Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
współuzależniona
Autor Wiadomość
Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011 22:29   

pterodaktyll napisał/a:
beata napisał/a:
Alkoholicy są mistrzami manipulacji.

Jako alkoholik potwierdzam to w 100%.

Człowiek trochę pokombinuje i od razu mistrzem manipulacji go obwołają.... :mgreen:
aquarel, tak się składa że mają racje, alkoholik który chce pić obieca Ci złote góry, że będzie dobrze, że już jest wyleczony, że lekarz mu powiedział że nie jest alkoholikiem....
Mój były pracownik-alkoholik jak poszedł do specjalisty od uzależnień to po miesiącu chodzenia powiedział mi że teraz ma się zgłosić za 6mieś na kontrole :rotfl: jakby to była wysypka :lol:
Bzdury totalne....

aquarel 
Milczek

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 10:55   

yuraa masz racje, możliwe, że kocham wyobrażenie…może mam w sobie jakaś głupią nadzieje, że on wkońcu będzie jak to wyobrażenie…
Nie lubię być krzywdzona, przerywałam to pare razy ale jednak coś nas ku sobie ciągnie….nie wiem co……Kiedy nie pije jest kochany.... Tak, chcę mu pomóc, bo jest człowiekiem inteligentnym i uzdolnionym, kto wie, może za pare tygodni będę go oglądać w telewizji…chcę żeby się odbił od dna myślę, że dostał szanse tylko czy ją wykorzysta…. Tak, pójdę na terapię…DLA SIEBIE. Chcę to zrozumieć…

pietruszka masz racje. Teraz żyję w cieniu nie tylko jego alkoholizmu. Powiem szczerze że jest on rozpoznawalną osobą. Zastanawiam się tylko czy osobie, która na każdym kroku mówi o chlaniu piwska i wciąganiu koksu może pomóc terapia raz w tygodniu? Jestem pewna, że NIE.
Tak mam już ustalony termin, we wtorek.

Borus wszyscy mi tak mówią…. Nie wiem ile prawdy jest w tym ale po tych dwóch „akcjach” słyszałam słowa „JA NIC NIE PAMIĘTAM”. Lekarka mi mówiła, że przez pomieszanie alkoholu z lekiem na padaczkę może wystąpić utrata świadomości…. Nie wiem czy to moja naiwność ale myślę, że on wcale nie chciał tego zrobić…..że to te tabletki i alkohol spowodowały jego zachowanie…. Wiem jedno, co raz mniej mi na nim zależy…

Marc-elus bardzo spodobało mi się „ ale ktoś kto bije osobę którą niby kocha ma problem ze sobą, nie tylko z alkoholem.”

Klara znowu przyznaje racje. Codziennie siedze na takiej bombie….

rufio zobaczymy, mamy teraz miesiąc miodowy więc myśle, że za jakies 3 tygodnie znów trafie do szpitala….

KICAJKA idę żeby pomóc sobie i żeby zrozumieć jego…

betka nie, nie sądze, że przemoc to coś normalnego, wiem, że nie. U mnie w domu nei było przemocy a tym bardziej nie takiej, że tata bije mamie… Co do zeznawiania….miałam to wszystko wycofać, chwila słabości….prosił mnie….ale dopuki nie zobaczę efektów w jego życiu niczego nie wycofam…

beata myślę, tak samo jak Ty. Zamydlenie oczu i wybielenie się przed sądem. Szkoda, bo naprawde jest paru ludzi którzy mają jeszcze nadzieje.
Pozatym ma córeczkę…. Ale słyszałam, że tacy ludzie mają wszystko gdzieś….

Marc-elus ha ha no widzisz, obiecał mi złote góry… ciągle na nie czekam a nie widzę nic tylko 6 piwek dziennie…6 piwek widzę, co z resztą to nie wiem 

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 12:44   

Witam Cię Aquarel :)
Szkoda Twojego życia i zdrowia.
Uważm,że terapia dla współuzależnionych Ci pomoże otworzyć oczy na to co się dzieje z Tobą i z nim w takiej chorobie(w takim związku).
Co prawda nie leżałam w szpitalu jak mnie pobił były mąż chociaż mało brakowało.
Więc wiem o czym piszesz.
Dobrych wyborów życzę :)

Lenka 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 12:48   

Witaj
aquarel napisał/a:
Nie znam go, nie wiem jaki jest naprawdę

Cytat:
od kąd z nim jestem on ani razu nie był trzeźwy

Cytat:
wielu awantur, które kończyły się na Izbie a dla mnie w szpitalu

Cytat:
że znowu mnie uderzy, skrzywdzi...

Cytat:
myśle, że za jakies 3 tygodnie znów trafie do szpitala….

Jezu......i jeszcze myślisz
aquarel napisał/a:
żeby go podnieść na duchu
? :szok:
Będzie wtedy mniej agresywny czy wręcz odwrotnie ?

