy jeszcze pilam nawet sie sobie podobalam ale jak jestem trzezwa, to moj wyglad wcale mi sie nie podoba |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 06:13
|
|
|
Cześć Anusia
anusiak napisał/a: | nie pije od 2 tygodni. |
2 Tygodnie to jeszcze stanowczo za krótko, aby organizm zregenerował się na tyle,
żeby mogło to mieć wpływ na wygląd. Poczekaj cierpliwie kilka miesięcy,
jesteś młoda, alkohol raczej nie zdążył poczynić u Ciebie jakichś nieodwracalnych zniszczeń,
więc wszystko powinno wrócić do normy |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 07:28
|
|
|
Witaj Anusia! |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
anusiak
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 07:44
|
|
|
witam:)
Cytat: | 2 Tygodnie to jeszcze stanowczo za krótko, aby organizm zregenerował się na tyle,
żeby mogło to mieć wpływ na wygląd. Poczekaj cierpliwie kilka miesięcy, | Walsnie problem jest taki, ze nareszcie wiem jak wygladam. Bo jednak jak sie pilo to wydawalo mi sie, ze pomimo utycia dobrze wygladam, a teraz jak jestem trzezwa to zal.pl
Ja nawet nie wiem ktore zmiany moge zwalic na alkohol a ktore na ogolne przytycie i zaniedbanie sie.
Jezu. Do czego ja sie doprowadzilam To nawet wstyd powiedziec na terapii, ze zdecydowalam sie na trzezwosc by znowu wygladac jak sztabka zlota a nie 1 groszowka (wiem, ze plytkie powody (innym powodem jest to, ze zauwazylam, ze przez alkohol "cofam sie" w rozwoju ) ale dla mnie to bardzo, bardzo wazne ) |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 07:49
|
|
|
anusiak napisał/a: | Czy pomimo odwyku od alkoholu i programu HALT (w ktorym jak wiadomo nie wolno byc glodnym) schudliscie?
Ja przez piwo i depresje, ktora wpedzila mnie w alkoholizm bardzo przytylam (prawie 10 kg) |
HALT nie musi oznaczać tycia, czy niechudnięcia.
Można przecież nie być głodnym i nie tyć - trzeba tylko liczyć kalorie i ruszać się.
Gdy już się zadomowisz w dziale Alkoholizm, zapraszam do tematu Siem odchudzamy |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:06
|
|
|
Cześć, Anusiak.
Zaniedbywanie wyglądu zewnętrznego jest jednym z objawów choroby alkoholowej (patrz - faza krytyczna). Też tak miałam.
Ponieważ w ostatnim okresie mojego czynnego alkoholizmu piłam głównie piwo, za to w kolosalnych ilościach, bardzo mocno przytyłam.
Przy wzroście 150 cm ważyłam 62 kilo. Byłam po prostu gruba! Do tego dochodziły wory pod oczami, zepsute zaniedbane zęby i czerwona spuchnięta twarz.
Mój terapeuta na jednym z pierwszych spotkań powiedział mi, żebym dużo jadła, nie przejmując się nadwagą, bo w ciągu roku na pewno bardzo schudnę.
Nie do końca mu wierzyłam, ale stosowałam się do zaleceń - i po roku okazało się, ze również w tym temacie terapeuta miał rację. Ważyłam 47 kilo.
Ostatnio znowu trochę przytyłam, ale to efekt wieku i zwolnionej przemiany materii.
Alkohol - a zwłaszcza piwo - jest bardzo wysokokaloryczne. |
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Wto 29 Cze, 2010 08:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:06
|
|
|
witaj Anusia
od kilku lat uczestniczę w spotkaniach z ludźmi przestającymi pić, obserwuje jak przychodzą styrane alkoholem pijaczki, no pijaczki po prostu, balkony pod oczami, cera jak z kostnicy a po pewnym czasie wykluwają się z nich niezłe laski.
daj czas czasowi po prostu |
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:17
|
|
|
anusiak napisał/a: | Mam 26 lat, jestem uzalezniona od alkoholu, nie pije od 2 tygodni. |
anusiak napisał/a: | Chcialabym sie zapytac po jakim czasie zeszla Wam np. opuchlizna pod oczami? |
Czy Ty nie masz przypadkiem poważniejszych problemów w tej chwili???
anusiak napisał/a: | przez piwo i depresje, ktora wpedzila mnie w alkoholizm bardzo przytylam (prawie 10 kg) |
anusiak napisał/a: | W sumie ten fakt sprawil, ze odstawilam alkohol. |
Jeśli to ma być Twoja motywacja, to gratuluję sukcesu
A tak w ogóle, witaj na pokładzie |
_________________ |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:21
|
|
|
Hej anusiak - przyszła , trzeźwa modelko |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:23
|
|
|
Dla kobiety, Ptero, zwłaszcza młodej, wygląd ma duże znaczenie.
