Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania o Fazy trzeźwienia
Autor Wiadomość
szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 09:43   

wlod napisał/a:
Jestem po to by pomagac drugiemu alkoholikowi w niepiciu

świetnie, ja się bardzo cieszę z tego powodu.
tylko nie wytykajmy sobie nawzajem swoich błędów i wad, poprawiajmy swoje

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 09:48   

Cytat:

Nie wiem komu sluza takie wypowiedzi moze ilosciom postów bo na pewno nie osobie z problemem alkoholowym.To co piszecie to zwykla abstrakcja.Mozna niepic i funkcjonowac normalnie jak osoby niepijące ale trzeba chciec cos z soba robicPozdrawiam

Pozdrawiam również i życzę więcej pogody ducha. Tego nigdy dość ..........

Aha, myślenie abstrakcyjne to jest to czym różnimy się od zwierząt, ale Kolega o tym na pewno wie......

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 10:02   Re: ODPOWIEDZ

wlod napisał/a:
Jestem po to by pomagac drugiemu alkoholikowi w niepiciu.

Nawet nie wiesz jak mi pomagasz.
Dzięki Twoim postom wiem że prócz niepicia potrzeba czegoś więcej by normalnie żyć...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 11:56   

wlod napisał/a:
trzeba chciec cos z soba robic Pozdrawiam

Święta racja.... Czyżby było coś co powinienem zrobić dla siebie??
Bo przed chwilą napisałem w innym wątku to samo :)

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 12:47   

pastel napisał/a:
nie pisałbym tego gdybym nie miał bliskiego przykładu - mój ojciec jest byłym alkoholikiem. Nie musiał umierać by wyzdrowieć. I pił ciągami... długimi ciągami. I wrócił do picia nieszkodliwego

Ja też znam takie przykłady, ale myślę (dla własnego dobra?) , że te osoby nie były alkoholikami.
Mam również przykłady, że alkoholizm jest chorobą śmiertelną(dwóch wujków i kolega z dzielnicy).
Więc, z którego przykładu mam skorzystać (dla własnego dobra)?

pastel napisał/a:
Ja nie klinowałem - na ciężkim kacu alkohol nie przechodził mi przez przełyk, a jeśli już przeszedł (kilka razy pod presją próbowałem) to od razu wracał skąd przyszedł.

Pomyślałeś, co by było gdyby nie to"ograniczenie" fizyczne ?
Jak miałem kilkanaście lat "czysta" nie przechodziła mi przez gardło, zakrztuszałem się nią. "Normalną" reakcją powinno być (moim zdaniem) zaprzestanie picia, a ja znalazłem zamiennik, jakąś "kolorową",którą można było z gwinta pociskać.
Mój "styl" picia też różnił się od twojego, piłem od rana do wieczora, ale "film"mi się nie targał.

Nie czuję się przez to, lepszym/gorszym, większym/mniejszym czy innym alkoholikiem.

Pastel 
Gaduła

Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 12:32   

Dziubas napisał/a:
Ja też znam takie przykłady, ale myślę (dla własnego dobra?) , że te osoby nie były alkoholikami.

Człowiek, który potrafił wyjść po papierosy i wrócić po miesiącu (w tym czasie pił na melinach), na kacu (czy też ZA) potrafił wypić wodę brzozową, był na terapii zamkniętej i przez kilka lat uczęszczał wraz z całą rodziną do klubu abstynenta nie był alkoholikiem?
Rozumując w ten sposób mógłbyś dojść do wniosku, że grypa też jest nieuleczalna i śmiertelna (rocznie ponad 500.000 zgonów), a ci co się wyleczyli to pewnie nie mieli grypy tylko zwykłe przeziębienie. ;)
Bynajmniej nie porównuję tu alkoholizmu do grypy - jestem chyba ostatnim, który by to robił.
Dziubas napisał/a:
Pomyślałeś, co by było gdyby nie to"ograniczenie" fizyczne ?

Pewnie. Mogłoby być ze mną o wiele gorzej. Albo i nie - może wpadłbym w ciąg dawno temu, a to zaowocowałoby chęcią zaprzestania picia? A ja się przez kilkanaście lat męczyłem pijąc co dwa, trzy, czy dzięsięć dni do totalnego zgonu. :uoee:
Dziubas napisał/a:
Nie czuję się przez to, lepszym/gorszym, większym/mniejszym czy innym alkoholikiem.

Nie chodzi o lepszego/gorszego czy większego/mniejszego. Ale na pewno innego. Każdy jest inny i ta różnorodność jest piękna. Każdy potrzebuje czegoś innego by się zrelaksować, realizować, czy wyjść z uzależnienia, a terapia powinna być dobierana indywidualnie do każdego klienta (bo przecież nie pacjenta). W zależności od jego modelu picia, charakteru, światopogladu, otoczenia, pozycji społecznej, inteligencji i całej masy innych czynników. Dlatego też moim zdaniem wsadzanie wszystkich alkoholików do jednej szuflady, a potem zbiorowe ich 'leczenie' jest dla mnie absurdalne.

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 27 Sie, 2012 10:28   

Pastel,
ja podzieliłem się swoimi przemyśleniami, tylko i wyłącznie, bazując na znanych mi przykładach. Nie wiem czy Twój ojciec był,czy nie był alkoholikiem, nie mi to oceniać.
Nie wiem także,czy osoby o których piszę były. Ale myślę (dla własnego dobra), że nie były, skoro potrafiły przestać pić (destrukcyjnie,niebezpiecznie czy jak to jeszcze nazwać) z dnia na dzień.

pastel napisał/a:
Dlatego też moim zdaniem wsadzanie wszystkich alkoholików do jednej szuflady, a potem zbiorowe ich 'leczenie' jest dla mnie absurdalne.

