Jestem DDA... |
Autor |
Wiadomość |
Pati
Gaduła Inna od innych.DDA.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 11 Gru 2010 Posty: 927
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 19:53 Jestem DDA...
|
|
|
Witam wszystkich.Od czego tu zacząć lepiej się o sobie opowiada kiedy targają emocje.Z dzieciństwa pamiętam najbardziej jak rodzice razem pili i razem się bili.Ojciec zrzucał matke ze schodów i miała rękę lub nogę złamaną.Czasem ją tak bił,że myślałam,że nie żyje i nie oddycha a ja stałam jak wmurowana w podłogę ze strachu.Paraliżował mnie ten widok nie mogłam nawet drgnąć.Matka w końcu nas porzuciła,zostałam z ojcem i bratem.Jednak zaczym to nastąpiło matka zdążyła zabrać nas nie raz na nie jedną melinę do dzisiaj jak koło nich przechodzę nóż mi się w kieszeni otwiera.Najgorzej było czuć ręce obcego pijaka na moim ciele i znów ten strach Który nie pozwolił uciec.Później było już tylko gorzej ojciec swoją agresję skierował przeciwko mnie bił za nic.Nawet za to,że nie rozumiałam matematyki do tego stopnia,że jak bił to ja sikałam po nogach.Pamiętam do dzisiaj nie ból skóry tylko ból serca i żal.Myślałam wtedy,że ja napewno nie jestem jego dzieckiem bo swoich dzieci sie tak nie traktuje.Zawsze się wydzierał,że odda nas do domu dziecka a ja tylko się o to modliłam.Tam by mnie tak nie bili i nie poniżali.Już wtedy miałam myśli samobójcze chciałam zniknąć żeby tego nie przeżywać na nowo i na nowo.Wyobrażałam sobie mój pogrzeb i zastanawiałam się czy ktoś kiedyś zapłacze czy zatęskni za mną.Tak bardzo chciałam żeby mnie ktoś przytulił i pokochał taką jaką byłam.Wstyd się przyznać ale to wszystko odbiło się na moich dzieciach.Nie umiałam im okazać miłości.Powielałam schemat mojego ojca.W starszym dziecku widzę siebie z tamtych lat.To strasznie boli.Tyle błędów popełniłam w wychowywaniu ich.Bardzo tego żałuję.Mam nadzieję,że mi kiedyś wybaczą.Obecnie mam 32 lata jestem po dwóch rozwodach z alkoholikami pijącymi i żadnych perspektyw na przyszłość.Nie mam ani zawodu ani wykształcenia.Mam dwoje dzieci,które bardzo kocham.Staram się bardzo dać im to w życiu czego ja nie miałam... MAMĘ.Uczęszczam na terapię indywidualną.Wyprowadziłam się z Łodzi półtora roku temu rzucając wszystko co było.Układam sobie życie na nowo z partnerem nie nadużywającym alkoholu i jest mi bardzo ciężko.Mimo wszystko czuję się bardzo samotna,zagubiona.Czasem czuję jakbym miała nadal osiem lat a życie i ludzie są przerażający a ja się boję i jestem nie widzialna.Mimo wszystko kocham mojego tatę i jednocześnie go nienawidzę za to jak mnie skrzywdził.Ja nie umiem żyć ''normalnie''jak inni ludzie.Nie wiem jak to się robi.Jestem dorosła a ja wciąż żyję nadzieją,że ojciec mnie przeprosi,przytuli i powie,że mnie kocha.Tęsknię za miłością taką od rodziców,której nigdy nie zaznałam.Marzę o niej prawie codzień. |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Nie 08 Maj, 2011 18:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 20:06
|
|
|
Pati napisał/a: | Ja nie umiem żyć ''normalnie''jak inni ludzie.Nie wiem jak to się robi.Jestem dorosła a ja wciąż żyję nadzieją,że ojciec mnie przeprosi,przytuli i powie,że mnie kocha.Tęsknię za miłością taką od rodziców,której nigdy nie zaznałam.Marzę o niej prawie codzień. |
nie wiem co napisać ...
chciałabym, żebyś wiedziała, że przeczytałam to co napisałaś i że bardzo poruszyła mnie Twoja opowieść - wiele przeszłaś ...
fajnie, że jesteś w terapii
trzymam kciuki |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 20:09
|
|
|
To bardzo, bardzo smutne, Pati.
Masz 32 lata, a nadal tak mocno odczuwasz ten ból krzywdzonego dziecka, którym byłaś.
Zrób wszystko, co w twojej mocy, aby się od tego bólu uwolnić, aby go wypłakać, wykrzyczeć, wyrzucić z siebie, pozbyć się go. To jest możliwe.
Terapia na pewno ci w tym pomoże.
