Sito do gotowania ryżu |
Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:19 Sito do gotowania ryżu
|
|
|
szukam czegoś takiego:
Korzystam z takiego sita już od wielu lat, sprawdza się rewelacyjnie, tyle, że trochę się zużyło i potrzebne mi nowe. A tu zonk. Nigdzie nie ma Tzn. jest, ale w cenie "troszkę" zbyt wysokiej.
Czy ktoś z Was widział może takie cudo (w rozsądnej cenie) w jakimś hipermarkecie czy gdzieś? |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
Pomógł: 112 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 4907
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:48
|
|
|
ikei katowickiej kupiłem takie coś za 40pln pół roku temu...
ale to na frytki było - nie na ryż |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:56
|
|
|
Kulfon napisał/a: | przerdzewialo, podarlo sie ? |
powyginało się i zaczynają się robić dziurki
na razie tylko u góry, i jeszcze w miarę małe, ale używane jest często (co drugi dzień), więc jak się podrze to będzie problem
szymon napisał/a: | ale to na frytki było - nie na ryż |
niektóre sita na frytki mają duże otwory, przez które ryż może wypaść
no i to moje 'cacko' ma tylko 16 cm średnicy - większe nie jest potrzebne, bo chodzi o drobne ilości ryżu
mógłbyś zerknąć czy to się nadaje na ryż? |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
Pomógł: 112 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 4907
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:05
|
|
|
Flandria napisał/a: | mógłbyś zerknąć czy to się nadaje na ryż? |
gotuje w tym ryż ale w woreczku... bo tam są dziurki jak...
jak pół Twojego paznokcia od małego palca u nogi |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:08
|
|
|
szymon napisał/a: | bo tam są dziurki jak...
jak pół Twojego paznokcia od małego palca u nogi |
aha
dzięki w każdym razie |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:22
|
|
|
A moze prosciej zmienić sposob gotowania ryzu. Ja robię to tak: uzywam ryzu basmati, jasminowego lub zwyklego parabolicznego, do garnka wlewam łyźkę oliwy, jak się rozgrzeje wsypuje potrzebną ilosc ryzu, lekko prażę mieszając, nastepnie zalewam osoloną wodą w proporcjach 1:1,5 tzn. jesli gotuje filizankę ryzu, tó odmierzam 1,5 filizanki wody. Zmniejszam gaz do minimum, przykrywam pokrywką i mieszam od czasu do czasu a gdy juz jest niewiele wody to odkrywam i pozwalam jej odparować do końca. Wtedy ryz jest gotowy i smakuje o niebo lepiej. Aha, zamiast zwyklej soli uzywam np vegety. Polecam tę metodę. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:31
|
|
|
esaneta napisał/a: | Polecam tę metodę |
Znam ją - w podobny sposób gotuje się ryż do risotto.
Faktycznie jest o niebo lepszy niż gotowany tradycyjnie |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
Pomógł: 41 razy Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 1271
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:37
|
|
|
A ja mam przepis z książki zawierającej przepisy na chińskie potrawy.
Nie znam się na chińszczyźnie, więc nie umiem ocenić wartości tych przepisów, ale sposób gotowania ryżu na szybko bardzo przypadł mi do gustu, bo przygotowuje się go szybko i bez problemu:
2 szklanki ryżu
3 szklanki wody
Ryż wypłukać w kilku wodach, dokładnie osączyć, włożyć do rondla o grubym dnie.
Wlać wodę do rondla z ryżem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować ryż pod szczelnym (podkr. moje) przykryciem przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
Wyłączyć gaz, pozostawić na kuchence 10 min. (nie odkrywać)
Ryż powinien być miękki i suchy. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:43
|
|
|
Widziałem w sklepie urządzenie do gotowania ryżu.
Wynalazek oczywiście wzięty prosto od Kubańczyków, to podstawowe wyposażenie.
http://www.nokaut.pl/szuk...wania-ryzu.html |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
Pomógł: 41 razy Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 1271
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:52
|
|
|
Litości! Jakie ceny tych garnków! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:55
|
|
|
ostrzegam, że to wszystko na prąd... |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 18:21
|
|
|
esaneta napisał/a: | Zmniejszam gaz do minimum, przykrywam pokrywką i mieszam od czasu do czasu a gdy juz jest niewiele wody to odkrywam i pozwalam jej odparować do końca. |
mam doktorat z przypalania
poza tym chodzi głównie o gotowanie ryżu dla psa, obawiam się, że mógłby jednak nie docenić moich starań
teraz wrzucam ryż do tego sitka, wrzucam sitko do garnka z wodą, włączam gaz i mam spokój
nawet jak się woda całkiem wygotuje to udaje mi się ten ryż jeszcze uratować przed przypaleniem |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 18:23
|
|
|
jak nie znajdę czegoś innego to to kupię
dzięki |
|
|
|
|
|