Ubezpieczenie zdrowotne dzieci |
Autor |
Wiadomość |
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 15:08 Ubezpieczenie zdrowotne dzieci
|
|
|
Piszę o tym, bo taka informacja może się komuś przydać.
Byłam dziś w NFZ by załatwić sobie europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego , takie zaświadczenie potrzebne w razie leczenia w UE. Ponieważ wydawane jest bezpłatnie na okres 6 miesięcy postanowiłam przy okazji załatwić dla chłopaków oboje są studentami i zgłosiłam ich do ubezpieczenia jako członków rodziny kilka lat temu.
Jakie było moje zdziwienie, że zostali wyrejestrowani z systemu i nie są ubezpieczeni ponieważ jeden i drugi pracował w o okresie wakacji, mieli umowę o pracę na jeden miesiąc. Pracodawca ich najpierw zgłosił jako pracownika, a następnie wyrejestrował po ustaniu zatrudnienie. Jednocześnie nikt nie powiedział, że mam obowiązek ponownie zgłosić ich do NFZ. Na szczęście nic się nie stało nie chorowali w tym czasie, ale gdy coś się stało musiałabym pokrywać koszty leczenie z własnej kieszeni.
Zapytałam dlaczego nikt nie poinformował ani mnie ani synów o takich przepisach,
odpowiedź pani z NFZ nieznajomość prawa szkodzi , oni nie mają takiego obowiązku |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Pią 18 Maj, 2012 18:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 18:43
|
|
|
OSSA napisał/a: | europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego |
A na ten temat mogłabyś coś bliżej powiedzieć?
PS
Czemu wygasiłaś?
Odgaszam. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:03
|
|
|
Cytat: | Wiedźma napisał/a:
OSSA napisał/a:
europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego
A na ten temat mogłabyś coś bliżej powiedzieć? |
Karta tak wydawana jest bezpłatnie dla osób ubezpieczonych i upoważnia do leczenia na terenie państw członkowskich UE i Norwegii........
Wydawana jest praktycznie od ręki na okres do 6 miesięcy, warto mieć taki dokument jak się wybiera gdzieś za granicę. Oczywiście nie upoważnia do planowych zabiegów czy operacji, ale w razie potrzeby nagłej wizyty u lekarza może się przydać.
Szczegółowe informację na stronie : https://www.ekuz.nfz.gov....formacje-ogolne
Ja staram się mieć ją zawsze przy sobie jak gdzieś jadę, do tej pory nie była potrzebna i niech tak zostanie.
Ps. taki wniosek można wysłać elektronicznie do właściwego oddziału NFZ, kartę przyślą pocztą na wskazany adres. |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:43
|
|
|
przyda się to info przed lipcowym urlopem |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:49
|
|
|
endriu napisał/a: | przyda się to info przed lipcowym urlopem |
Chorwacja nie jest jeszcze członkiem UE i niestety ta karta tam nie obowiązuje , ale w drodze do i z powrotem może się przydać.
Jeśli wybierasz się prywatnie warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie kosztów leczenia , to naprawdę mało kosztuje, w razie W nie musisz się martwić.
Zwłaszcza jak jedziesz z dziećmi , mój syn w Bułgarii zatruł się i musiał być hospitalizowany. Na szczęście miał ubezpieczenie i wszystkie koszty poryła .....
Kolega w Czechach przewrócił się i wybił sobie bark, musieliśmy zebrać kasę od całej grupy by zapłacić za leczenie, nie miał karty i d*** nie chcieli z nim gadać.
Później z rachunkiem zgłosił się do NFZ i chyba mu oddali kasę , ale ile było problemów. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Pią 18 Maj, 2012 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:58
|
|
|
Ja przed każdym wyjazdem do Norwegii wykupuję sobie polisę w Warcie.
Nie wiedziałam, że jest inne rozwiązanie.