Dobrze, że ją zaczęłaś.
Nauczysz się być dobrą mamą i nauczysz się, co to znaczy żyć "normalnie". Tego ci z całego serca życzę. |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Pomógł: 35 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 20:28
|
|
|
straszne..
Witaj, Pati... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
komiwojażer
Towarzyski
Wiek: 65 Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 231 Skąd: Polska-Niemcy
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 20:33
|
|
|
Pati...życzę Ci szczęśliwego każdego dnia z osobna i wszystkich razem,tych które jeszcze przed Tobą |
_________________ Freedom... |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 20:56
|
|
|
Witaj Pati
Może Twoich rodziców też nie miał kto nauczyć normalnego życia i miłości? Spróbuj tak na to spojrzeć i jeśli nawet nie uda Ci się im wybaczyć, to przynajmniej zdołasz zrozumieć źródło ich zachowania.
W moim wypadku takie "przejrzenie" łańcucha pokoleń, pozwoliło uwolnić się od przeszłości.
Jednak ja nie przeszłam takiej gehenny ja Ty |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:10
|
|
|
Cześć Pati.
Nawet nie próbuję sobie wyobrazić co wtedy czułaś.
I wolę nie wiedzieć, mam już wystarczająco duże poczucie winy w stosunku do mojej córki.
Piłam przez całe jej dzieciństwo, przestałam, gdy już była dorosła.
Wielu rzeczy nie mogę sobie darować, mimo, że moje relacje z córką są bardzo dobre
i w żaden sposób nie daje mi poznać, że ma do mnie jakiś żal.
A ja boję się zapytać, czy mi wybaczyła to, jakie zgotowałam jej dzieciństwo...
Zostań z nami, Pati. Tu zawsze będziesz miała z kim pogadać. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:10
|
|
|
Witaj... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:12
|
|
|
cześć Patrycjo
Pati napisał/a: | żeby mnie ktoś przytulił |
Patrysiu ja cię przytulam (tak mocno)
Pati napisał/a: | to wszystko odbiło się na moich dzieciach.Nie umiałam im okazać miłości |
Patrycjo,przytul je przy najbliższej okazji
wiem że to może być czasem trudne,ale zrób to |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:19
|
|
|
witaj Pati.
nie wiem co powiedzieć po przeczytaniu Twojej historii |
|
|
|
Pati
Gaduła Inna od innych.DDA.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 11 Gru 2010 Posty: 927
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:26
|
|
|
Dziekuję Wam wszystkim za dobre słowa.Mam zamiar tu zostać między Wami bo tutaj czuję się bezpieczna |
_________________ Najlepszym miejscem pod słońcem jest dom,w którym żyją ludzie ofiarujący sobie w najtrudniejszych chwilach tak rzadki dar,jak wybaczenie. (G.McDonald) |
|
|
|
|
komiwojażer
Towarzyski
Wiek: 65 Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 231 Skąd: Polska-Niemcy
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:28
|
|
|
tak zrób |
_________________ Freedom... |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:39
|
|
|
Pati napisał/a: | Mam zamiar tu zostać między Wami bo tutaj czuję się bezpieczna |
Witaj
Ty chyba nie wiesz co piszesz
no, wiadomo, net nie pogryzie jak sie go na odpowiednio krotkim kablu trzymie
ale nigdy nie wiadomo ....
toja historia pokazuje ze doskonale znasz "jazde po bandzie" ....
masz mozliwosc naprawic sporo bledow w wychowaniu swoich dzieci,
co prawda nie wszystkie sie da ale dla chcacego nic trudnego
z dzieciakami mozesz isc rowniez na ergoterapie jak uznasz ze potrzeba ...
ja robilem z moim synem przez rok ............ tak dla swietego spokoju, coby w szkole byl bardziej "normalny", nie wyroznial sie z tlumu - potrzebowal troche czasu na aklimatyzacje w 1 klasie
dla mnie najwazniejsze jest, ze tata psychopata to juz przeszlosc i oby na zawsze
Kulfon, alkoholik |
Ostatnio zmieniony przez Kulfon Pon 13 Gru, 2010 21:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 22:14
|
|
|
Pati napisał/a: | Mam zamiar tu zostać między Wami bo tutaj czuję się bezpieczna |
wiele rzeczy mogę napisać o tym forum, ale na pewno nie to, że czuję się tu bezpiecznie ...
Jeśli chcesz się dowiedzieć co przeżywają alkoholicy i alkoholiczki, podzielić się jakimiś refleksjami, dowiedzieć czegoś o alkoholizmie i współuzależnieniu, czy po prostu spędzić zabawnie czas - to to jest świetne miejsce. |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 22:16
|
|
|
Flandra napisał/a: | ale na pewno nie to, że czuję się tu bezpiecznie ... |