Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Wiedźma
Sob 04 Cze, 2011 10:56
Bezrobocie - fakty i mity

Firma w której pracujesz przeżywa trudności finansowe. Dobrze by było żeby pracownicy zostawali po godzinach, każdy 2x na tydzień po 2h. Oczywiście nie ma no to funduszy.
1: Wykluczone, nadgodziny to zabieranie mojego czasu, nigdy się na to nie zgodzę, nawet za dodatkową opłatą.
0%
 0%  [ 0 ]
2: Zgodzę się pod warunkiem wypłacania dodatkowych pieniędzy za te nadgodziny.
47%
 47%  [ 9 ]
3: Zgodzę się na taki układ bez dodatkowych pieniędzy, przez ograniczony czas, np 3-4 miesiące.
47%
 47%  [ 9 ]
4: Zgodzę się na taki układ bez dodatkowych pieniędzy, przez dłuższy okres czasu, np rok czy dwa. Ważne żeby firma wyszła z kryzysu a wszyscy zachowali swoje stanowiska pracy.
5%
 5%  [ 1 ]
Głosowań: 19
Wszystkich Głosów: 19

Autor Wiadomość
Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 19:37   

Jras4 napisał/a:
pszychodzi ci ktoś i mówi zabierai sie z tą a my dami ci miejsce w pobliskim zapiżdziu

W każdej chwili może przyjść właściciel obiektu od którego wynajmuje i to powiedzieć, więcej, nic nie musi mi zapewniać. A ja się nawet nie obrażę, bo tak to wygląda i tyle. :)
aazazello napisał/a:
Własność i prawo dysponowania nią jest sprawą fundamentalną naszej cywilizacji.

Tylko nie pisz o "świętym prawie własności", bo sam dobrze wiesz że to nie tak. Już w starożytnym Rzymie na który to powołują się krzykacze pt. "święte prawo własności" były, jak i teraz, przepisy które olewały prawo własności w imię "dobra publicznego". Oczywiście tak jak i teraz wszystko zależało od sytuacji...
Jak to napisał Łysiak: "Prawo ma nos z plasteliny, a my mamy rękę żelazną i długą, aby nim kręcić!"

verdo 
Gaduła

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:29   

Marc-elus napisał/a:
Verdo, jak Ty nie wiesz nic o ekonomii robiąc takie porównanie

Podalem tylko przyklad.....mozliwosci jest wiele w PL rowniez.Nikt nie ma obowiazku byc czyims towarzyszem doli lub niedoli.Zwroc uwage na to,ze w Wwa wszystko drozej kosztuje.
Te pytania w ankiecie to wyzysk i czeste lamanie kodeksu pracy.Niemiec za godzine roboty kupi srednio 10 litrow paliwa a w Pl niekiedy nawet na 2 nie starczy(ceny wszedzie sa praktycznie te same).W Usa tankuja na galony,zawsze porownuje poziom zycia do cen benzyny... ; )
Ostatnio zmieniony przez verdo Pon 13 Cze, 2011 20:31, w całości zmieniany 1 raz  

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:35   

verdo napisał/a:
czeste lamanie kodeksu pracy

co Ty mi tu pier....sz, o jak fajnie że tylko pracodawcy łamią kodeks pracy.
Zgodnie z kodeksem pracy to powinienem wywalić gościa jak mi pierwszy raz zapił, a pracował jeszcze 2lata i cztery zapicia. Zgodnie z kodeksem pracy to mogę zwolnić każdego co się notorycznie spóźnia, a nie robię tego. Zgodnie z kodeksem pracy to mogę zwolnić każdego z powodu "utracenia zaufania".

Dalej mamy się trzymać ściśle litery prawa? Przestań pisać głupoty, jak masz coś ciekawego to dawaj.

verdo 
Gaduła

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:44   

Marc-elus napisał/a:
Zgodnie z kodeksem pracy to powinienem wywalić gościa jak mi pierwszy raz zapił, a pracował jeszcze 2lata i cztery zapicia

Oooo... ale dobrotliwy z Ciebie czlowiek.Wg.kodeksu to mu w jednym roku przysluguja 4 dni tz."urlopu kacowego".Dzwoni mowi "dzisaj mnie nie bedzie" i rzuca sluchawka.I powod nieobecnosci g***o go obchodzi : ) (mial takie prawo)

3: Zgodzę się na taki układ bez dodatkowych pieniędzy, przez ograniczony czas, np 3-4 miesiące.
4: Zgodzę się na taki układ bez dodatkowych pieniędzy, przez dłuższy okres czasu, np rok czy dwa. Ważne żeby firma wyszła z kryzysu a wszyscy zachowali swoje stanowiska pracy.

