Święta - czym są dla nas |
Autor |
Wiadomość |
kosmo
Gaduła uzależniona, ociekająca jadem...
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 22:01
|
|
|
Ja świąt nienawidzę...
Żadnych...
Najbardziej tych super rodzinnych...
Do tej pory, jak sobie pomyślę, to mnie skręca...
Przez cały okres małżeństwa były one normalne, ale i tak wciąż miałam przed oczami mojego zachlanego ojca... I teraz jest podobnie...
Niech to szlag trafi... |
_________________ miej serce i patrzaj w serce... |
|
|
|
|
Lenka
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 22:34
|
|
|
Któraś struna jest źle napięta....wyluzuj Kosmuś |
|
|
|
|
kosmo
Gaduła uzależniona, ociekająca jadem...
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 22:46
|
|
|
Lenka napisał/a: | Któraś struna jest źle napięta....wyluzuj Kosmuś |
Nie da rady ...
Muszę wybyć z domu na święta, bo chyba nie dam rady jeszcze... |
_________________ miej serce i patrzaj w serce... |
|
|
|
|
Izzy
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 22:58
|
|
|
Święta są dla mnie chwilą, kiedy szukam w każdym czegoś dobrego, aby mu to powiedzieć łamiąc się opłatkiem. To pieczenie wspólnie z mamą ciasteczek (teraz też z dziećmi) i śpiewanie kolęd. To beczkowaty renifer uformowany przeze mnie z resztki ciasta-nie mam talentu, więc jest dużo śmiechu. To wielkie sprzątanie, po którym czuję się parę kilo lżejsza. To wypisywanie kartek świątecznych, aby komuś sprawić niespodziankę i oczekiwanie na listonosza. To oczekiwanie na najpiękniejszą choinkę jaką znalazł mąż i osadzanie jej razem z tatą lub teściem. To kolędy przy ubieraniu jej i wzruszenie gdy robię zdjęcie jak co roku dzieciom przy choince i widzę jak rosną...
dla mnie święta nie są kiczowate, my też siadamy do stołu i jemy, jemy, oglądamy telewizję, ale też mamy czas iść wspólnie na spacer, czas na rozmowy, pójście do kościoła, opowiadania o Jezusku maluchom, aby nauczyć ich tego co ważne.
Jasne że czasami są nerwy, ale po co to pamiętać? uwielbiam Boże Narodzenie |
_________________ Matki to aniołowie na praktyce. |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:27
|
|
|
omek zgadzam sie z 1 szym postem ale święta są przede wszystkim religijnym przeżyciem spędzanym zgodnie z tradycja i w gronie rodzinnym to znaczy najbliższa czyli zona dzieci dopiero na 2 dzień goscie oczewiscie jak chcesz ..co do stołów uginających się pod jadłem to nie jest asz tak ważne .. No i co do ateistów im to wo gule niepotrzebne dla-nich to dzień jak codzień |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
Lenka
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:31
|
|
|
kosmopolitanka napisał/a: | Muszę wybyć z domu na święta |
..o której mam podjechać na dworzec |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:33
|
|
|
a ja myślałem że to jakiś mądry temat ... |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:37
|
|
|
Jras4 napisał/a: | święta są przede wszystkim religijnym przeżyciem spędzanym zgodnie z tradycja i w gronie rodzinnym | czasem pojęcie świąt jest mylnym pojęciem ,że w tym dniu trzeba uczestniczyć we mszy świętej i to na tym ma polegać ...dla mnie to błędna teoria ...święta to przede wszystkim okres w którym rodziny mają okazję spędzić czas razem ...nie ma znaczenia w jaki sposób ...czy to będzie imprezowanie ,śpiewanie kolęd ,wspólny wyjazd czy po prostu oglądanie kolejny raz :"Kevina samego w domu "...byle by był to czas spędzony razem ,beztrosko ...ale z moich obserwacji wynika ,że większość osób sama sobie stwarza problemy robiąc sobie np.wyrzuty ,że święta były nie udane bo nie zdążyła umyć okien czy inne tam *p**** ....ja mimo trudności jakie czasem mam ...uwielbiam te święta i cieszę się ,że sa już tuż tuż ..... |
|
|
|
|
Lenka
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:39
|
|
|
Cytat: | a ja myślałem że to jakiś mądry temat ... |
Tak, mądry. Od lat spędzam święta w maleńkim, rodzinnym gronie. Raptem 4 osoby. Z radością powitam każdego, kto tej magii wspólnej wieczerzy nie ma okazji doświadczyć |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:43
|
|
|
Iras, to jest mądry temat, miłości dla drugiego człowieka. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:52
|
|
|
milutka napisał/a: | zestniczyć we mszy świętej i to na tym ma polegać . | Te teorie wytworzył kośćiól na tle stuleci bo czy Maryja i Juzef byli na mszy ale uważam że niema przymusu chodzenia i to właśnie jest czar świąt ..niema nic na siłę |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:53
|
|
|
Gonzo Ty chyba gdzieś pisałeś że nie wierzysz w to wszystko chyba że sie mylę |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:54
|
|
|
Jras4 napisał/a: | y ale uważam że niema przymusu chodzenia i to właśnie jest czar świąt ..niema nic na siłę | tak właśnie ....chcę to idę ,nie to nie ...nikt mi za to głowy nie urwie .... |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:55
|
|
|
Jras4 napisał/a: | chyba że sie mylę |
Oj Iras, Iras.
Ja wymagam od siebie odpowiedzialności - wiem co i do kogo piszę.
Oczekiwałbym tego także od Ciebie. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 07 Gru, 2011 23:56
|
|
|
ja działam pod wpływem emoci ..więc gadaj jesteś katolikiem czy ateistą bo lubie wiedzieć czy stół zastawić czy strzelać ... |
|
|
|
|
|