DDA a wątpliwości na temat wychowania |
Autor |
Wiadomość |
Bajam
Małomówny Bajam
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:26
|
|
|
A w jakim wieku jest Twoja córka? NIe za ostro jak za drobne przewinienie? Wszędzie czytam, że kara powinna być konsekwencją przewinienia. A co w wypadku np. wyplutego kotleta na podłogę, którego nie chce podnieść (oprócz niejedzenia reszty obiadu)? Najbardziej się boję, że będę taka jak moja matka. Dała mi "przepiękny" wzorzec macierzyństwa.. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:37
|
|
|
Moja córka ma 38 lat, a dzieci już trochę podrośnięte.
Mnie się zdaje, że te jej metody trącą przemocą psychiczną, ale się nie wtrącam, a dziewczynki nie chodzą wcale przygaszone i miewają swoje zdanie.
Szczerze, ja bym dała klapsa za taki wybryk o jakim piszesz Bajam, no, ale to teraz jest chyba karalne.... |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Obcy
Gaduła Człowiek
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 644 Skąd: Innej planety
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 10:39
|
|
|
Bajam napisał/a: | Najbardziej się boję, że będę taka jak moja matka. |
Strach może motywować. Albo paraliżować.
Wiesz jak postępowała twoja matka. Ja też nie miałem dobrego wzorca postępowania.
Teraz jak nie wiem jak postąpić w jakiejś sytuacji staram się postąpić przeciwnie niż postępował mój ojciec.
Najczęściej trafiam.
Pamiętaj że to jaka będziesz zalezy od ciebie |
_________________ Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę -Seneka Młodszy Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni - Cyceron |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 14:23
|
|
|
Obcy napisał/a: | Teraz jak nie wiem jak postąpić w jakiejś sytuacji staram się postąpić przeciwnie niż postępował mój ojciec.
Najczęściej trafiam. |
najłatwiejszym sposobem na to, żeby stać się dokładnie takim jak rodzic jest postępować odwrotnie niż on/ona |
Ostatnio zmieniony przez Flandria Wto 31 Sty, 2012 14:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Obcy
Gaduła Człowiek
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 14:41
|
|
|
Flandra napisał/a: | najłatwiejszym sposobem na to, żeby stać się dokładnie takim jak rodzic jest postępować odwrotnie niż on/ona |
|
_________________ Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę -Seneka Młodszy Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni - Cyceron |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 14:46
|
|
|
Obcy napisał/a: |
|
i najbardziej skutecznym |
|
|
|
|
Obcy
Gaduła Człowiek
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 14:49
|
|
|
Flandra napisał/a: | i najbardziej skutecznym |
Podporządkowanie przez bunt
Przecież o tym czytałem. |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:10
|
|
|
Obcy napisał/a: | Przecież o tym czytałem. |
a czytałeś "Przebudzenie" Anthony de Mello? |
|
|
|
|
Bajam
Małomówny Bajam
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:24
|
|
|
Obcy napisał/a: | Teraz jak nie wiem jak postąpić w jakiejś sytuacji staram się postąpić przeciwnie niż postępował mój ojciec.
Najczęściej trafiam. |
Nie zgadzam się. A gdzie w Tym wszystkim jesteś Ty? To bunt, który w znakomitej większości przypadków do niczego nie prowadzi. |
Ostatnio zmieniony przez Bajam Wto 31 Sty, 2012 15:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bajam
Małomówny Bajam
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:34
|
|
|
Ja nie chcę być taka jak matka, ale chcę wypracować swoje sposoby na to. Nie znaczy, że mam robić na przekór. Szukam WŁASNEJ drogi. |
|
|
|
|
Pati
Gaduła Inna od innych.DDA.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 11 Gru 2010 Posty: 927
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 17:42
|
|
|
Ja mam problemy z młodszą córką 8 lat.
Jest nadpobudliwa i baaardzo uparta
Ostatnio nie chciała się nauczyć pięciu przykładów tabliczki mnożenia i wyrzucić śmieci.
Miała zakaz na oglądanie tv,koleżanki,słodkości ogółem przyjemności.
Nasłuchałam się przez ten czas jaka to jestem znienawidzona matka itd. było mi przykro i smutno.
Cztery dni jej to zajęło w końcu ,,pękła''.
