|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Alice Miller "Gdy runą mury milczenia" |
Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 01:37 Alice Miller "Gdy runą mury milczenia"
|
|
|
Czytam właśnie książkę Alice Miller "Gdy runą mury milczenia" i przyznam, że zrobiła na mnie kolosalne wrażenie
oto niektóre fragmenty z tej książki
"Adolfowi Hitlerowi udało się zmienić Europę i świat w pole bitwy własnego dzieciństwa, ponieważ we współczesnych Niemczech żyły miliony osób, których dzieciństwo było podobne do dzieciństwa Wodza. Następujące zasady były dla nich oczywiste, chociaż niekoniecznie musieli zdawać sobie z tego sprawę:
1.Porządek i posłuszeństwo, a nie życie, są największymi wartościami.
2.Porządek można zaprowadzić i utrzymać jedynie przemocą.
3.Twórczość (ucieleśniona w dziecku) jest niebezpieczeństwem dla dorosłego i musi zostać zniszczona.
4.Absolutne posłuszeństwo wobec ojca jest najwyższym prawem.
5.Brak podporządkowania się i krytyka są nie do pomyślenia — w przeciwnym razie są karane chłostą i zagrożeniem życia.
6.Pełne życia, witalne dziecko musi jak najszybciej stać się posłusznym robotem, niewolnikiem.
7.Niepożądane uczucia i prawdziwe potrzeby muszą zatem zdecydowanie zostać stłumione.
8.Matka nigdy nie chroni dziecka przed karą wymierzoną przez ojca, lecz po każdorazowej torturze prawi o szacunku i miłości do rodziców.
(...)
Tę wczesną szkołę charakteru wykorzystał Hitler później. Wypracowana przez niego nazistowska ideologia przypominała w dużym stopniu system wychowawczy, który poznał na własnej skórze. Miał on w praktyce następujące konsekwencje:
1.Wola wodza jest najwyższym prawem.
2.Wódz zaprowadzi porządek przemocą i uczyni Niemcy rajem rasy aryjskiej, rasy panów.
3.Kto podporządkuje się jego rozkazom jak automat, będzie nagrodzony.
4.Kto odważy się na krytykę, będzie wysłany do obozu koncentracyjnego.
5.Żydzi i Cyganie muszą zostać zniszczeni, podobnie mężczyźni, kobiety i dzieci.
6.Polaków i Rosjan wykorzysta się jako niewolników.
7.Upośledzeni i chorzy umysłowo również mają być zlikwidowani."
"W książce 'Zniewolone dzieciństwo' mogłam szczegółowo przedstawić, jaka „logika" kryła się za nieludzkimi prawami Trzeciej Rzeszy. Mogłam dowieść, że obecność schizofrenicznej ciotki, która mieszkała z rodziną Hitlera przez całe jego dzieciństwo, miała wpływ na powołanie do życia okrutnego prawa „eutanazji". Przypuszczenie, że ojciec (pozamałżeńskie dziecko) jest pochodzenia żydowskiego, podsycało jego nienawiść do Żydów. Nigdy natomiast nie żywił świadomej nienawiści ani do ojca, ani do chorej ciotki."
" dziecko (..) kocha i jest przywiązane nawet; do najbardziej okrutnych i brutalnych rodziców, ponieważ czeka i spodziewa się cudu, wybawienia. Za tę iluzję płaci niebezpieczną ślepotą, która później daje mu prawo równie okrutnie traktować swoje dzieci — właśnie dlatego, że jego tolerancja w stosunku do rodziców nigdy nie została zakwestionowana. Ale człowiek, który nie jest już dzieckiem, który ma odwagę stać się dojrzałym, czyli chce znać prawdę, musi odrzucić doznane okrucieństwo jednoznacznie, a nie — co istotne — ambiwalentnie. Dzięki temu nigdy nie poprze nieświadomie zła, przyczyniając się w ten sposób do jego sukcesu. " |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 02:07
|
|
|
i jeszcze jeden fragment:
"Dlaczego nie jest zabronione bicie bezbronnego dziecka, skoro bicie dorosłego, który zawsze przecież może się bronić, jest jednoznacznie karalne? Jak wiele argumentów będzie nam jeszcze potrzeba, aby jednoznacznie potępić tę niehumanitarną i niebezpieczną praktykę?" |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 08:54
|
|
|
Niemcy jako cały naród odpowiadają za te masowe morderstwa i jako naród muszą za nie ponieść karę. [...] Naród niemiecki popierał partię narodowosocjalistyczną i obrał Hitlera kanclerzem, pomimo iż w swojej książce i przemówieniach przedstawił on swe haniebne zamiary tak jasno, że nie można ich było nie zrozumieć.
Albert Einstein |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 08:54
|
|
|
Co się tyczy Hitlera, nic nie przychodzi mi do głowy.
Karl Kraus |
|
|
|
|
Ate
Nimfomanka netowa
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 15:34
|
|
|
Przeczytalam wszystkie ksiazki Alice Miller ,ktore zostaly wydane w Polsce. Temat rzeka... Kiedys sie zgadamy, Flandro... |
_________________ fortes fortuna adiuvat
|
|
|
|
|
Ate
Nimfomanka netowa
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 20:26
|
|
|
Beniamin napisał/a: | Niemcy jako cały naród odpowiadają za te masowe morderstwa i jako naród muszą za nie ponieść karę. [...] Naród niemiecki popierał partię narodowosocjalistyczną i obrał Hitlera kanclerzem, pomimo iż w swojej książce i przemówieniach przedstawił on swe haniebne zamiary tak jasno, że nie można ich było nie zrozumieć. | Benek, no ok, ale co to ma wspolnego z Alice Miller?
