Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mam problem
Autor Wiadomość
jacek1954 
Małomówny
jacek1954

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 21:52   mam problem

Witajcie.
Mam pewien problem i chcę się nim z Wami podzielić.
Wiosną ubiegłego roku ksiądz z parafii w której działa grupa AA i na którą reguralnie chodzę(zakładałem tę grupę) poprosił mnie abym w ramach lekcji religii porozmawiał z młodzieżą klas maturalnych o uzależnieniu od alkoholu.Miałem 7 godzin od 8 rano do 14 i byłem kompletnie wypompowany. Na początku każdej lekcji mówiłem trochę o medycznej stronie uzależnienia, a potem już o sobie.Jedyną nagroda było to że młodzi uważnie słuchali,a kilka razy dostałem brawa. Padały też pytania i nie były one wymyślone na poczekaniu. Ci którzy pytali o konkretne sprawy musieli je widzieć we własnym domu, lub przeżyc je. Teraz znowu ten ksiądz przyszedł do mnie z tą samą sprawą , aby znowu iśc do tej szkoły i tu jest mój problem -- czy słusznie zrobiłem gdy zgodziłem sie rok temu aby mówić o uzależnieniu i o sobie i czy powinienem teraz na to sie znowu zgodzić?
Dodam jeszcze że te zajęcia kosztowały mnie sporo emocji.

Nik@ 
Towarzyski

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:07   

WItaj...skoro padały pytania i nie były one wymyślone na poczekaniu...to myślę, że jakiś sens w tym jest. Nawet jestem pewna.
Że jest jakaś potrzeba w tych dzieciakach, żeby wiedziec więcej....alkoholizm to powszechny problem i zjawisko....
To, że byłes wypompowany...zorozumiałe. Trudno się dziwić.

A to czy słusznie zrobiłeś.... ja tam nie wiem. Myślę, że tak!!! Sam widziałeś ich oczy, zaangażowanie i to jak i o co pytali....
A czy powinieneś się zgodzić...to już sam powinieneś sobie odpowiedzieć.

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:11   

Warto - jeżeli chociaz jeden nie będzie pił lub znajdzie drogę z tego marasu w ktorym żyje to warto :->

Nik@ 
Towarzyski

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:22   

jasne że tak :-)

Jagna 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:30   

Myślę podobnie jak Rufio...jeśli chociaż jednemu młodemu człowiekowi może to pomóc w przyszłości, uważam że warto. Tylko co z Tobą? Jeśli się nie czujesz w tej roli dobrze, to może nie rób tego wbrew sobie. Ty przede wszystkim jestes ważny w tym wszystkim.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:36   

Jacku, jeśli widzisz w tym sens a z tego co mówisz wynika, że widzisz, to napewno warto.
Jeżeli było autentyczne zainteresowanie, to nie zrobiłeś byle pogadanki, ale naprawdę dobrą robotę.
I dlatego byłeś taki wyczerpany - jak to zwykle po ciężkiej pracy.
Ale nie powiesz chyba, że nie dala Ci ona satysfakcji? Przecież chyba nie robiłeś tego wbrew sobie,
albo łamiąc jakieś ogromne wewnętrzne opory?

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:40   

powiem tak
"Pewien człowiek idzie plażą pełnych krabów,kraby obezwładnione leżą na grzbietach,owy człowiek zbiera je i wrzuca je do morza,napotyka innego człowieka,który jego pyta,jaki sens w tym że i tak nie zdoła wszystkich wyzbierać,owy człowiek bez słowa podchodzi do krabów łapie je obu ręcz,rzucił do morza i rzekł,a te dwa."
głowa do góry Jacku

jacek1954 
Małomówny
jacek1954

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:46   

Wiedźmo miałem satysfakcje, szczególnie wtedy gdy ci młodzi ludzie po tym jak mówiłem kim byłem, w jakim topiłem się bagnie i kim jestem teraz wstali i zaczeli mi bić brawo.
Problem jest taki że jedni mówią -- dobrze robisz -- , ale drudzy zaraz --łamiesz anonimowość --. Jak to wszystko pogodzić? Jak można innym powiedziec o zagrożeniu, nie pokazując autentycznych przykładów?

