Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alkoholizm a nerwica lekowa.
Autor Wiadomość
Halibut 
Gaduła

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:15   Alkoholizm a nerwica lekowa.

Mam do was pytanie. Czy komuś z was przydarzyło się uczucie ucisku w lewej stronie klatki piersiowej, połączonym z łomotaniem serca, ogólnym osłabieniem (nogi jak z waty) i silnym lękiem, uczuciem jak by zaraz miało się umrzeć. Nie trwa to długo od pół godziny do dwóch i przechodzi, ale osłabienie pozostaje dłużej. Mnie kilka razy po ostrym chlaniu dopadł taki stan. Występuje u mnie również w tedy, kiedy jestem osłabiony np. po saunie i piciu. Czy ktoś z was miał podobne dolegliwości i czy można je powiązać z alkoholem?
Ostatnio zmieniony przez Halibut Wto 29 Cze, 2010 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:19   

dokładnie tak zawsze mój men się czuł po każdym przechlaniu ! Do tego jeszcze dochodziło oblewanie się zimnym potem a serce ponoć miało mu jakby zaraz z klatki piersiowej wyskoczyć. Być może to są objawy innej choroby ale akurat u niego występowało zawsze po przepiciu. Teraz ma spokój.

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:32   Re: Alkoholizm a nerwica lekowa.

Halibut napisał/a:
Mam do was pytanie. Czy komuś z was przydarzyło się uczucie ucisku w lewej stronie klatki piersiowej, połączonym z łomotaniem serca, ogólnym osłabieniem (nogi jak z waty) i silnym lękiem, uczuciem jak by zaraz miało się umrzeć. Nie trwa to długo od pół godziny do dwóch i przechodzi, ale osłabienie pozostaje dłużej. Mnie kilka razooy po ostrym chlaniu dopadł taki stan. Występuje u mnie również w tedy, kiedy jestem osłabiony np. po saunie i piciu. Czy ktoś z was miał podobne dolegliwości i czy można je powiązać z alkoholem?

Tylko po ostrych ciagach mi sie to zdarzylo moze z 5 razy jak juz chcialem przestac pic. To jest jeden z powodow dlaczego nie chce pic. Bardzo czesto aby tego uniknac schodzilem z duzej dawki, do mniejszej stopniowo ograniczajac sobie zdnia na dzien ilosc.
U mnie jeden zrezygnowal z terapi bo nawet nie pijac juz mial takie jazdy, a znajac lekarstwo postanowil wrocic do starego systemu, z ta roznica ze teraz do tego dostal mocne piguly typu dia........ (bla bla).

artek 
Towarzyski

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:33   

Halibut,chłopie mam to samo. Kiedyś dawno to nie miewałem kaca wcale. Teraz "odpływam" po litrze i choruję tydzień. Problemy z sercem takie same jak u Ciebie. W niedzielę popiłem a dzisiaj nie jestem w stanie ukopać taczki ziemi, popchałem ją 20 metrów i muszę usiąść bo się przewracam,cały jestem mokry i ogólnie wykończony.

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:35   

Halibut napisał/a:
Mam do was pytanie

...miałem bardzo podobne objawy...

montreal 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:38   

No i ja sie przyłączam.
Zawsze pojawiało sie u mnie to uczucie po kilkudniówkach. Nigdy chyba po takim jednodniowym piciu. I nie trwało to pół godziny. U mnie było to zdecydowanie dłużej, do kilku godzin.

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:41   

Hali, a skąd pomysł, że to nerwica lękowa ? Byłeś z tym u lekarza ?

Ja robiłam badania lekarskie, które wykazały, że mniej więcej takie objawy u mnie to zdecydowanie efekt nerwicy a nie niewydolności układu krążenia.

Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:54   

Flandra napisał/a:

Ja robiłam badania lekarskie, które wykazały, że mniej więcej takie objawy u mnie to zdecydowanie efekt nerwicy a nie niewydolności układu krążenia.

Nerwica lekowa ma obiawy jak zawal,
Ale nim nie jest !!!
Nie mozna nazwac tego niewydolnoscia krazenia,
no chyba ze krew gesta na kacu i sie jazda taka pojawia, wiec wtedy obawa jest, ten rzeczywisty strach jeszcze bardziej poteguje uczucie leku i owa jazde. Bledne kolo.

