|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Czy to marskość wątroby ? Bardzo się boje. |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 17:58
|
|
|
Co prawda nie dotyczy alkoholowego stłuszczenia wątroby, a niealkoholowego, ale część naturalnych środków może po prostu wspomóc chorą wątrobę. https://vivaziola.pl/remedium/niealkoholowa-choroba-stluszczeniowa-watroby/
No, ale podstawą jest higieniczny tryb życia, w tym schudnięcie, ale także rezygnacja z alkoholu, Nie ma tu drogi na skróty. |
|
|
|
|
Kamil1991pl
Milczek
|
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 20:18
|
|
|
Z alkoholu zrezygnowałem i nigdy do niego nie wrócę, niema takiej możliwości. Ja nie byłem jakoś mocno od niego uzależniony (tak mi się wydaje). Wyglądało to tak że po pracy w piąteczek otwierało się piwo za piwem, tak 6-7 na wieczór i to samo w sobotę, czasem też w niedziele, chociaż z tym to raczej bardzo ostrożnie bo na horyzoncie był już poniedziałek. W tygodniu alkohol raczej się nie zdarzał. I tak to sobie trwało przez lata, gdzieś od 18 roku życia, do 31. Do tego niezdrowa dieta, pizza to wjeżdżała na okrągło, średnio 2x w tygodniu, dużo gotowców. I tak właśnie w momencie kiedy rzuciłem alkohol ta wątroba mi zaczęła dokuczać. Na początku mało, robiłem badania, ALT i AST w normie, wysokie tróglicerydy i GGTP. I tak sobie z tym chodziłem, bo coś tam kuło, ale dało się żyć. Teraz zrobiło się gorzej, wątroba jest powiększona do (150mm) a co ciekawe ALT i AST nadal w normie (40 ALT, AST 32, tróglicerydy w normie i GGTP również) sam lekarz jest zdziwiony że mam takie objawy, bo nie powinno to tak boleć w jego mniemaniu. Mnie niestety boli, jest to taka kolka, napadowa, raz jej w ogóle nie czuć, a tak jak teraz to pisze to kłuje..Co do jedzenia, to słodyczy nigdy akurat nie jadłem jakoś dużo, naprawdę od święta. Masła używam do pieczywa (2 bułki dziennie i to nie zawsze), jem dużo warzyw, owoce wprowadziłem w ograniczonym stopniu (2 jabłka dziennie) mam nadzieję że uda mi się z tego wyjść w miarę bez większego szwanku.. |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Śro 25 Wrz, 2024 05:49
|
|
|
Kamil1991pl napisał/a: | Z alkoholu zrezygnowałem i nigdy do niego nie wrócę, niema takiej możliwości. Ja nie byłem jakoś mocno od niego uzależniony (tak mi się wydaje). Wyglądało to tak że po pracy w piąteczek otwierało się piwo za piwem, tak 6-7 na wieczór i to samo w sobotę, czasem też w niedziele, chociaż z tym to raczej bardzo ostrożnie bo na horyzoncie był już poniedziałek. W tygodniu alkohol raczej się nie zdarzał. I tak to sobie trwało przez lata, |
Fajnie napisałeś "tak mi się wydaje"... mam wrażenie że pomniejszasz problem z alkoholem _ ja też tak patrzyłem na swoje picie i nie podejmowałem żadnych sensownych działań poza przerwami abstynencyjnymi,zresztą często udanymi przerwami od kilku tygodni a nawet do dwóch lat.
A z tym nigdy... daj Ci Panie Boże.
Powodzenia |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Śro 25 Wrz, 2024 06:36
|
|
|
Tak to tu tylko zostawię, dla nowego kolegi do przeczytania i przemyślenia...
W 2010 roku też tu się rejestrowałem na forum i też piłem aby po parę piwek weekendowo.
Alkoholizm to choroba śmiertelna i postępująca i o ile nie jesteś na własne życzenie w "remisji" to ona będzie trwale i nieodwracalnie postępować czyniąc coraz większe szkody, nie tylko zdrowotne, ale przede wszystkim społeczne. |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
Kamil1991pl
Milczek
|
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2024 09:23
|
|
|
Sam podjąłem decyzję o tym żeby nie pić i nie pije. I nie będę pił, bo nie chce, mam dużo innych ciekawszych rzeczy do roboty w życiu i zajęć, niż alkoholizowanie się |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|