Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sito do gotowania ryżu
Autor Wiadomość
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)



Pomogła: 69 razy
Dołączyła: 28 Mar 2009
Posty: 3233
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:19   Sito do gotowania ryżu

szukam czegoś takiego:



Korzystam z takiego sita już od wielu lat, sprawdza się rewelacyjnie, tyle, że trochę się zużyło i potrzebne mi nowe. A tu zonk. Nigdzie nie ma :/ Tzn. jest, ale w cenie "troszkę" zbyt wysokiej.

Czy ktoś z Was widział może takie cudo (w rozsądnej cenie) w jakimś hipermarkecie czy gdzieś?
 
     
szymon 
Uzależniony od netu



Pomógł: 112 razy
Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 4907
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:48   

ikei katowickiej kupiłem takie coś za 40pln pół roku temu...
ale to na frytki było - nie na ryż ;)
 
     
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)



Pomogła: 69 razy
Dołączyła: 28 Mar 2009
Posty: 3233
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 16:56   

Kulfon napisał/a:
przerdzewialo, podarlo sie ?

powyginało się i zaczynają się robić dziurki
na razie tylko u góry, i jeszcze w miarę małe, ale używane jest często (co drugi dzień), więc jak się podrze to będzie problem :/

szymon napisał/a:
ale to na frytki było - nie na ryż

niektóre sita na frytki mają duże otwory, przez które ryż może wypaść
no i to moje 'cacko' ma tylko 16 cm średnicy - większe nie jest potrzebne, bo chodzi o drobne ilości ryżu
mógłbyś zerknąć czy to się nadaje na ryż? :prosi:
 
     
szymon 
Uzależniony od netu



Pomógł: 112 razy
Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 4907
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:05   

Flandria napisał/a:
mógłbyś zerknąć czy to się nadaje na ryż? :prosi:


gotuje w tym ryż ale w woreczku... bo tam są dziurki jak... :mysli:
jak pół Twojego paznokcia od małego palca u nogi :skromny:
 
     
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)



Pomogła: 69 razy
Dołączyła: 28 Mar 2009
Posty: 3233
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:08   

szymon napisał/a:
bo tam są dziurki jak...
jak pół Twojego paznokcia od małego palca u nogi

aha :mgreen:

dzięki w każdym razie :*
 
     
esaneta 
Moderator


Pomogła: 94 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 12 Lip 2011
Posty: 3397
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:22   

A moze prosciej zmienić sposob gotowania ryzu. Ja robię to tak: uzywam ryzu basmati, jasminowego lub zwyklego parabolicznego, do garnka wlewam łyźkę oliwy, jak się rozgrzeje wsypuje potrzebną ilosc ryzu, lekko prażę mieszając, nastepnie zalewam osoloną wodą w proporcjach 1:1,5 tzn. jesli gotuje filizankę ryzu, tó odmierzam 1,5 filizanki wody. Zmniejszam gaz do minimum, przykrywam pokrywką i mieszam od czasu do czasu a gdy juz jest niewiele wody to odkrywam i pozwalam jej odparować do końca. Wtedy ryz jest gotowy i smakuje o niebo lepiej. Aha, zamiast zwyklej soli uzywam np vegety. Polecam tę metodę.
_________________
I Love gołąbki Klarci.

:esa:
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9686
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:31   

esaneta napisał/a:
Polecam tę metodę

Znam ją - w podobny sposób gotuje się ryż do risotto.
Faktycznie jest o niebo lepszy niż gotowany tradycyjnie :mniam:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach
 
     
Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 1271
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:33   

kurza twarz :nerwus:

kup lepiej kompletny garnek z sitem jest tego na peczki np.
http://www.okazje.info.pl...wania-3-6l.html
_________________

"Kto walczy może przegrać, Kto nie walczy już przegrał"
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 264 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 7861
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:37   

A ja mam przepis z książki zawierającej przepisy na chińskie potrawy.
Nie znam się na chińszczyźnie, więc nie umiem ocenić wartości tych przepisów, ale sposób gotowania ryżu na szybko bardzo przypadł mi do gustu, bo przygotowuje się go szybko i bez problemu:

2 szklanki ryżu
3 szklanki wody

Ryż wypłukać w kilku wodach, dokładnie osączyć, włożyć do rondla o grubym dnie.
Wlać wodę do rondla z ryżem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować ryż pod szczelnym (podkr. moje) przykryciem przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
Wyłączyć gaz, pozostawić na kuchence 10 min. (nie odkrywać)

Ryż powinien być miękki i suchy.
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Gonzo.pl 
(banita)


Pomógł: 37 razy
Wiek: 63
Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 3629
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:43   

Widziałem w sklepie urządzenie do gotowania ryżu.
Wynalazek oczywiście wzięty prosto od Kubańczyków, to podstawowe wyposażenie.
http://www.nokaut.pl/szuk...wania-ryzu.html
_________________
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu.
 
     
Kulfon 
Trajkotka
pacjent nie z tej ziemi



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 1271
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:51   

Gonzo.pl napisał/a:
to podstawowe wyposażenie.


jak co drugi dzien je sie ryz :]
_________________

"Kto walczy może przegrać, Kto nie walczy już przegrał"
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9686
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:52   

Litości! Jakie ceny tych garnków! :szok:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach
 
     
Gonzo.pl 
(banita)


Pomógł: 37 razy
Wiek: 63
Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 3629
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 17:55   

ostrzegam, że to wszystko na prąd... :mgreen:
_________________
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu.
 
     
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)



Pomogła: 69 razy
Dołączyła: 28 Mar 2009
Posty: 3233
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 18:21   

esaneta napisał/a:
Zmniejszam gaz do minimum, przykrywam pokrywką i mieszam od czasu do czasu a gdy juz jest niewiele wody to odkrywam i pozwalam jej odparować do końca.

mam doktorat z przypalania :skromny:
poza tym chodzi głównie o gotowanie ryżu dla psa, obawiam się, że mógłby jednak nie docenić moich starań :mgreen:
teraz wrzucam ryż do tego sitka, wrzucam sitko do garnka z wodą, włączam gaz i mam spokój
nawet jak się woda całkiem wygotuje to udaje mi się ten ryż jeszcze uratować przed przypaleniem :mgreen:
 
     
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)



Pomogła: 69 razy
Dołączyła: 28 Mar 2009
Posty: 3233
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 18:23   

Kulfon napisał/a:
takie cus ?

http://www.ebay.de/itm/BR...=item45fdddb30e


jak nie znajdę czegoś innego to to kupię
dzięki :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 12