Chodzi Ci o sposob wychowywania jeszcze do niedawna dzieci przez Niemcow, slynna "kindersztuba? " ? |
|
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 20:41
|
|
|
Upraszczając można tak powiedzieć.
Lepiej zpytam Flandry, w jakim celu umieściłaś ten temat.
No i jakie wrażenie na Tobie zrobiła ta książka, że kolosalne już wiem. |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 21:31
|
|
|
w jakim celu ?
czytałam tę książkę i miałam ochotę sie z kimś podzielić tym, co przeczytałam
Wydaje mi sie, że warto tę książkę przeczytać - polecam [jakby ktoś chciał - mam w wersji elektronicznej]
Tezą książki jest m.in. to, że bicie dzieci, traktowanie ich bezlitośnie w imię "wyższych celów", tradycji itd jest powodem zaburzeń psychicznych - nieświadomej złości ukrytej pod szacunkiem dla rodziców, która zazwyczaj prowadzi do zemsty
Jestem źle traktowana jako dziecko np. ktoś mnie bije, ale całą złość w sobie tłumię, bo przecież rodzice biją mnie dla mojego dobra - tak przynajmniej słyszę. A ta stłumiona złość, mimo tego, że nie zdaję sobie z tego sprawy, ciągle we mnie siedzi i tylko czeka na okazję, żeby się pokazać.
Czytając tę książkę odkryłam w sobie (mimo iż uchodzę za osobę ciepłą i miłą) sporą dozę wcześniej nieuświadomionej złości - złości, którą tak naprawdę mam ochotę gdzieś wyładować - kto wie, być może zrobiłabym to na własnych dzieciach? W końcu najłatwiej na kimś bezbronnym w dodatku działając pod szyldem wzniosłego hasła pt. "to dla Twojego dobra"
Z powodu odkrycia w sobie tej złości, tych mechanizmów książka zrobiła na mnie kolosalne wrażenie.
Autorka tej książki pokazuje również, że te mechanizmy mogą prowadzić do powstawania systemów totalitarnych. Skrzywdzeni jako dzieci: Hitler, Stalin czy Ceaușescu świetnie się czują jako "bezlitośni ojcowie" swoich narodów, a z drugiej strony krzywdzony w dzieciństwie naród nie protestuje, bo takie bezlitosne traktowanie jest dla niego czymś "normalnym" |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 21:44
|
|
|
Japonia:
Flandra napisał/a: | tradycji itd jest powodem zaburzeń psychicznych - nieświadomej złości ukrytej pod szacunkiem dla rodziców, która zazwyczaj prowadzi do zemsty |
- na samym sobie
Flandra napisał/a: | że te mechanizmy mogą prowadzić do powstawania systemów totalitarnych |
- alienacja
Flandra napisał/a: | Skrzywdzeni jako dzieci: Hitler, Stalin czy Ceaușescu świetnie się czują jako "bezlitośni ojcowie" swoich narodów |
doś populistyczne
Oczywiście nie czytałem książki, więc moja wypowiedź tak na świeżo powstała.
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 21:53
|
|
|
tak a propos Japonii to polecam Murakami Haruki - to japoński pisarz, czytałam jego opowiadania w książce "Wszystkie boże dzieci tańczą". Właściwie we wszystkich tych opowiadaniach ich bohaterom towarzyszy ogromna pustka. Taka pustka "niewiadomoskąd". |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 21:58
|
|
|
pustka jest zawsze tam gdzie "okazywanie uczuć i emocji jest nietaktowne" |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 21:59
|
|
|
Beniamin napisał/a: | doś populistyczne |
szczerze mówiąc cała ta książka ma dosyć emocjonalny wydźwięk. Mam wrażenie, że Alice Miller w niej wręcz krzyczy "nie krzywdzie swoich dzieci, traktujcie je po ludzku", pewnie stąd ta artyleria w postaci takich nazwisk jak Hitler itp
Tam jest wręcz zamieszczona prośba o to, żeby bicie dzieci zostało prawnie zakazane.
Tak jak napisałam wcześniej - książka zrobiła na mnie duże wrażenie, nawet mimo tego "wrzasku". |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 22:02
|
|
|
Polecam "Bushido. Dusza Japonii"
Inazo Nitobe |
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 22:04
|
|
|
No i "Życie po japońsku", nie pamiętam autorki
musiałem oddać |
|
|
|
|
Ate
Nimfomanka netowa
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 22:04
|
|
|
Beniamin napisał/a: | pustka jest zawsze tam gdzie "okazywanie uczuć i emocji jest nietaktowne" | albo nawet karane.
Czekalam co Flandra napisze.
Pamietam jak zaczytywalam sie w ksiazkach Alice Miller i jak coraz wieksze przerazenie mnie ogaranialo bo tyle tam analogii,wszedzie, doslownie gdzie czlowiek nie zwrocil wzroku i nagle wszystko zaczyna ukladac sie w logiczna calosc.. Jest to przerazajace ... Temat dla mnie szczegolnie trudny ...
Trudno jest wyjsc z blednego kola wychowawczych sytemow, ale moze sie udac, najwazniejsza jest uczciwosc wobec siebie, a takze wobec karygodnych zachowan rodzicow. Uczciwosc, i odwaga aby spojrzec prawdzie prosto w oczy... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|