Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Pon 04 Kwi, 2011 23:50
Czy muszę wyrzucić tego lapka?
Autor Wiadomość
Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 10:55   

No to na moje, to według sumienia czy masz nielegalny OS, nielegalny Office, nielegalne oprogramowanie, czy też ebooka, to i tak jest gwałt na zasadach. Są małe gwałty i poważne gwałty, ale zawsze gwałty.
Z prawnego punktu widzenia jesteś nielegalny. I takie pytania zawsze zadaję klientom. Czy planują pomimo faktu posiadania legalnego systemu posiadać nielegalne oprogramowanie i zasoby. jeżeli tak, to nie widzę sensu w buleniu 5 stówek za legalny system, skoro i tak wyrok pewny... Ale to oczywiście w przypadku klientów indywidualnych. Z firmami i sprzętem formowym nie żartuję sobie w ten sposób.

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:07   

Czy nie mogę skopiować WŁASNEGO CD do mp3? Zeskanować WŁASNEJ książki?

Komercyjny to ja mam Win XP, WIN3.11, worda 6.0 ( :skromny: ) i sterowniki do sprzętu, reszta to otwarte oprogramowanie...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:13   

staaw napisał/a:
cywilizację pod DOSa

Ostatnio trochę ciąłem w Civ 2 Gold Editon pod Windows, przypomniałem sobie piękne czasy gdy jedynka zajmowała 2dyskietki pod Dosem.
Polecam dwójkę, to tak naprawdę ostatnia prawdziwa Cywilizacja, w dalszych częściach już nie ma klimatu a tylko komplikacje i grafika lepsza.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:20   

Własne możesz. Mówimy o świadomym posiadaniu zasobów nielegalnych. Ja mam 200 filmów dvd ale wśród nich z 50 ściągniętych z netu. Nie stać mnie niestety na oryginały w każdej opcji, pomimo łowów na allegro. Nie będę kupował płyt cd, bo nie mam gdzie słuchać (używam odtwarzacza mp3) a tylko niewielki procent muzyki kupisz w postaci mp3. No i czytam średnio 4 książki w miesiącu (w drodze do i z pracy) a nie mam tyle forsy, żeby kupować. To ściągam i na czytniku czytam (przy okazji jak wspomniałeś mniej miejsca). Ale jak mi się książka spodoba to kupuję papierową - Kena Folleta teraz kupiłem "Filary Ziemi" "Świat Bez Końca" oraz "Zmierzch gigantów" oraz "Medicusa", "Medicusa z Saragossy" i "Szamana". Na kompie mam wuchtę bajek do dziewczynek - nie moja wina że TVP swoją misję ma w tyle i puszczają jedną bajkę o 19:15, jak już skończą śpiewać oszołomy i o 19:25 kończą, bo są Wiadomości o następnych oszołomach...
A skoro mam tyle zasobów nielegalnych, to po kiego mi system legalny... I tak by mnie w kartonie puścili...
Marcelus, ja przed narodzinami pierwszej córeczki nałogowo grałem w Tibie. Dzisaj sobie nie wyobrażam jak można być tak "głupim" i czas marnować na granie...

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:22   

Jonesy napisał/a:
Marcelus, ja przed narodzinami pierwszej córeczki nałogowo grałem w Tibie. Dzisaj sobie nie wyobrażam jak można być tak "głupim" i czas marnować na granie...

Ależ w moim wypadku to nie marnowanie czasu, bo pograłem jakieś 3-4h w tygodniu.
Odprężyłem się po prostu. Na więcej czasu nie ma.

staaw 

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:23   

Ja nagrywałem z kablówki i później puszczałem maluchom. Nie wiem czy to do końca legalne, ale "własny użytek", kiedyś było coś takiego...

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:24   

Jonesy napisał/a:
czytam średnio 4 książki w miesiącu

...autentycznie, zazdroszczę... ja ostatnio nic nie czytam.... :(

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:24   

staaw napisał/a:
Ja nagrywałem z kablówki i później puszczałem maluchom. Nie wiem czy to do końca legalne, ale "własny użytek", kiedyś było coś takiego...

buehehehe, ja to wszystko mam właśnie na własny użytek :)

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:25   

ZbOlo napisał/a:
Jonesy napisał/a:
czytam średnio 4 książki w miesiącu

...autentycznie, zazdroszczę... ja ostatnio nic nie czytam.... :(

Zacznij pociągiem do pracy jeździć. Godzina w każdą stronę plus 2x pół godziny spacerkiem...

staaw 

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:26   

Chodziło mi o nagranie z radia/tv na własny użytek, a nie instalowanie KAZy i ssanie wszystkiego co z bitów się składa...

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:26   

Jonesy napisał/a:
Zacznij pociągiem do pracy jeździć.

...chętnie... ale tam nie jeżdżą pociągi... a jak prowadzę autko, to tylko na światłach mogę... :(

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:28   

Ludziska, to jasne że gdy kupujesz film na płytce to tak naprawdę nie chodzi o płytkę, tylko zakup praw do odtwarzania tego filmu prywatnie. Tak więc gdy zripujesz go do postaci elektronicznej i dalej wykorzystujesz jakbyś odtwarzał z DVD to jest to jak najbardziej zgodne z prawem.
Dopiero udostępnianie go innym osobom jest nielegalne.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:29   

staaw napisał/a:
Chodziło mi o nagranie z radia/tv na własny użytek, a nie instalowanie KAZy i ssanie wszystkiego co z bitów się składa...

O przepraszam, bardzo starannie selekcjonuję bajki dla dzieci. Nic niewłaściwego nie przedostaje się przez cenzurę rodzicielską. Na przykład Skok Przez Płot poleciał - wiewióra wypowiada się na temat żołądzi :dokuczacz:
Shreki też nie mają racji bytu. Nad Bambi długo myślałem, ale zmiękłem. I co, dramat - trzyletnia dziewczynka pyta się co się stało mamusi jelonka...
Bycie ojcem to ciężka praca. Ale za to za naprawdę godziwą zapłatę (póki co...)

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:32   

Marc-elus napisał/a:
Ludziska, to jasne że gdy kupujesz film na płytce to tak naprawdę nie chodzi o płytkę, tylko zakup praw do odtwarzania tego filmu prywatnie. Tak więc gdy zripujesz go do postaci elektronicznej i dalej wykorzystujesz jakbyś odtwarzał z DVD to jest to jak najbardziej zgodne z prawem.
Dopiero udostępnianie go innym osobom jest nielegalne.

Koszt zrobienia dvd lub audio cd to około 50 gr/sztuka.
Reszta pieniędzy z tych 50 złotych za płytę dvd czy 40 złotych za audio idzie na koncerny. Z tego mały ułamek dla autorów. A szczytem jest udostępnianie odpłatne utworów mp3, które kosztują dokładnie tyle samo po zsumowaniu co jedna płyta. W przypadku "czasu Honoru" akurat poszli jeszcze dalej. Płyta za 29.50, a mp3 jak się kupiło wszystkie to raz że brakowało trzech utworów, to cena to 33 złote... Ot nasze polskie realia.

staaw 

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:34   

Jonesy napisał/a:

O przepraszam, bardzo starannie selekcjonuję bajki dla dzieci. Nic niewłaściwego nie przedostaje się przez cenzurę rodzicielską. Na przykład Skok Przez Płot poleciał - wiewióra

Toć właśnie z powodu selekcji nagrywałem. Teraz to pół biedy, ale kiedyś to by oglądała cartoon network 24h na dobę...

Ostatnio zmieniony przez staaw Pon 21 Mar, 2011 11:37, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu