Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przed rozwodem z alko...prośba o wsparcie...
Autor Wiadomość
OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 12:31   

olimpijka napisał/a:
yyyy...uśmiałam się o tych biednych niewykształconych koalkach :) oplułam monitor radośnie i do tej pory lekko rechoczę :)

co masz na :mysli: :mysli:

olimpijka 
Towarzyski

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 12:37   

to, że na terapii sztuk 1 na której byłam było naprawdę szerokie spektrum kobiet. więc takie uogólnienie mnie:
1) zdziwiło totalnie
2) rozbawiło do łez

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 13:03   

olimpijka napisał/a:
to, że na terapii sztuk 1 na której byłam było naprawdę szerokie spektrum kobiet. więc takie uogólnienie mnie:
1) zdziwiło totalnie
2) rozbawiło do łez

Ta choroba dotyczy każdej grupy społecznej, ja znam alk. lekarzy, dziennikarzy, nauczycieli, księdza, paru inżynierów i wielu niewykształconych ludzi. Osobiście szanuje każdego, kto zaczął się leczyć i trwa w trzeźwości. Wszyscy jesteśmy równi wobec choroby i śmierci.
Nie ważne jakie mamy wykształcenie, zasobność portfela, podobnie przeżywamy emocję, wszyscy jesteśmy bezsilnie wobec tej choroby. Jedyne co możemy zmienić to siebie, fakt mając odpowiednie zaplecze i wsparcie możemy łatwiej ułożyć sobie życie od nowa.

Choć to nie jest reguła na mojej terapii była kobieta szefowa dużej firmy, przyjeżdżała autem za kilkaset tysięcy i płakała tak samo jak siedząca obok niej bezrobotna koleżanka.
Po jakimś czasie spotkałam jedną i drugą, "szefowa" dalej trwała w chorym układzie.
Ta druga nie miała nic do stracenia pozbyła się garba, rozwiodła się i znalazła prace, odnalazła siebie.

olimpijka 
Towarzyski

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 13:34   

ale naprawdę nie wiem dlaczego mi to tłumaczysz?
ja tylko opisałam swoją reakcję na słowa terapeutki przytoczone tu w wątku. czy moja reakcja nie świadczy o tym, że mam opinię inną niż terapeutka?

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 13:41   

Ja przez te wszystkie lata zauważyłam jedną prawidłowość - jeśli już delikwentka zdecyduje się na szukanie pomocy,to właśnie te zasobniejsze i bardziej wykształcone mają większy problem z radzeniem sobie ze współuzależnieniem :bezradny:
Dłużej i ciężej im to przychodzi a czasem zniechęcone bez postępów,cofają się zupełnie. 8|
I bardzo często wplątują się w następne "bagienko" :szok:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 14:37   

KICAJKA napisał/a:
Ja przez te wszystkie lata zauważyłam jedną prawidłowość - 8|

I bardzo często wplątują się w następne "bagienko" :szok:

Mam jedną znajomą z terapii ona jako pierwsza wyplątała się z chorego układu, rozwiodła się i eksmitowała ex. Nie miała wykształcenia, ani środków wiedziała jedno tak dłużej nie chcę żyć. W atmosferze przemocy fizycznej i psychicznej dorastały jej córki, obie jako dorosłe osoby wyszły za mąż za uzależnionych facetów, od alk. i leków, nie dojrzałych społecznie. Teraz na przemian uciekają do matki, a za chwile wracają do swoich oprawców, bo chcą mieć rodzinę, a dzieci ojca.

Dlaczego? Czy to jest jakaś prawidłowość? :mysli: :mysli:
Ostatnio zmieniony przez OSSA Nie 16 Paź, 2011 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 15:28   

elzbieta2011 napisał/a:
Dlaczego? Czy to jest jakaś prawidłowość?
Bardzo często tak,jeśli dzieci nie mają pomocy/nauki innych zachowań od matki/ojca współ ,jeśli nie korzystają z fachowej pomocy dla takich rodzin 8|
Ja od maleńkości pracowałam nad tym, aby moje dziecko nie było typowym DDA-fakt,nie wiem jak będzie dalej ale puki co, radzi sobie dobrze moja 23 letnia córa. :skromny:
W szkole policealnej pogłębiła wiedzę a nawet była "ekspertką w niektórych tematach" ;)
Poza nastoletnim buntem naprawiania świata i "uporem baranim" nie miałam specjalnych specjalnych problemów wychowawczych :)
Ostatnio zmieniony przez KICAJKA Nie 16 Paź, 2011 15:31, w całości zmieniany 1 raz  

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 18:31   

KICAJKA napisał/a:
te zasobniejsze i bardziej wykształcone mają większy problem z radzeniem sobie ze współuzależnieniem
Dłużej i ciężej im to przychodzi a czasem zniechęcone bez postępów,cofają się zupełnie.

Nie wiem jaka jest zależność między wykształceniem a wychodzeniem ze współuzależnienia, ale jeśli chodzi o zasobność portfela to myślę, że wiem o co może chodzić. Mam mało pieniędzy, muszę zadbać o dzieci i siebie, popłacić rachunki i jeszcze delikwenta utrzymać. Z czego zrezygnuję? Jak zaczyna totalny niedostatek zaglądać w oczy to takie decyzje podejmuje się szybko. Mój jeszcze na dodatek wypalał moje papierosy. Miałam straszne wyrzuty sumienia, niedosyć,że go karmiłam, płaciłam wszystkie rachunki to jeszcze te papierosy. Powiedziałam dość pijackiej wytrzeźwialni, przecież to patologia. To niedostatek pchnął mnie do podjęcia decyzji.

kahape 
Towarzyski
koalka

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 10:19   

olga411 napisał/a:
To niedostatek pchnął mnie do podjęcia decyzji.
zgadzam się z tobą. Myślę, że to dobra motywacja.
Nie pracuję przecież tylko na opłaty, powinnam mieć jeszcze jakieś zadowolenie, przyjemności.... Może drobne, bardzo drobne, ale zawsze.
pozdr

zagubiona85 
Małomówny

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 20:45   

Wpadłam napisać co u mnie. Dziękuje za odzew w wątku, mało się udzielam na forum ale często czytuje.
Ciągle mam wahania nastroju. M za tydzień, dwa jak dobrze pójdzie wyprowadzi się do rodziców. Teściowa powiedziała, że nie ma do mnie pretensji za rozwód, tylko do m i że Go przygarnie bo taka kolej rzeczy...
Wziął sobie kredyt na przeprowadzkę :shock: pewnie z 2000 przepił w tydzień. Dobrze, że wziął go z uwzględnieniem rozdzielności majątkowej. Zaraz miał masę kolegów koło siebie.
A ja dalej nie mogę sobie sama z sobą poradzić. Dużo czytam i wiem o współuzależnieniu, ale i tak mi bardzo ciężko. Boję się, że w którymś momencie się wycofam. Nie mogę spać po nocach, budzę się np. o 3 nad ranem i myślę co ja robię, czy będę miała jeszcze kogoś, co z Nim będzie, zmarnuje sobie życie przez to że go zostawiłam. Niby wiem, że te myśli są niedorzeczne, ale one mnie dręczą i nie mogę sobie poradzić. Najgorsze są weekendy czuję się strasznie samotna. Mam rodziców nad głową, ale udaję że radzę sobie świetnie i odrzucam ich chęć rozmowy jeśli przyjdą pogadać. Nie rozumiem tego...

Jest jeszcze jedna strona medalu o którą się martwię. Pisałam, że spotykam się z kimś(wiem, że to nie czas, że powinnam dojść do ładu sama ze sobą ale inaczej nie potrafię zostawić m), niby nie pije, wydaje się odpowiedzialny, gdy się spotykamy czuję się bezpiecznie, ale zbyt mocno chce być z Nim. On to chyba wyczuł bo się wycofuje i nabiera dystansu, a ja jak cały dzień nie dzwoni to chodzę z telefonem w ręku i czekam w napięciu na telefon :/ wiem, że to nie jest normalne, że powinnam wyluzować,ale tak strasznie boję się że jak mnie opuści to nie pozbędę się m ze swojego życia... że nie dam rady. A ten z którym się spotykam - na spotkaniach - raz w tygodniu jest fajnie, w tygodniu dzwoni 1-2 razy dziennie, spotykamy się w pt, a potem w weekend prawie wcale się nie odzywa..i w pon. dzwoni jak gdyby nigdy nic. Zauważył już to że mi bardziej zależy i nie okazuje swojego zaangażowania. A może się przestraszył mojego zaangażowania...

i tak siedzę sama w kuchni, w salonie m leży podpity przed TV, popołudniami po pracy sprzątam po kilka razy żeby zająć czymś pustkę, jak zadzwoni Ten drugi chodzę cała naładowana pozytywną energią. Później się dłużej nie odzywa to chodzę jak struta nie mam chęci do życia...chore..czytałam kobiety, które kochają za bardzo..ile fragmentów tej książki da się zacytować o mnie..

z pozytywnych rzeczy, staram się dbać bardziej o siebie kupuję sobie ładne ubrania, bieliznę, kosmetyki w ostatnich latach ciągle potrzeby m się liczyły nie moje..
planuje już remont salonu po Jego wyprowadzce z niego..głupie samodzielne malowanie może pomoże się odciąć od przeszłości.
Marzę o tym żeby ktoś zabrał mnie do pracy gdzieś za granicę. Najlepiej na drugi koniec świata, żeby uciec od problemów. Ale wiem, że trzeba je przeżyć..:/

Dziękuje Wam za wsparcie. Samo wygadanie się tu wiele mi daje. Wiem, ze muszę dużo pracować nad sobą, że dużo jeszcze łez przede mną..ale mam nadzieję, że dam jakoś radę z Waszą pomocą.

endriu 
(banita)

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 21:04   

A ten drugi to nie żonaty czasami?
Tak się zachowywałem jak miałem kochankę.
W tygodniu dzwoniłem, spotykałem się, bo byłem w pracy.
A weekendy dla rodziny.

zagubiona85 
Małomówny

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 05:10   

Endriu nie nie żonaty :lol: ma konto na nk i fb więc chyba nic nie ukrywa..;) znaczy nic takiego jak małżenstwo.
M już w ten weekend przewiezie część swoich rzeczy..ufff...bedzie ciężko ale tak musi być i będzie najlepiej. Zmykam do pracy
miłego dnia

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 06:22   

zagubiona85 napisał/a:
ma konto na nk i fb więc chyba nic nie ukrywa..;) znaczy nic takiego jak małżenstwo.
Ja też nie ukrywam, no, obrączki nie noszę na wszelki wypadek...
A profil księcia szwedzkiego, następcy tronu, chyba nie jest trudno założyć na NK...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 07:16   

zagubiona85 napisał/a:
wiem, że to nie czas, że powinnam dojść do ładu sama ze sobą

zagubiona85 napisał/a:
wiem, że to nie jest normalne

czyli wiesz co trzeba zrobić :)

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 07:39   

zagubiona85, kiedy opisałaś dziwne zachowanie "tego drugiego" również pomyślałam, że jest żonaty, albo przynajmniej zajęty.
To dobrze, że zdajesz sobie sprawę, że to jeszcze nie pora na nową relację.
Kiedyś gdy mój mąż mnie zdradził (a właściwie miał romans), to po odkryciu prawdy i strasznych mękach - nie do pojęcia dla kogoś, kto przez to nie przeszedł(tyle siebie znamy ile nas sprawdzono - Szymborska) - żeby ulżyć swemu cierpieniu, żeby przestało boleć, koniecznie chciałam się zakochać. Sądziłam, że w ten sposób łatwiej będzie mi przejść przez rozstanie z m. A że zawsze podobałam się mężczyznom, szybko znalazł się "ochotnik".
Na szczęście w porę się zmiarkowałam, że facet jest zajęty (nie był zonaty, ale miał partnerkę i dziecko w drodze) - ale mimo to do i tak juz dużego cięzkiego bagażu doświadzceń dorzuciłam sobie jeszcze jedno shit. :uoee:

:esa:

Odpowiedz do tematu