Cytat:
obiecał mi złote góry… ciągle na nie czekam a nie widzę nic tylko 6 piwek dziennie…6 piwek widzę

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 13:34   

aquarel napisał/a:
Nie lubię być krzywdzona, przerywałam to pare razy ale jednak coś nas ku sobie ciągnie

Droga do gwiazd... 8|

a gwiazdy wyłącznie w Twoich oczach... :uoee:
Ostatnio zmieniony przez Borus Nie 22 Maj, 2011 13:35, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 15:34   

aquarel napisał/a:
chcę żeby się odbił od dna

To najpierw go spuść na to dno, od czego biedak ma się odbić skoro ciągle go chronisz?

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 15:36   

aquarel napisał/a:
Powiem szczerze że jest on rozpoznawalną osobą.

No to wszelkiej maści brukowce będą miały używanie. Oni po prostu uwielbiają takie historie

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 17:13   

aquarel napisał/a:
obiecał mi złote góry… ciągle na nie czekam a nie widzę nic tylko 6 piwek dziennie…

Aquarel, to znaczy że pije i chodzi na terapie?

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 17:46   

aquarel napisał/a:

:zemdlala:

brak mi słów ...

aquarel napisał/a:
„JA NIC NIE PAMIĘTAM”

mnie kiedyś lekarz psychiatra powiedziała, że film urywa się wtedy, kiedy NIE CHCEMY czegoś pamiętać
Kiedy się czegoś wstydzimy itd

Co nie oznacza przecież, że to jest usprawiedliwienie!
Nic nie usprawiedliwia przemocy.

I szczerze mówiąc nie potrafię też znaleźć usprawiedliwienia dla Twojego "znów trafię do szpitala". Dlaczego sama sobie robisz w ten sposób krzywdę?

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 20:47   

aquarel napisał/a:
[/quote]
I może zagraja Chopina i juz nic Cię wiecej nie ruszy ?
Doktor Sztroszmajer miał rację - gołebic jeszcze ci u nas dostatek. etam

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 23 Maj, 2011 09:00   

aquarel napisał/a:
„JA NIC NIE PAMIĘTAM”

Ja zwykłem mawiać "łaskawy Bóg spuścił zasłonę na moje czyny, żebym nie musiał się wstydzić :)
Inna rzecz, że mi nawet przez myśl nie przeszło podnieśc rękę, nogę czy jakakolwiek inną rzecz niebędącą głosem. Ale parę dni temu przy okazji jakiegoś filmu sobie gadaliśmy i jej zasunąłem tekstem - "widzisz, aż tak źle nie miałaś znowu - nie biłem Cię ani nie znęcałem się nad Tobą". A ona na to, bez zastanowienia, ale z takim głosem lodowatym niczym cyborg - "chwila w której podniósł byś na mnie rękę, byłaby ostatnią Twoją chwilą w tym domu".
I chociaż jest malutka i wydaje się niegroźna, jakoś uwierzyłem w to bez zbędnej dyskusji.
Ale przecież ja będąc jeszcze czynnym, zawsze się pilnowałem, żeby broń boże dziecku klapsa dać, bo wyczytałem gdzieś że to zamyka pewną granicę - i po stronie dziecka i rodzica, że stajesz się wtedy dominantem w domu. Co dla mnie było nie do pomyslenia.

Jeżeli ktoś nie potrafi uszanować drugiej osoby, to nie jest to wina alkoholu, ale jego samego. Alkohol tylko nasila nasze reakcje. Alkohol nie uleczy smutku, nie złagodzi stresa, ale docelowo jeszcze wszystko spotęguje. Za to skutecznie nas oszuka, że to my jestesmy tacy niewinni a wszyscy dookoła wrogi.

Nie wiem co on Ci naobiecywał, ale coś mi się zdaje, że zajedzie Cię na śmierć, a potem kopie w tyłek, taką wymiętą i psychicznie i fizycznie. Złote góry hehe, dobre sobie. A jak tak strzela Ci po twarzy, to w tych błyskach widzisz szczyty tych złotych gór? Bo chyba tylko na takie możesz u niego liczyć.

Truskawka 
Towarzyski
Życie to mój jedyny nałóg.

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 11:59   

Uważam, że po pierwsze to potrzebujesz dużo cierpliwości i konsekwencji w tym co robisz. A jeśli chodzi o terapie Kochana... Dobra decyzja! Terapia pomoże przede wszystkim Tobie. nauczysz się żyć samodzielnie. Myślę, że dasz sobie radę. Musisz żyć szczęśliwa pomimo jego choroby- naprawdę tak można. Trzymam kciuki.

Truskawka 
Towarzyski
Życie to mój jedyny nałóg.

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 12:00   

A co do "alkoholicy sa mistrzami manipulacji"- również się zgadzam. Mam do czynienia z kilkoma w mej rodzinie i to prawda. Trzeba się jednak nauczyć jak jej się nie poddać.

Odpowiedz do tematu