Jestem zadowolona bo dałam radę i byłam konsekwentna.
Za to teraz nie mam siły na większy wysiłek bo wpakowałam w tą konsekwencję całą swoją energię.
Jednak warto było |
_________________ Najlepszym miejscem pod słońcem jest dom,w którym żyją ludzie ofiarujący sobie w najtrudniejszych chwilach tak rzadki dar,jak wybaczenie. (G.McDonald) |
|
|
|
|
Bajam
Małomówny Bajam
|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 19:43
|
|
|
Pati gratuluję Ja się ciągle uczę, ale jest chyba coraz lepiej Dużo przemyślałam i dzisiaj dałam sobie radę moim zdaniem świetnie . Trochę powyła, ale trzymałam się dzielnie. Teraz juz śpi i mam czas dla siebie. Konsekwencja ważna rzecz . Ja niestety jej w domu nie zaznałam |
|
|
|
|
Żeglarz
Gaduła
|
Wysłany: Śro 01 Lut, 2012 14:53
|
|
|
Bajam napisał/a: | teraz szybciej mija złość, bo i może świadomość trochę większa |
Moze im więcej świadomości tym mniej złości? Albo lepsze nad nią panowanie?
Emocje są rzeczą naturalną. W tym również złość.
Jednak od wzbudzenia emocji do działania pod ich wpływem jest pewien czas, który daje możliwość przyjrzenia się im i podjęcia działań racjonalnych.
Najprościej rzecz ujmując, jak czujesz przypływ emocji zatrzymaj się i przeczekaj je, aż troche opadną i powróci racjonalność.
Jeżeli jesteś zbyt porywcza i musisz dać upust emocjom wypracuj sobie metody inne niż odreagowywanie na najbliższych np rąbanie drewna, bieganie wokół bloku, krzyczenie pod mostem itp.
To wymaga nauczenia się rozpoznawania nadchodzącej fali emocji i trenowania alternatywnych rozwiązań, które nie bedą szkodzić ani sobie, ani najbliższym.
Czy na terapii w której uczestniczysz, albo w ośrodku w którym masz terapię nie prowadzą takich warsztatów jak radzić sobie z trudnymi emocjami? |
|
|
|
|
Bajam
Małomówny Bajam
|
Wysłany: Śro 01 Lut, 2012 20:42
|
|
|
Żeglarz napisał/a: | Czy na terapii w której uczestniczysz, albo w ośrodku w którym masz terapię nie prowadzą takich warsztatów jak radzić sobie z trudnymi emocjami? |
Żeglarz - prowadzą - 5 dniowe. Wybieram się, ale muszę mieć co z Młodą zrobić. Czekam aż pójdzie do przedszkola albo mąż urlop weźmie. Tam jest w ogóle bardzo ciekawa oferta warsztatów, ale trzeba mieć czas.
Tak jeszcze przy okazji złości zapytam: czy macie tak czasami, że uświadamiacie sobie, "po fakcie", że ktoś Was wkurzył? Nie przy kłótni, bo to oczywiste, ale np. z kimś rozmawiacie kto nie do końca jest w porządku, ale przytakujecie - nie z konformizmu, nieśmiałości itd. tylko dlatego, że w tym momencie wydaje wszystko ok a potem po przemyśleniu dochodzicie do wniosku, że jednak coś jest nie tak. Nie wiem czy jasno napisałam |
|
|
|
|
Żeglarz
Gaduła
|
Wysłany: Śro 01 Lut, 2012 21:41
|
|
|
Bajam napisał/a: | czy macie tak czasami, że uświadamiacie sobie, "po fakcie", że ktoś Was wkurzył? Nie przy kłótni, bo to oczywiste, ale np. z kimś rozmawiacie kto nie do końca jest w porządku, ale przytakujecie - nie z konformizmu, nieśmiałości itd. tylko dlatego, że w tym momencie wydaje wszystko ok a potem po przemyśleniu dochodzicie do wniosku, że jednak coś jest nie tak. |
Odesłał bym Cię do pewnej (mojej ulubionej )książki, ale zaraz zleci się tu stado wyśmiewaczy i szyderców więc się powstrzymam
No chyba, że bardzo chcesz się dowiedzieć co to za książka |
|
|
|
|
|