Taka sama motywacja, jak każda inna. |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:30
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Dla kobiety, Ptero, zwłaszcza młodej, wygląd ma duże znaczenie. |
Tomoe napisał/a: | Taka sama motywacja, jak każda inna |
Pozwolę sobie być nieco innego zdania na ten temat |
_________________ |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:31
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Jeśli to ma być Twoja motywacja, to gratuluję sukcesu |
a Ty stary zgrzybiały Pterodaktylu nie chciales kiedys by na Twój widok laski nogami przebierały?? |
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:35
|
|
|
yuraa napisał/a: | Ty stary zgrzybiały Pterodaktylu nie chciales kiedys by na Twój widok laski nogami przebierały? |
Ty stary grzybie, przecież wiesz, że jak mężczyzna jest tylko ociupinę ładniejszy od diabła, to już jest przystojny. Na mój widok laski nogami przebierają do dzisiaj i to wcale nie w celu ucieczki a wręcz przeciwnie |
_________________ |
|
|
|
|
Bebetka
Główna księgowa
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 05 Paź 2008 Posty: 1560
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 08:44
|
|
|
fajna dyskusja.... |
_________________ Imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Mój magiczny Świat
Thelema |
|
|
|
|
anusiak
|
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 09:18
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Cześć, Anusiak.
Zaniedbywanie wyglądu zewnętrznego jest jednym z objawów choroby alkoholowej (patrz - faza krytyczna). Też tak miałam.
Ponieważ w ostatnim okresie mojego czynnego alkoholizmu piłam głównie piwo, za to w kolosalnych ilościach, bardzo mocno przytyłam.
Przy wzroście 150 cm ważyłam 62 kilo. Byłam po prostu gruba! Do tego dochodziły wory pod oczami, zepsute zaniedbane zęby i czerwona spuchnięta twarz.
Mój terapeuta na jednym z pierwszych spotkań powiedział mi, żebym dużo jadła, nie przejmując się nadwagą, bo w ciągu roku na pewno bardzo schudnę.
Nie do końca mu wierzyłam, ale stosowałam się do zaleceń - i po roku okazało się, ze również w tym temacie terapeuta miał rację. Ważyłam 47 kilo.
Ostatnio znowu trochę przytyłam, ale to efekt wieku i zwolnionej przemiany materii.
Alkohol - a zwłaszcza piwo - jest bardzo wysokokaloryczne. | Wiesz, u mnie bylo tak, ze zaczelam zaniedbywac siebie w wyniku depresji, ktora "leczylam" alkoholem. Potem do tego doszedl alkoholizm
W resztce swego przepitego umyslu ciagle mialam nawyki z poprzednich lat: dbalam o zeby, cere, chodzilam na solarium, do kosmetyczki. Ale w pewnym momencie, przez alkohol, moje starania nie przynosily oczekiwanych efektow
I zastanawialam sie czemu skora jest pogrubiala, dlaczego skorki wysuszone, poduszki pod oczami skoro ja "tyle" dla siebie robie.
W swojej glupocie w ogole nie laczylam tego z alkoholem ("przeciez ja nie mam problemu. tzn mam taki malutki, ale na pewno moj wyglad nie pogorszyl sie od tego " - moje mysli)
Nie widziala, w swojej durnocie, ze co z tego, ze chodze na drenaz limfatyczny (by pozbyc sie opuchlizny na twarzy) ale dopoki nie przestane pic, nie pozbede sie tego, nie widzialam, ze co z tego, ze chodze na manicure, skoro w domu, bedac pijana, nie wcieram balsamow w skorki, ze co z tego, ze stosuje "diete" ale zapijam sie piwem (a potem jojcze "dlaczego dieta nie dziala? Do d**y z taka dieta") itp itd.
W ogole wydawalo mi sie, ze nie jest ze mna tak zle (przepity umysl plata figle)
I w koncu, 8 dnia mojej trzezwosci, przejrzałam na oczy. Wstalam rano, wchodze do lazienki i nie wierze w to co widze w lustrze. twarz zwykle ALKOHOLICZKI
To byl dla mnie taki szok, ze to przechodzi ludzkie pojecie
Ale to dobrze, ze mam jeszcze szanse by znowu byc piekna i szczupla:) Twoja osoba bedzie dla mnie przykladem:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|