Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie zdrowotne dzieci
Autor Wiadomość
OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 15:08   Ubezpieczenie zdrowotne dzieci

Piszę o tym, bo taka informacja może się komuś przydać.
Byłam dziś w NFZ by załatwić sobie europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego , takie zaświadczenie potrzebne w razie leczenia w UE. Ponieważ wydawane jest bezpłatnie na okres 6 miesięcy postanowiłam przy okazji załatwić dla chłopaków oboje są studentami i zgłosiłam ich do ubezpieczenia jako członków rodziny kilka lat temu.

Jakie było moje zdziwienie, że zostali wyrejestrowani z systemu i nie są ubezpieczeni ponieważ jeden i drugi pracował w o okresie wakacji, mieli umowę o pracę na jeden miesiąc. Pracodawca ich najpierw zgłosił jako pracownika, a następnie wyrejestrował po ustaniu zatrudnienie. Jednocześnie nikt nie powiedział, że mam obowiązek ponownie zgłosić ich do NFZ. Na szczęście nic się nie stało nie chorowali w tym czasie, ale gdy coś się stało musiałabym pokrywać koszty leczenie z własnej kieszeni.

Zapytałam dlaczego nikt nie poinformował ani mnie ani synów o takich przepisach,
odpowiedź pani z NFZ nieznajomość prawa szkodzi , oni nie mają takiego obowiązku
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Pią 18 Maj, 2012 18:44, w całości zmieniany 2 razy  

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 18:43   

OSSA napisał/a:
europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego

A na ten temat mogłabyś coś bliżej powiedzieć? :roll:

PS
Czemu wygasiłaś?
Odgaszam.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:03   

Cytat:
Wiedźma napisał/a:
OSSA napisał/a:
europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego

A na ten temat mogłabyś coś bliżej powiedzieć?

Karta tak wydawana jest bezpłatnie dla osób ubezpieczonych i upoważnia do leczenia na terenie państw członkowskich UE i Norwegii........
Wydawana jest praktycznie od ręki na okres do 6 miesięcy, warto mieć taki dokument jak się wybiera gdzieś za granicę. Oczywiście nie upoważnia do planowych zabiegów czy operacji, ale w razie potrzeby nagłej wizyty u lekarza może się przydać.
Szczegółowe informację na stronie : https://www.ekuz.nfz.gov....formacje-ogolne

Ja staram się mieć ją zawsze przy sobie jak gdzieś jadę, do tej pory nie była potrzebna i niech tak zostanie.

Ps. taki wniosek można wysłać elektronicznie do właściwego oddziału NFZ, kartę przyślą pocztą na wskazany adres.

endriu 
(banita)

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:43   

przyda się to info przed lipcowym urlopem

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:49   

endriu napisał/a:
przyda się to info przed lipcowym urlopem

Chorwacja nie jest jeszcze członkiem UE i niestety ta karta tam nie obowiązuje , ale w drodze do i z powrotem może się przydać.

Jeśli wybierasz się prywatnie warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie kosztów leczenia , to naprawdę mało kosztuje, w razie W nie musisz się martwić.
Zwłaszcza jak jedziesz z dziećmi , mój syn w Bułgarii zatruł się i musiał być hospitalizowany. Na szczęście miał ubezpieczenie i wszystkie koszty poryła .....

Kolega w Czechach przewrócił się i wybił sobie bark, musieliśmy zebrać kasę od całej grupy by zapłacić za leczenie, nie miał karty i d*** nie chcieli z nim gadać.
Później z rachunkiem zgłosił się do NFZ i chyba mu oddali kasę , ale ile było problemów.
Ostatnio zmieniony przez OSSA Pią 18 Maj, 2012 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:58   

Ja przed każdym wyjazdem do Norwegii wykupuję sobie polisę w Warcie.
Nie wiedziałam, że jest inne rozwiązanie.
endriu napisał/a:
Szczegółowe informację na stronie : https://www.ekuz.nfz.gov....formacje-ogolne

Ten link nie działa...

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:12   

O, tu:
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/
http://g.infor.pl/gp/druk...niosek_ekuz.pdf

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:15   

Wiedźma napisał/a:
Ten link nie działa...