Nik@ 
Towarzyski

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:50   

jacek1954 napisał/a:
łamiesz anonimowość

i co z tego? przecież to Twój świadomy wybór...Twoja anonimowość!

Jagna 
Gaduła

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:53   

jacek1954 napisał/a:
ale drudzy zaraz --łamiesz anonimowość

Jacku , nie o to chodziło Billowi W. gdy wprowadził pojęcie anonimowości w AA, czytałam teraz "Przekaż dalej "( a jednak na coś sie przydaje ;) Chodzi o nie reklamowanie w mediach , prasie publicznej swojego wizerunku z pełnymi danymi i podpieranie się w tym przynależnością do AA. Chodzi o dobre imie AA....pamiętasz pewnie z historii AA, jak kilku takim członkom AA - jak gwiazda basseballu czy jakiś gwiazdor kina publicznie podawali kim są i gdzie należą i ...zapili - było, nie było wystawiając niezbyt dobry obraz wspólnocie. Przyciąganie a reklamowanie to różnica. A Ty...niesiesz posłanie, mówiąc językiem serca wspólnoty. Ja również chodzę na pogadanki do OLU i terapeuta -stary AAowiec - nic nagannego w tym nie widzi.
Przedstawiasz się imieniem i tyle, przecież nie musisz z nazwiska. A gadaniem ludzi nie przejmuj się, ludzie zawsze rózne rzeczy jedzą i mówią :)

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:54   

jacek1954 napisał/a:
Problem jest taki że jedni mówią -- dobrze robisz -- , ale drudzy zaraz --łamiesz anonimowość

Co takiego??? :shock:
Jaką Ty anonimowość łamiesz?
Do konspiracji należysz, czy co?
Twoja anonimowość - Twoją sprawą, ewentualnie jeszcze Twoich bliskich,
a oni mają coś przeciwko temu? Może się wstydzą?
Jeśli tak, to powinieneś to chyba przemyśleć i omówić z nimi.
Ale cóż to za anonimowość alkoholika, który nie był anonimowy gdy czas jakiś temu
chwiejnym krokiem wracał do domu na oczach sąsiadów (to był eufemizm :oops: )
Dziwny zaiste argument na odwiedzenie Cię od - być może - uratowania jakiejś duszyczki... :roll:

jacek1954 
Małomówny
jacek1954

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 23:00   

Kochani dzięki za wsparcie. Mój terapeuta mówił że zawsze warto próbować " jeżeli jeszcze oddycha - warto" Utwierdzacie mnie że dobrze postępuje idąc do tej szkoły. Jutro powiem temu księdzu że się zgadzam. Jeżeli choć jednemu to może pomóc -warto.

jacek1954 
Małomówny
jacek1954

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 23:06   

Jeżeli chodzi o moich najbliższych to żona zawsze mnie wspiera w słusznej sprawie, a od córek usłyszałemautentycznie "tato jestem z ciebie dumna"
Kochani dodam jeszcze że wczoraj byliśmy z żona na biopsiii ten lekarz powiedział że na 99% to jest torbiel i tylko z obowiązku wziął ten płyn do badania.
jestem naprawde szczęśliwym człopwiekiem

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 23:14   

jacek1954 napisał/a:
byliśmy z żona na biopsiii ten lekarz powiedział że na 99% to jest torbiel i tylko z obowiązku wziął ten płyn do badania.

Wspaniała wiadomość! :)

Co tam wszelkie zawieruchy!
Najważniejsze, byśmy zdrowi byli :okok:

Jagna 
Gaduła

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 23:18   

Jacku, to super wiadomość :) Ciesze się razem z Tobą :tak:

Odpowiedz do tematu