Ten link nie działa... |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:15
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Ten link nie działa... |
U mnie działał , Klara mnie już poprawiła
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:36
|
|
|
Karta EKUZ zapewnia poczucie bezpieczeństwa o tyle, że w razie konieczności skorzystania z opieki medycznej podczas pobytu zagranicą, okazując EKUZ lekarzowi, powinniśmy zostać potraktowani tak, jak osoba ubezpieczona w tym kraju. Za udzielone świadczenie pacjent nie powinien zostać obciążony kosztami, innymi niż koszty, które zgodnie z ustawodawstwem tego państwa ponoszą osoby w nim ubezpieczone. Należy pamiętać, że EKUZ stanowi gwarancję tego, że jej posiadacz skorzysta w państwie pobytu z takiego samego leczenia, w tym z procedur i stawek, jakie przewidziane są w odniesieniu osób ubezpieczonych w powszechnym/publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych tego państwa.
źródło : NFZ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:41
|
|
|
Dzięki, napewno się tym zainteresuję |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:57
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Dzięki, napewno się tym zainteresuję |
Jak planuje wyjazd za granicę to z reguły wykupuję dodatkową polisę, ale czasem jest tylko krótki wypad np. do południowych sąsiadów przy okazji wędrówki po górach i wtedy dobrze mieć EKUZ. Licho nie śpi. |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Pomógł: 57 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 22:25
|
|
|
Taka kartę dostaje się od reki min 15 min - wypisuje się druk i po kłopocie . Nie koniecznie musi byc osoba która chce tą karte tzn mozna wysłac kogoś z rodziny . |
_________________ I tak wszyscy skończymy w zupie .
|
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:20
|
|
|
jak zobaczyłem te dodatkowe informacje drobnym druczkiem to mnie głowa rozbolała
to co ja muszę zrobić żebym
ja (działalność gosp.)
żona (pracownik)
dzieci (szkoła)
dostały tą kartę?
biurokracja |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:28
|
|
|
Kto ma prawo do otrzymania karty?
Prawo do otrzymania karty mają wszyscy, którzy są ubezpieczeni w NFZ oraz członkowie ich rodzin. Każdy członek rodziny musi mieć własną, odrębną kartę.
Do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne w NFZ, czyli:
• w przypadku pracowników: ostatni RMUA bądź, gdy nie ma możliwości jego uzyskania, aktualnie podstemplowana książeczka ubezpieczeniowa lub zaświadczenie pracodawcy;
• w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą: ostatni dowód wpłaty składki na ubezpieczenie zdrowotne;
• w przypadku rolników ubezpieczonych w KRUS: zaświadczenie z KRUS o odprowadzanych składkach na ubezpieczenie zdrowotne lub ostatni dowód wpłaty składki;
• w przypadku emerytów: legitymacja emeryta (lub ostatni odcinek emerytury);
• w przypadku rencistów: legitymacja rencisty (lub ostatni odcinek renty) oraz decyzja o przyznaniu renty;
• w przypadku bezrobotnych zarejestrowanych w urzędzie pracy: zaświadczenie z urzędu pracy o odprowadzaniu składek na ubezpieczenie zdrowotne.
Osoba ubezpieczona jako członek rodziny (np. uczeń, student, niepracujący małżonek) również powinna złożyć wniosek o EKUZ, załączając:
• dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne osoby, która zgłosiła ją do ubezpieczenia zdrowotnego, oraz
• dowód zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (druk ZUS ZCNA, ZUS ZCZA),
• oraz w przypadku osób, które ukończyły 18 rok życia: dokument potwierdzający kontynuację nauki (np. legitymacja studencka) lub niepełnosprawność.
Wyżej wymienione dokumenty należy dostarczyć w oryginałach bądź poświadczonych kopiach, natomiast dokumenty ze zdjęciem (np. legitymacja ubezpieczeniowa lub studencka) wystarczy okazać do wglądu. Oddziały NFZ, które przyjmują wnioski przez Internet akceptują zeskanowane dokumenty.
Źródło: http://inwestycje.pl/ubez...go;13907;0.html |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:33
|
|
|
Klara napisał/a: | w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą: ostatni dowód wpłaty składki na ubezpieczenie zdrowotne; |
Nie wiem skąd te informacje, ale.....
To nielogiczne.
Sam zalegam z ZUSem, a korzystam(a raczej korzystają moi pracownicy) z "bezpłatnego" leczenia.
Prawo do tego nabywa się w momencie powstania zobowiązania, a nie wpłaty.
Jeżeli jakikolwiek urząd twierdzi inaczej, to powinien sięgnąć do orzeczeń NSA. |
|
|
|
|
|