To juz ewidentne szukanie frajera......bez skrupulow.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:49   

verdo napisał/a:
Wg.kodeksu to mu w jednym roku przysluguja 4 dni tz."urlopu kacowego".

To cztery dni wykorzystał za pierwszym razem :wysmiewacz: nie mówiąc już o jego poniedziałkowych nieobecnościach jednodniowych, jak to nazwałeś "kacowych", tego to nie liczę jako zapicie. Poczytaj trochę kodeks pracy a potem się wypowiadaj proszę, bo ja go znam.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:51   

verdo napisał/a:
To juz ewidentne szukanie frajera......bez skrupulow.

Jasne, przecież mają wybór, po to ankieta. A ten wybór kończy się czasem wywaleniem firmy, a potem do Urzędu pracy z płaczem żeby mieć chociaż ubezpieczenie.
Poza tym czytaj ze zrozumieniem, to sytuacja w znajomej firmie, ja zawsze płacę za nadgodziny.

verdo 
Gaduła

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:57   

Marc-elus napisał/a:
wybór kończy się czasem wywaleniem firmy

Sam bym odszedl,gdybym mial za***rdalac za darmo .......

Marc-elus napisał/a:
a potem do Urzędu pracy z płaczem żeby mieć chociaż ubezpieczenie

Nalezy mu sie jak psu kosc.....

verdo 
Gaduła

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 21:11   

Marc-elus napisał/a:
Poza tym czytaj ze zrozumieniem, to sytuacja w znajomej firmie

Przeciez ja nie pisalem,ze u Ciebie tak jest.Wiec to Ty czytaj ze zrozumieniem ; )

Marc-elus napisał/a:
Poczytaj trochę kodeks pracy

W du*** mam kodeks pracy.Mnie on nie obowiazuje : )

Mysza 
Gaduła

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 11:45   

Marc-elus napisał/a:
A ten wybór kończy się czasem wywaleniem firmy, a potem do Urzędu pracy z płaczem żeby mieć chociaż ubezpieczenie.

tylko to bardzo nie fair, szantażować pracownika ( nie piszę, że dosłownie szantażować, tylko chodzi mi raczej o ten sposób myślenia), że jak nie zostanie za darmo po godzinach to rozleci się firma, a sam pracownik wyląduje w pośredniaku na bezrobociu.....
Pracownik jest zatrudniony, żeby wykonywać swoją pracę w określonych godzinach za określone wynagrodzenie, a właściciel firmy jest m.in. od tego, aby mu za tą pracę należycie zapłacić, ze nie wspomnę o organizowaniu pracy, zdobywaniu zleceń, itp, itd... i nie może swojej nieudolności w zarządzaniu firmą zwalać na pracownika, oczekując od niego pracy za darmo...
Osobiście znam obie strony tej barykady :)

Zgodzę się, że czasem można iść na pewne układy, tak jedna jak i druga strona. Ale do tego potrzebna jest zgrana ekipa ludzi, którzy pracują ze sobą i znają się lata całe i wiedzą że, ustępstwa ze strony jednych, nie spowodują wyzysku ze strony drugich... tylko, że o takie "ekipy" ludzi raczej ciężko na naszym rynku, choć nie twierdzę, że nie ma takich firm w ogóle....... oby było jak najwięcej :)

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 11:49   

myszaczek napisał/a:
do tego potrzebna jest zgrana ekipa ludzi, którzy pracują ze sobą i znają się lata całe i wiedzą że, ustępstwa ze strony jednych, nie spowodują wyzysku ze strony drugich...

Napisałaś w jednym zdaniu to co staram się przekazać od wielu postów. :brawo: :brawo: :brawo:
Dodam jeszcze że to działa w obydwie strony, bo jeżeli szef daję dłoń to jego ludzie muszą być z klasą żeby nie chcieć całej ręki.....

Mysza 
Gaduła

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 11:51   

Marc-elus napisał/a:
Dodam jeszcze że to działa w obydwie strony,

miałam oczywiście na myśli obie strony, tak właściciela jak i pracowników :)

Odpowiedz do tematu