Przesunięty przez: Wiedźma Pon 04 Kwi, 2011 23:50 |
Czy muszę wyrzucić tego lapka? |
Autor |
Wiadomość |
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 10:55
|
|
|
No to na moje, to według sumienia czy masz nielegalny OS, nielegalny Office, nielegalne oprogramowanie, czy też ebooka, to i tak jest gwałt na zasadach. Są małe gwałty i poważne gwałty, ale zawsze gwałty.
Z prawnego punktu widzenia jesteś nielegalny. I takie pytania zawsze zadaję klientom. Czy planują pomimo faktu posiadania legalnego systemu posiadać nielegalne oprogramowanie i zasoby. jeżeli tak, to nie widzę sensu w buleniu 5 stówek za legalny system, skoro i tak wyrok pewny... Ale to oczywiście w przypadku klientów indywidualnych. Z firmami i sprzętem formowym nie żartuję sobie w ten sposób. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:07
|
|
|
Czy nie mogę skopiować WŁASNEGO CD do mp3? Zeskanować WŁASNEJ książki?
Komercyjny to ja mam Win XP, WIN3.11, worda 6.0 ( ) i sterowniki do sprzętu, reszta to otwarte oprogramowanie... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:13
|
|
|
staaw napisał/a: | cywilizację pod DOSa |
Ostatnio trochę ciąłem w Civ 2 Gold Editon pod Windows, przypomniałem sobie piękne czasy gdy jedynka zajmowała 2dyskietki pod Dosem.
Polecam dwójkę, to tak naprawdę ostatnia prawdziwa Cywilizacja, w dalszych częściach już nie ma klimatu a tylko komplikacje i grafika lepsza. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:20
|
|
|
Własne możesz. Mówimy o świadomym posiadaniu zasobów nielegalnych. Ja mam 200 filmów dvd ale wśród nich z 50 ściągniętych z netu. Nie stać mnie niestety na oryginały w każdej opcji, pomimo łowów na allegro. Nie będę kupował płyt cd, bo nie mam gdzie słuchać (używam odtwarzacza mp3) a tylko niewielki procent muzyki kupisz w postaci mp3. No i czytam średnio 4 książki w miesiącu (w drodze do i z pracy) a nie mam tyle forsy, żeby kupować. To ściągam i na czytniku czytam (przy okazji jak wspomniałeś mniej miejsca). Ale jak mi się książka spodoba to kupuję papierową - Kena Folleta teraz kupiłem "Filary Ziemi" "Świat Bez Końca" oraz "Zmierzch gigantów" oraz "Medicusa", "Medicusa z Saragossy" i "Szamana". Na kompie mam wuchtę bajek do dziewczynek - nie moja wina że TVP swoją misję ma w tyle i puszczają jedną bajkę o 19:15, jak już skończą śpiewać oszołomy i o 19:25 kończą, bo są Wiadomości o następnych oszołomach...
A skoro mam tyle zasobów nielegalnych, to po kiego mi system legalny... I tak by mnie w kartonie puścili...
Marcelus, ja przed narodzinami pierwszej córeczki nałogowo grałem w Tibie. Dzisaj sobie nie wyobrażam jak można być tak "głupim" i czas marnować na granie... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:22
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Marcelus, ja przed narodzinami pierwszej córeczki nałogowo grałem w Tibie. Dzisaj sobie nie wyobrażam jak można być tak "głupim" i czas marnować na granie... |
Ależ w moim wypadku to nie marnowanie czasu, bo pograłem jakieś 3-4h w tygodniu.
Odprężyłem się po prostu. Na więcej czasu nie ma. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:23
|
|
|
Ja nagrywałem z kablówki i później puszczałem maluchom. Nie wiem czy to do końca legalne, ale "własny użytek", kiedyś było coś takiego... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:24
|
|
|
Jonesy napisał/a: | czytam średnio 4 książki w miesiącu |
...autentycznie, zazdroszczę... ja ostatnio nic nie czytam.... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:24
|
|
|
staaw napisał/a: | Ja nagrywałem z kablówki i później puszczałem maluchom. Nie wiem czy to do końca legalne, ale "własny użytek", kiedyś było coś takiego... |
buehehehe, ja to wszystko mam właśnie na własny użytek |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:25
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | Jonesy napisał/a: | czytam średnio 4 książki w miesiącu |
...autentycznie, zazdroszczę... ja ostatnio nic nie czytam.... |
Zacznij pociągiem do pracy jeździć. Godzina w każdą stronę plus 2x pół godziny spacerkiem... |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:26
|
|
|
Chodziło mi o nagranie z radia/tv na własny użytek, a nie instalowanie KAZy i ssanie wszystkiego co z bitów się składa... |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:26
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Zacznij pociągiem do pracy jeździć. |
...chętnie... ale tam nie jeżdżą pociągi... a jak prowadzę autko, to tylko na światłach mogę... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:28
|
|
|
Ludziska, to jasne że gdy kupujesz film na płytce to tak naprawdę nie chodzi o płytkę, tylko zakup praw do odtwarzania tego filmu prywatnie. Tak więc gdy zripujesz go do postaci elektronicznej i dalej wykorzystujesz jakbyś odtwarzał z DVD to jest to jak najbardziej zgodne z prawem.
Dopiero udostępnianie go innym osobom jest nielegalne. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:29
|
|
|
staaw napisał/a: | Chodziło mi o nagranie z radia/tv na własny użytek, a nie instalowanie KAZy i ssanie wszystkiego co z bitów się składa... |
O przepraszam, bardzo starannie selekcjonuję bajki dla dzieci. Nic niewłaściwego nie przedostaje się przez cenzurę rodzicielską. Na przykład Skok Przez Płot poleciał - wiewióra wypowiada się na temat żołądzi
Shreki też nie mają racji bytu. Nad Bambi długo myślałem, ale zmiękłem. I co, dramat - trzyletnia dziewczynka pyta się co się stało mamusi jelonka...
Bycie ojcem to ciężka praca. Ale za to za naprawdę godziwą zapłatę (póki co...) |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:32
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Ludziska, to jasne że gdy kupujesz film na płytce to tak naprawdę nie chodzi o płytkę, tylko zakup praw do odtwarzania tego filmu prywatnie. Tak więc gdy zripujesz go do postaci elektronicznej i dalej wykorzystujesz jakbyś odtwarzał z DVD to jest to jak najbardziej zgodne z prawem.
Dopiero udostępnianie go innym osobom jest nielegalne. |
Koszt zrobienia dvd lub audio cd to około 50 gr/sztuka.
Reszta pieniędzy z tych 50 złotych za płytę dvd czy 40 złotych za audio idzie na koncerny. Z tego mały ułamek dla autorów. A szczytem jest udostępnianie odpłatne utworów mp3, które kosztują dokładnie tyle samo po zsumowaniu co jedna płyta. W przypadku "czasu Honoru" akurat poszli jeszcze dalej. Płyta za 29.50, a mp3 jak się kupiło wszystkie to raz że brakowało trzech utworów, to cena to 33 złote... Ot nasze polskie realia. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:34
|
|
|
Jonesy napisał/a: |
O przepraszam, bardzo starannie selekcjonuję bajki dla dzieci. Nic niewłaściwego nie przedostaje się przez cenzurę rodzicielską. Na przykład Skok Przez Płot poleciał - wiewióra
|
Toć właśnie z powodu selekcji nagrywałem. Teraz to pół biedy, ale kiedyś to by oglądała cartoon network 24h na dobę... |
Ostatnio zmieniony przez staaw Pon 21 Mar, 2011 11:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|