I jak Hali napisal wszystko wczesniej czy pozniej wraca do normy.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:58   

Kulfon napisał/a:
Nerwica lekowa ma obiawy jak zawal,
Ale nim nie jest !!!

wiem, choruję na to

jeśli ma się tego rodzaju objawy najpierw trzeba wykluczyć niewydolność krążenia, bo można sobie wmawiać nerwicę a mieć np. dusznicę
od stawiania diagnoz, drogi Kulfonie, jest lekarz :)

Tomoe 
(banita)

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 12:03   

U alkoholików to są objawy ostrego zespołu abstynencyjnego. Występują wtedy, gdy poziom alkoholu w organizmie opada.

Tu proszę sobie o tym zespole dolegliwości poczytać:

http://olu.lublin.pl/ostry-zespol-abstencyjny
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Wto 29 Cze, 2010 12:03, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 12:09   

Miałam podobnie podczas wychodzenia z ciągów - to typowe objawy zespołu abstynencyjnego.
No może tylko ucisku w klatce nie czułam, ale wszystko inne jak najbardziej.
Zastanawia mnie tylko, Hali, dlaczego piszesz o tym właśnie teraz.
Pijesz przecież od wielu lat - wcześniej Cię takie objawy nie dręczyły? Dziwne... :roll:
A może teraz nasiliły się one w kierunku układu krążenia? Może jednak świadczą o jakiejś organicznej chorobie?
Myślę, ze na wszelki wypadek powinieneś pójść do lekarza celem przebadania.
Alkoholizm często bywa powodem zawałów serca, więc nie lekceważyłabym tego na Twoim miejscu.

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 12:10   

Cytat:
Występuje u mnie również w tedy, kiedy jestem osłabiony np. po saunie i piciu. Czy ktoś z was miał podobne dolegliwości i czy można je powiązać z alkoholem?
Hali zacznijmy od tego ,że jeśli nadużywasz alkoholu powinieneś zrezygnować z sauny ...i to i to Cię osłabia gdyż najprawdopodobniej masz problemy z ciśnieniem ale ja proponuję cobyś skonsultował to z lekarzem .

Halibut 
Gaduła

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 13:02   

Dziękuje za informację, trochę mnie to uspokoiło.

evita napisał/a:
dochodziło oblewanie się zimnym potem

U mnie tak samo.

Flandra napisał/a:

Nie byłem ale te objawy najbardziej zgadzały mi się z atakiem nerwicy lękowej Lub stanem przedzawałowym. W związku z tym, że przeżyłem kilka takich ataków stan przedzawałowy wykluczyłem. . U lekarza jakiś czas temu badałem serce i podobno było w porządku. Pozostały jakieś nie znane mi stany po alkoholu dlatego zapytałem.

Tomoe napisał/a:
U alkoholików to są objawy ostrego zespołu abstynencyjnego.

Ale piję praktycznie bez przerwy, nie w bardzo dużych ilościach, ale codziennie. Więc skąd objawy abstynencji?

milutka napisał/a:
że jeśli nadużywasz alkoholu powinieneś zrezygnować z sauny ...i to i to Cię osłabia gdyż najprawdopodobniej masz problemy z ciśnieniem

Najczęściej zdarza mi się to, gdy połączę ostre korzystaniem z sauny z ostrym piciem. Może to kwestia odwodnienia braku elektrolitów albo osłabienia. A ciśnienie jaki może mieć z tym związek?

Wiedźma napisał/a:
Pijesz przecież od wielu lat - wcześniej Cię takie objawy nie dręczyły? Dziwne...

Jeszcze kilka lat temu nie miałem takich problemów, człowiek się chyba starzeje.
Ostatnio zmieniony przez Halibut Wto 29 Cze, 2010 13:04, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 13:10   

Hali obojętnie co by to nie było nie lekceważ tego i idź do lekarza jak najszybciej. Nie ma co gdybać tylko weź się za siebie bo szkoda życia a twoje, jak piszesz, jest takie piękne ...

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 13:11   

Halibut napisał/a:
W związku z tym, że przeżyłem kilka takich ataków stan przedzawałowy wykluczyłem. . U lekarza jakiś czas temu badałem serce i podobno było w porządku.

może na wszelki wypadek skonsultuj się jeszcze raz z lekarzem ?
"Symptomów dławicy piersiowej nie powinno się ignorować, lepiej skorzystać z porady lekarza, który zleci odpowiednie środki i doradzi, jak postępować w przypadku wystąpienia dolegliwości. Zignorowanie choroby może spowodować śmierć."

http://dusznicabolesna.info.pl/

Odpowiedz do tematu