Przesunięty przez: Wiedźma Nie 04 Wrz, 2011 06:06 |
Kasa, kasa, kasa... |
Autor |
Wiadomość |
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:00 Kasa, kasa, kasa...
|
|
|
W dobie wywoływania wojen o pola roponośne, największego zanieczyszczenia w historii Ziemi gdyż zaoszczędzono kilkaset tysięcy dolarów, trochę historii:
http://gospodarka.gazeta....polpracuja.html
Gdzie przebiega granica między zyskiem a moralnością?
Łatwo powiedzieć że "ja nigdy bym nikomu nie zaszkodził żeby zyskać". W większości przypadków nie jest to prawdą, po prostu mechanizmy obronne sprawiają że nie dostrzegamy, iż np będąc kierownikiem, ustawiając do pracy swojego znajomego, skrzywdzimy kogoś innego.
Kto z Was nigdy nie dał łapówki w żadnej postaci? A przecież większość potępia łapownictwo.
Kto nie kupił czegoś co miało niższą cenę bo "spadło z TIRa"?
Czy handlując czymś zastanawiamy się iż zbyt duża marża powoduje iż "okradamy" kupującego? Czy nawet największa jest tylko zyskiem, niczym więcej?
Co z "braniem" z pracy "drobiazgów" potrzebnych nam w domu? |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Pią 26 Sie, 2011 11:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:13
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Kto z Was nigdy nie dał łapówki w żadnej postaci? |
Ja
Marc-elus napisał/a: | Kto nie kupił czegoś co miało niższą cenę bo "spadło z TIRa"? |
Ja
Marc-elus napisał/a: | Co z "braniem" z pracy "drobiazgów" potrzebnych nam w domu? |
Nie biorę
Marc-elus napisał/a: | Czy handlując czymś zastanawiamy się iż zbyt duża marża powoduje iż "okradamy" kupującego? Czy nawet największa jest tylko zyskiem, niczym więcej? |
Prawo popytu i podazy rozstrzga za mnie takie dzlematy |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:20
|
|
|
A więc mamy pierwszego świętego.
Nie wierze jednak azzazelu, żebyś nie dał "choćby bombonierki żeby przyśpieszyć, usprawnić działanie Pani "w okienku"". To tylko przykład, nie dosłowny, ale obraz....
aazazello napisał/a: | Prawo popytu i podazy rozstrzga za mnie takie dzlematy |
Jak to? Przecież, zarabiając na czymś załóżmy 100%, możesz równie dobrze zarobić 60%. Zobacz ile radości sprawisz jeżeli ktoś coś kupi 20% taniej.
Łatwe wytłumaczenie, zrzucić odpowiedzialność na bezosobowe prawa rynku. Równie dobrze tak mogą zrobić Ci przedstawieni w tym "artykule". |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:22
|
|
|
aazazello napisał/a: | Marc-elus napisał/a:
Kto z Was nigdy nie dał łapówki w żadnej postaci?
Ja
Marc-elus napisał/a:
Kto nie kupił czegoś co miało niższą cenę bo "spadło z TIRa"?
Ja
Marc-elus napisał/a:
Co z "braniem" z pracy "drobiazgów" potrzebnych nam w domu?
Nie biorę |
I ja
Marc-elus, a czasem nie jest to tak, że wszyscy naokoło nas piją?
A co do praw rynku, trzeba się umieć targować. W spożywczym nie ma sensu, bo jak utargujesz nawet 10% na chlebie to tylko 20 gr ale w RTV czy AGD jestem bezwzględny. Targuję aż będę usatysfakcjonowany ceną. |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
Ostatnio zmieniony przez Whiplash Pią 26 Sie, 2011 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:25
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Nie wierze jednak azzazelu, żebyś nie dał "choćby bombonierki żeby przyśpieszyć, usprawnić działanie Pani "w okienku" |
Nie dałem, nadal opieram się na moim wdzięku i czarze, więc nie muszę zniżać się do takich metod.
Marc-elus napisał/a: | zarabiając na czymś załóżmy 100%, możesz równie dobrze zarobić 60% |
Marcel, gdybym miał takie marże, to z wielką przyjemnością zarabiałbym owe 60 % i jeszcze 10% oddałbym na Kościół Katolicki. |
Ostatnio zmieniony przez aazazello Pią 26 Sie, 2011 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:26
|
|
|
aazazello napisał/a: | Marcel, gdybym miał takie marże, to z wielką przyjemnością zarabiałbym owe 60 % i jeszcze 10% na Kościół Katolicki. |
Czyli wszyscy twoi klienci obligatoryjnie wspierali by czarną mafię nie kupię u Ciebie |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:28
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Targuję aż będę usatysfakcjonowany ceną. |
Ostatnio zbiłem ceną poniżej wartości na ceneo, nieźle poszło. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:29
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Marc-elus, a czasem nie jest to tak, że wszyscy naokoło nas piją? |
Chcesz w nochala?
Whiplash napisał/a: | A co do praw rynku, trzeba się umieć targować. |
Nie analizujemy umiejętności handlowych, ale moralność kontra zysku u sprzedającego.
aazazello napisał/a: | opieram się na moim wdzięku i czarze |
Tak jak na forum.
Dlatego napisałem o tej marży 100%. Jakoś sobie mniejszej nie wyobrażam z takim czarowaniem.
aazazello napisał/a: | jeszcze 10% na Kościół Katolicki. |
Przesadziłeś... |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:30
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Czyli wszyscy twoi klienci obligatoryjnie wspierali by czarną mafię nie kupię u Ciebie |
Obligatoryjnie i hipotetycznie. Obsługujemy nawet przeciwników KK, w takim przypadku owe 10% idzie na wspieranie środowisk antyklerykalnych. Nasz klient, nasz pan. |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:32
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Tak jak na forum |
nooo |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 11:33
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Dlatego napisałem o tej marży 100%. Jakoś sobie mniejszej nie wyobrażam z takim czarowaniem. |
Znaszmnie, wiesz kiedy kłamię. |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 12:08
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Kto z Was nigdy nie dał łapówki w żadnej postaci? |
ja choć przyznam się, że kiedyś miałam taki zamiar ale ... nie wiedziałam jak mam to zrobić dowód wdzięczności w formie czekolady czy kwiatów to i owszem, dawałam ale to się nie liczy bo nikt nie mógł się spodziewać, że cokolwiek dostanie
Marc-elus napisał/a: | Kto nie kupił czegoś co miało niższą cenę bo "spadło z TIRa"? |
kiedyś kupowałam "takie" papierosy
Marc-elus napisał/a: | Co z "braniem" z pracy "drobiazgów" potrzebnych nam w domu? |
moja praca jest taka, że nawet nie miałabym co wziąć więc mam spokojne sumienie
Marc-elus napisał/a: | Gdzie przebiega granica między zyskiem a moralnością? |
mam gdzieś moralność ( w tym względzie) a mimo to i tak w zasadzie się niczego nie dorobiłam więc może jestem zbyt mało zepsuta ? może czas się zabrać za jakieś przekręty |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
Ostatnio zmieniony przez evita Pią 26 Sie, 2011 12:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 12:12
|
|
|
evita napisał/a: | dowód wdzięczności w formie czekolady czy kwiatów to i owszem, | a czym to się różni od łapówki ? |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 12:19
|
|
|
andrzej napisał/a: | czym to się różni od łapówki |
Tym że łapówkę dajesz żeby coś załatwić, a dowód wdzięczności to podziękowanie, za załatwienie sprawy (po fakcie) |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 21:55
|
|
|