U mnie działał :bezradny: , Klara mnie już poprawiła

:buzki:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:36   

Karta EKUZ zapewnia poczucie bezpieczeństwa o tyle, że w razie konieczności skorzystania z opieki medycznej podczas pobytu zagranicą, okazując EKUZ lekarzowi, powinniśmy zostać potraktowani tak, jak osoba ubezpieczona w tym kraju. Za udzielone świadczenie pacjent nie powinien zostać obciążony kosztami, innymi niż koszty, które zgodnie z ustawodawstwem tego państwa ponoszą osoby w nim ubezpieczone. Należy pamiętać, że EKUZ stanowi gwarancję tego, że jej posiadacz skorzysta w państwie pobytu z takiego samego leczenia, w tym z procedur i stawek, jakie przewidziane są w odniesieniu osób ubezpieczonych w powszechnym/publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych tego państwa.

źródło : NFZ

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:41   

Dzięki, napewno się tym zainteresuję :)

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 21:57   

Wiedźma napisał/a:
Dzięki, napewno się tym zainteresuję

Jak planuje wyjazd za granicę to z reguły wykupuję dodatkową polisę, ale czasem jest tylko krótki wypad np. do południowych sąsiadów przy okazji wędrówki po górach i wtedy dobrze mieć EKUZ. Licho nie śpi.

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 22:25   

Taka kartę dostaje się od reki min 15 min - wypisuje się druk i po kłopocie . Nie koniecznie musi byc osoba która chce tą karte tzn mozna wysłac kogoś z rodziny .

endriu 
(banita)

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:20   

Klara napisał/a:
O, tu:
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/
http://g.infor.pl/gp/druk...niosek_ekuz.pdf

jak zobaczyłem te dodatkowe informacje drobnym druczkiem to mnie głowa rozbolała
to co ja muszę zrobić żebym
ja (działalność gosp.)
żona (pracownik)
dzieci (szkoła)
dostały tą kartę?
biurokracja :[

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:28   

Kto ma prawo do otrzymania karty?
Prawo do otrzymania karty mają wszyscy, którzy są ubezpieczeni w NFZ oraz członkowie ich rodzin. Każdy członek rodziny musi mieć własną, odrębną kartę.
Do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne w NFZ, czyli:
• w przypadku pracowników: ostatni RMUA bądź, gdy nie ma możliwości jego uzyskania, aktualnie podstemplowana książeczka ubezpieczeniowa lub zaświadczenie pracodawcy;
• w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą: ostatni dowód wpłaty składki na ubezpieczenie zdrowotne;
• w przypadku rolników ubezpieczonych w KRUS: zaświadczenie z KRUS o odprowadzanych składkach na ubezpieczenie zdrowotne lub ostatni dowód wpłaty składki;
• w przypadku emerytów: legitymacja emeryta (lub ostatni odcinek emerytury);
• w przypadku rencistów: legitymacja rencisty (lub ostatni odcinek renty) oraz decyzja o przyznaniu renty;
• w przypadku bezrobotnych zarejestrowanych w urzędzie pracy: zaświadczenie z urzędu pracy o odprowadzaniu składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Osoba ubezpieczona jako członek rodziny (np. uczeń, student, niepracujący małżonek) również powinna złożyć wniosek o EKUZ, załączając:
• dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne osoby, która zgłosiła ją do ubezpieczenia zdrowotnego, oraz
• dowód zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (druk ZUS ZCNA, ZUS ZCZA),
• oraz w przypadku osób, które ukończyły 18 rok życia: dokument potwierdzający kontynuację nauki (np. legitymacja studencka) lub niepełnosprawność.

Wyżej wymienione dokumenty należy dostarczyć w oryginałach bądź poświadczonych kopiach, natomiast dokumenty ze zdjęciem (np. legitymacja ubezpieczeniowa lub studencka) wystarczy okazać do wglądu. Oddziały NFZ, które przyjmują wnioski przez Internet akceptują zeskanowane dokumenty.

Źródło: http://inwestycje.pl/ubez...go;13907;0.html

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 08:33   

Klara napisał/a:
w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą: ostatni dowód wpłaty składki na ubezpieczenie zdrowotne;

Nie wiem skąd te informacje, ale.....
To nielogiczne.
Sam zalegam z ZUSem, a korzystam(a raczej korzystają moi pracownicy) z "bezpłatnego" leczenia.
Prawo do tego nabywa się w momencie powstania zobowiązania, a nie wpłaty.

Jeżeli jakikolwiek urząd twierdzi inaczej, to powinien sięgnąć do orzeczeń NSA.

Odpowiedz do tematu