Ogranicznik kawowy |
Autor |
Wiadomość |
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2024 11:07
|
|
|
Wróciłem do pracy i kawa wróciła. Irytuje mnie to strasznie, że nie mam innego sposobu na pobudzenie. Chyba zrobię sobie dłuższy detoks, bo po jakimś czasie wróciłem z powrotem do kawy. Kawa mnie za bardzo pobudza, staję się bardzo kompulsywny, nerwowy, nie wysypiam się i po takim stresogennym dniu mój sen nie jest taki jaki powinien być. A bez kawy jestem spokojny i zbytnio wszystkim się tak nie przejmuję. |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2024 11:18
|
|
|
Mocna herbata ma podobne dzialanie do kawy. Mnie kawa nie pobudza, nawet nie obudza. Moge ją pic albo nie. Efekt taki sam byle przed poludniem wypic. |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2024 11:26
|
|
|
pulawiak91 napisał/a: | Kawa mnie za bardzo pobudza, staję się bardzo kompulsywny, nerwowy, nie wysypiam się i po takim stresogennym dniu mój sen nie jest taki jaki powinien być. A bez kawy jestem spokojny i zbytnio wszystkim się tak nie przejmuję. |
To po kiego pijesz tę kawę? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2024 11:34
|
|
|
A no właśnie. To jest dobre pytanie. Myślę, że mam problem z kompulsywnością. Lubię uczucie nakręcenia, takie uzyskuje po kawie. A to znowu wpływa nam nie negatywnie. Muszę z tym zrobić porządek. |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2024 20:04
|
|
|
4 dzień bez kawy.
Pozytywy:
Lepszy sen,
Spokój wewnętrzny, nawet jak ktoś mnie wkurzy to jakoś szybciej się uspokajam,
Więcej ochoty na robienie różnych rzeczy np. dzisiaj zaplanowałem sobie kilka spraw, bo miałem wolne i wszystko zrobiłem co sobie zaplanowałem, zrobiłem je ze spokojem. Gdy piłem kawę zawsze ten stres czy kompulsywność po kawie, powodował, że męczyłem się z myślą co mam zrobić albo może zrobić coś innego niż to itp.
Odczuwam lekkie zamulenie np w pracy jak ktoś do mnie coś mówił to czasami nie dosłyszałem tego co do mnie mówi.
Ogólnie wszystko robię z wewnętrznym spokojem, co mnie cieszy bo zazwyczaj bardzo się irytowałem jak coś robiłem, a zwłaszcza sprawy, które ktoś inny mi nałożył np. obowiązki w domu czy opłaty za mieszkanie Mamy.
Mniej się stresuje, dzisiaj byłem u spowiedzi i zazwyczaj cały w środku drżałem z nerwów, dzisiaj lekko się spociłem ale ogólnie nie było tej nerwówki.
Także same plusy. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2024 21:57
|
|
|
Tak więc - rachunek jest prosty |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Czw 25 Lip, 2024 05:08
|
|
|
Teraz tylko to utrzymać i nie dać się takiej pogodzie jak dzisiaj. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
|
Wysłany: Czw 25 Lip, 2024 09:50
|
|
|
Dzisiaj 6 ty dzien bez kawy , gratuluje ! |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 07:03
|
|
|
I jakie plusy Kiwi zauważyłaś u siebie? |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 08:17
|
|
|
Pulawiak trzymam za ciebie kciuki , jezeli tobie kawa nie sluzy to fajnie ze to zobaczyles i stwierdziles , i nie pij dalej .
Ja kawe pije z filtrem tylko rano i z mlekiem . I przefiltrowana z takiej maszyny.
Na urlopie pilam kawe sypana do szklanki , naprawde mocna , pilam z grzecznosci kuzynka przyniosla na balkon , nie chcialam wybrzydzac ze taka mi nie smakuje ,
Jak bym byla dluzej to bym cos powiedziala.
Jako dziecko bardzo lubilam kawe zborzowa i ten zapach , a moze tylko ten zapach z mlodosci .
Ojej, ja tu o kawie sie rozpisalam , a moze to nie dobrze dla Ciebie , napisz .
Milego dnia zycze |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 05:30
|
|
|
Ostatnio też piłem kawę z samego rana. Ale dzisiaj wiem, że mi nie jest potrzebna. Nie zamierzam być grzeczny w tej kwestii, jak dojdzie do propozycji wypicia kawy przez bliskich lub znajomych,skoro wypicie kawy ma mi popsuć samopoczucie. 😉 |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 05:52
|
|
|
Ja po prostu mowie. Nie, dziękuję. Spokojnie i zdecydowanie. Czasem mowie. Nie piję kawy. Najpierw jest zaskoczenie i zdziwienie ale jak ze 3 razy odmowie. To zwykle nie ma namawiania. |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 09:03
|
|
|
I taki rezultat mam zamiar osiągnąć, żeby bliscy nawykli do tego, że kawy nie piję. Choć to pewnie zajmie chwilę czasu, podobnie jak z alkoholem. |
|
|
|
|
pulawiak91
Małomówny
|
Wysłany: Czw 01 Sie, 2024 22:35
|
|
|
Ostatecznie zamieniłem kawę na zieloną herbatę/cykorię/czarną herbatę. Dalej śpi mi się znakomicie, nie odczuwam stresu nawet jak ktoś na mnie warknie. To była zmiana na lepsze. |
|
|
|
|
|