Koniec powitan - Nowy Początek |
Autor |
Wiadomość |
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:31
|
|
|
Wiesz, ZbOlo, taki typowy alkoholik to sobie chleje, i chleje całymi latami, a potem pewnego dnia, kiedy On, Jaśnie Pan Alkoholik, postanawia, że on akurat tego dnia chce przestać - to nagle wszyscy mają dookoła niego skakać, już, teraz, natychmiast!!!
A tu tymczasem okazuje się, że inni alkoholicy zaczęli się leczyć wcześniej od niego, zaklepali sobie przed nim wcześniejsze terminy w ośrodku - i on się wścieka, że nie może się wcisnąć do terapeuty bez kolejki.
Klient na ostrym odstawieniu jest z tych bardziej awanturujących się. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:33
|
|
|
Tomoe napisał/a: | ile kosztuje terapia uzależnień w USA. |
Kiepskie porównanie, zważywszy inne zarobki i to że za oceanem jest to sposób na biznes, wystarczy wspomnieć kliniki odwykowe dla gwiazd i gwiazdeczek. Nie ma co porównywać systemu w całkowicie innych realiach, jednego zapewniającego pomoc w ramach medycznej opieki socjalnej a drugiego działającego całkowicie wolnorynkowo.
ZbOlo napisał/a: | płacili podatek |
Zapłaciłeś za leczenie już dawno, w akcyzie od gorzały... |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:35
|
|
|
Tomoe napisał/a: | nagle wszyscy mają dookoła niego skakać, już, teraz, natychmiast!!! |
...bardzo długo denerwowałem się na żonę, że ona nie hołubi mnie za to, że przestałem pić... przecież ja "się tak poświęciłem", tak się męczę - a ona nic, żadnych pokłonów, atrakcji, etc... teraz mi się zmienia, ale powoli... bardzo powoli... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:36
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Zapłaciłeś za leczenie już dawno, w akcyzie od gorzały... |
...no jasne... zapomniałem... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:38
|
|
|
Ja podałam cenę nie dla gwiazd i gwiazdeczek, lecz opłatę obowiązującą w typowym ośrodku terapeutycznym w USA.
Ludzie w Stanach mają indywidualne konta ubezpieczeniowe. Ile kto sobie na koncie odłoży, tyle mu ubezpieczyciel pokryje.
Resztę kosztów pokrywają sami - biorąc kredyty w bankach albo szukając wsparcia sponsorów i fundacji. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:39
|
|
|
Tomoe napisał/a: | A jeśli chodzi o narzekania na nasz "system" to ja jestem zdania że nasz system rozpieszcza alkoholików. |
Też tak uważam, w naszej małej poradni w tym roku sie dowiedziałam, że alkoholicy owszem mogą się leczyć nieubezpieczenie, ale współuzależnione i DDA już niekoniecznie. Zdaje się, ze zostały w mieście wyznaczone 2 duże poradnie wyznaczone, gdzie terapia dla koalko nieubezpieczonych jest i kto tu kogo rozpieszcza? |
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:40
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Ja podałam cenę nie dla gwiazd i gwiazdeczek, lecz opłatę obowiązującą w typowym ośrodku terapeutycznym w USA.
Ludzie w Stanach mają indywidualne konta ubezpieczeniowe. Ile kto sobie na koncie odłoży, tyle mu ubezpieczyciel pokryje.
Resztę kosztów pokrywają sami - biorąc kredyty w bankach albo szukając wsparcia sponsorów i fundacji. |
Więc jest sens porównywać? |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:10
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Zapłaciłeś za leczenie już dawno, w akcyzie od gorzały. |
No właśnie . Czyli, piłem za swoje i leczyłem sie za swoje
Od razu mi sie humor poprawił |
|
|
|
|
dadof2
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:21
|
|
|
Mario napisał/a: | Delikatnie mylisz pojęcia W Programie 24 godzin nie chodzi o to , żeby w takim czasie zająć się alkoholikiem, który tego potrzebuje |
nie, nie myle, wiem, ze nie chodzi o zajecie sie alkoholikiem w ciagu 24h, prosze nie 'wkladac' mi w wirtualne usta cos czego nie napisalem.
mysle, ze mam prawo do swoich opinii na temat tego czy spotkania AA sa uzupelnieniem czy tez nie pomimo tego ze nie chodze na nie latami. w moim przypadku pomagaja na samotnosc ale nie rozwiazuja moich problemow.
tak sie zlozylo, ze przechodzilem terapie w Kanadzie, ktora przerwalem i jest ona tam za darmo.
podkreslam cos co juz raz napisalem, co tez dobrze wyrazil Yura: nie zadam ani nie wymagam od nikogo zeby mnie 'wyleczyl' i to natychmiast z alku, tylko dlatego ze 5 dni nie pije... Gdzie Wyscie to wyczytali w moich postach???