Z tego co mi wiadomo, to podstawowym elementem terapii,jest terapia indywidualna.
Jak sama nazwa wskazuje podejście terapeuty do chorego jest indywidualne.
Terapie grupowe są propozycją, z której można skorzystać.

Pastel 
Gaduła

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012 02:16   

Dziubas napisał/a:
ja podzieliłem się swoimi przemyśleniami, tylko i wyłącznie,bazując na znanych mi przykładach.

Luzik, to tak jak ja. Myślałem, ze nie musimy sobie o tym pisać. :skromny:
Dziubas napisał/a:
myślę (dla własnego dobra)

Ale to jest myślenie życzeniowe. W ten sposób moglibyśmy zanegować wszystko, a to prowadzi donikąd i pozbawia sensu jakąkolwiek dyskusję.
Czy powinienem sądzić, że tylko taki sposób rozumowania 'uchroni' Cię przed powrotem do nałogu? :?
Dziubas napisał/a:
Z tego co mi wiadomo, to podstawowym elementem terapii,jest terapia indywidualna.
Jak sama nazwa wskazuje podejście terapeuty do chorego jest indywidualne.
Terapie grupowe są propozycją, z której można skorzystać.

Po lekturze tego forum można odnieść całkiem inne wrażenie. Ile tu jest osób korzystających z terapii indywidualnej, a ile z grupowej...? Tak +/-...?
A z mojego doświadczenia: Raz kiedyś (w sumie dwa) zbłądziłem na terapię i po diagnozie zapytałem o możliwość terapii indywidualnej. Usłyszałem, że takich się tam nie prowadzi (OLU przy izbie wytrzeźwień w niemal stutysięcznym mieście), jedynie terapie grupowe. :szok:
Nawet się wybrałem na jedną. :) I to był ten drugi raz.
Pede.
Ostatnio zmieniony przez Pastel Wto 28 Sie, 2012 02:17, w całości zmieniany 1 raz  

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012 09:23   

pastel napisał/a:
Ale to jest myślenie życzeniowe.

Raczej pragmatyzm :mgreen:
pastel napisał/a:
Czy powinienem sądzić, że tylko taki sposób rozumowania 'uchroni' Cię przed powrotem do nałogu?

Co będziesz sądził to już twoja sprawa :p
Na poważnie, jest to jeden z moich sposobów na zamykanie sobie "furtek" do powrotu,
żeby nie wpadło mi kiedyś do głowy próbować tz "picia kontrolowanego", w ogóle ten termin mi nie leży :uoee:

yuraa 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012 22:15   

wydzieliłem wątek
Sigard

Pastel 
Gaduła

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012 22:43   

Dziubas napisał/a:
Co będziesz sądził to już twoja sprawa

Pytałem z obawy, że moje doświadczenia mogą zagrozić Twojej trzeźwości. Po prostu zacząłem odnosić takie wrażenie. :oops:
Mam jednak nadzieję, że Twa trzeźwość nie jest tak 'licha' by mogły jej zagrozić wpisy na forum internetowym. :skromny:

swallow 
Małomówny
alkoholiczka

Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 07:45   

wiem po sobie że grupa terapeutyczna ma ogromną siłę, czy to forum też w jakimś sensie nie jest "terapią grupową ?" -
uważam że sama indywidualna / też ważna/ niewiele może zdziałać
a chyba najważniejsze są mitingi, które ja zbagatelizowałam -
teraz wiem, że to są "naczynia połączone", chociaż znam ludzi którzy trzeźwieją bazując tylko na AA

pchor 
Towarzyski

Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 08:02   

Nie wiem czy da się odpowiedzieć wprost na pytanie co pomaga ?
Każdy jest kowalem swojego losu.
Sam sobie ma prawo wybrać drogę która mu odpowiada. Jak ocenić jakoś życia ? Jakie parametry oceny wybrać żeby wynik był miarodajny ?
Ja bardzo chciałem zmian w swoim życiu, odstawiając alkohol czułem że mam już go dość, w utrzymaniu abstynencji pomogła mi terapia. Trzeźwieć zacząłem gdzieś dużo później. Nie wiem co było kluczowe ? chyba czas. Na mitinig zaglądam - bo mam tam przyjaciół samo AA w sobie nie jest dla mnie takie ważne, sporo czytam książek na temat duchowości, uczuć czy samego alkoholizmu rozprawki naukowo - badawcze jednak mnie mniej interesują.
Czy natomiast forum jest terapią ? Moim zdaniem nie. Jest tylko drogowskazem. Choć bardzo ważnym ! Przez terapeutów na pewno niedocenianym a szkoda bo dziś internet jest pierwszą linią poszukiwania informacji o chorobie szczególnie wśród młodych ludzi.

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 08:12   

pchor napisał/a:
Czy natomiast forum jest terapią

dla mnie jest częścią terapii,
mam okazję wypowiadać się, nabieram doświadczenia, (w realu mam z tym ogromny problem)
tutaj się "trenuję",
i zaczynam powoli robić postępy w tym temacie w relacjach z innymi "na zewnątrz" :)

pchor 
Towarzyski

Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 08:21   

Jo-asia, w znaczeniu treningowym na pewno ! zresztą to wspaniałe miejsce by zdobyć wiadomości, zresztą forum działa terapeutycznie bo terapię się bezwzględnie każdemu poleca i namawia.
Tyle że tu łatwo założyć maskę która terapeuta zerwie Ci z twarzy na pierwszym spotkaniu. Tu nikt jej nawet nie zauważy, dzieli nas monitor, a przez sieć nie widać twoich dłoni, oczu czy wyrazu twarzy.

Odpowiedz do tematu