Nie potrzebuje tez zeby mnie ktos glaskal za to ze jestem alkoholikiem.
Potrzebuje fachowej pomocy i wiem o tym. Na co mam czekac jezeli okazuje sie ze i w systemie polskim mozna ja otrzymac szybko tylko trzeba do niej dotrzec.
Sluchajcie, jak macie mi tak dogryzac za to ze mam chec, ze cos robie i ze nie podkluam ogona to widzcie ze mi podwyzszacie cisnienie, czego niekoniecznie teraz potrzebuje. Pewnie gdybym wypil i napisal na forum ze nie wytrzymalem to bym dostal slowa wsparcia....
Sledzilem tu juz taka jedna serie porad dla osoby bezradnej - i bylo w Waszych wypowiedziach duzo wiecej cackania, a mnie az krew zalewala. Ale nic nie napisalem bo nigdy sie nie wie do konca, kto w jakim jest stanie psychicznym i jak nasze slowa, nawet opatrzone wieloma wplyna na tego osobnika. |
_________________ ~ ~ |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:03
|
|
|
Nie, ciśnienie to ty sobie sam podwyższasz.
Twój problem jest w tobie, a nie w nas.
Nie w naszych słowach kierowanych do ciebie, lecz w twoich emocjonalnych reakcjach na te słowa.
Wybacz, ale jakoś nie potrafię uwierzyć w twoją kanadyjską terapię.
Chyba że przerwałeś ją na bardzo ale to bardzo wczesnym etapie... |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:06
|
|
|
dadof2 napisał/a: |
mysle, ze mam prawo do swoich opinii na temat tego czy spotkania AA sa uzupelnieniem czy tez nie pomimo tego ze nie chodze na nie latami. w moim przypadku pomagaja na samotnosc ale nie rozwiazuja moich problemow. |
Niedawno pisałeś że byłeś na jednym spotkaniu.
Dlaczego teraz używasz liczby mnogiej - "spotkania"? |
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Pią 25 Lut, 2011 12:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dadof2
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:13
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Nie, ciśnienie to ty sobie sam podwyższasz. |
to Twoja opinia - masz do niej prawo. Jest tak samo wiazaca jak moja, ze "WY' mi powyzszacie cisnienie
Tomoe napisał/a: | Twój problem jest w tobie, a nie w nas |
to wiem i dlatego dzialam - tu wydawalo mi sie, ze dostane wsparcie a nie jakies takie niezrozumiale rozczarowanie, ze udalo mi sie zalatwic sobie szybko pomoc. Tomoe napisał/a: | Wybacz, ale jakoś nie potrafię uwierzyć w twoją kanadyjską terapię.
Chyba że przerwałeś ją na bardzo ale to bardzo wczesnym etapie. |
to nie wierz - nie musze niczego nikomu udowadniac. Szkoda, ze zamiast watpic w moje slowa nie zainteresowalas sie sama terapia w tym kraju.
A i Ty emocjonalnie reagujesz na moje wypowiedzi, przez pryzmat swoich doswiadczen, i jest to dla mnie bardzo czytelne.
Pozdrawiam |
_________________ ~ ~ |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:14
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Tomoe napisał/a: | Ja podałam cenę nie dla gwiazd i gwiazdeczek, lecz opłatę obowiązującą w typowym ośrodku terapeutycznym w USA.
Więc jest sens porównywać? |
Ależ naturalnie. Jeśli ktoś psioczy na "system", zawsze warto jeden system porównać z innym systemem. |
|
|
|
|
dadof2
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:16
|
|
|
Tomoe napisał/a: | Dlaczego teraz używasz liczby mnogiej - "spotkania" |
pisalem ogolnie o spotkaniach AA jako uzupelnieniu terapi. w porzadku, powinienem byl napisac: w moim wypadku moga pomoc na samotnosc.
nie lapmy sie za koncowki, prosze |
_________________ ~ ~ |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 12:17
|
|
|
dadof2 napisał/a: |
A i Ty emocjonalnie reagujesz na moje wypowiedzi, przez pryzmat swoich doswiadczen, i jest to dla mnie bardzo czytelne.
|
I tu się mylisz. Ja jestem spokojna i używam racjonalnych argumentów. To ty je filtrujesz przez swoje emocje.
Gdybyś uczestniczył w terapii uzależnień, wiedziałbyś znacznie więcej o swojej chorobie. A w twoich postach widoczna jest zerowa wiedza na temat tego na co cierpisz. |
|
|
|
|
|