Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój głód alkoholowy
Autor Wiadomość
Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:17   

Janioł napisał/a:
bo nie przestrzega zaleceń i tyle

dla mnie to nie było takie łatwe, bo nie wiedziałam co jest moim wyzwalaczem;
dla mnie całe moje mieszkanie wydawało się być wyzwalaczem ;)
z czasem okazało się, że nie do końca ale to czas i samoobserwacja odpowiedziała mi na to pytanie (np. laptop ;) )
a i tak przypadkiem miałam kontakt z wyzwalaczem - była nią rozmowa z trzeźwiejącym alkoholikiem ;)
tylko to, że wiem jak wygląda mój normalny stan ;) pozwolił mi na tak szybkie przerwanie głoda,
Janioł napisał/a:
wtedy mówimy już o nawrocie , tym min. różni się nawrót od głodu, głód nie jest stanem dłuższym niż kilka godzin

z perspektywy czasu musiałabym powiedzieć, że w moich początkach trzeźwienia, nie picia, towarzyszył mi nawrót a nie głód?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:21   

Jo-asia napisał/a:
z perspektywy czasu musiałabym powiedzieć, że w moich początkach trzeźwienia, nie picia, towarzyszył mi nawrót a nie głód?
no tak zapomniełm o istootnym elemencie że nawroty występuja tylko wtedy kiedy już trochę potrzeźwijemy a w początkowej fazie trzeżwienia głody mają znacznie większe nasilenie i związane są również z tym że nasz organizm jeszcze nie przywykł do braku alkoholu

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:33   

:tak: No właśnie o to chodzi :P Teraz to już kiedy mój głód alkoholowy utrzymuje się dłużej niż kilka godzin faktycznie już uznaję że mam nawrót choroby alkoholowej. Ale nie wiem czy ma sens rozgraniczanie tych 2 pojęć. Jeżeli mamy nawrót to przecież jesteśmy cały czas na głodzie, trzeba się mocniej pilnować.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:37   

piotrAA82 napisał/a:
Ale nie wiem czy ma sens rozgraniczanie tych 2 pojęć. Jeżeli mamy nawrót to przecież jesteśmy cały czas na głodzie, trzeba się mocniej pilnować.
myśle że jak najbardziej ma sens, bo głód możan roziązywać doraźnie samemu mając na to sprawdzone sposoby natomiast radzenie sobie z nawrotem powinno odbywać się pod okiem specjalisty i lub zaufanych przyjaciół z AA wraz ze sponsorem

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:40   

piotrAA82 napisał/a:
Jeżeli mamy nawrót to przecież jesteśmy cały czas na głodzie
gucio prawda głód jest tylko jednym ze sygnałów ostrzegawczych w nawrocie , w nawrocie nasilają się zwłaszcza wszelkie mechanizmy i tak czasam jest że one nawet nie pozwalją na dostrzec tych głodów tłumacząc je zmęczniem ,stresem , depreesją i innymi rzeczami dlatego romontowywać nawroty należy ze specjalitą ,samemu to można tylko się wódki napić prędzej czy później

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 08:50   

:p No właśnie poczytałem sobie teraz trochę o tym i faktycznie przyznaję Ci rację w 100 procentach. To ostatnio miałem nawrót choroby alkoholowej bez dwóch zdań. :uoee:

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 09:05   

Głód alkoholowy nie powstaje nagle i nagle nie znika a jego faza szczytowa trwa od kilku do kilkudziesięciu minut.
Nawrót to złożony, długotrwały proces, który, aby wystąpił, wymaga poukładania sobie przez alkoholika, w taki czy inny sposób, życia w abstynencji, ponieważ to te poukładane świeżo elementy zaczynają się stopniowo sypać. Nawrót więc, aby wystąpił, wymaga kilku, kilkunastu miesięcy abstynencji i rozpoczęcia procesu trzeźwienia.

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 09:24   

No więc Aga ja nie piję już ponad 5 miesięcy. Moje gorsze samopoczucie zawsze tłumaczę sobie głodem alkoholowym. Tak robię za radą terapeuty, który uważa że tak jest najwłaściwiej, bo mając świadomość że jestem akurat na głodzie dużo bardziej się pilnuję. Nigdy to moje złe samopoczucie nie przekraczało 2 dni. Więc nadal nie wiem czy skłaniać się przy tym że był to głód alkoholowy, czy też nawrót choroby. Praktycznie nic z symptomów nawrotu choroby alkoholowej nie występowało, a z jej listą dokładnie się zapoznałem.

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 09:33   

piotrAA82 napisał/a:
:p No właśnie poczytałem sobie teraz trochę o tym i faktycznie przyznaję Ci rację w 100 procentach. To ostatnio miałem nawrót choroby alkoholowej bez dwóch zdań. :uoee:

piotrAA82 napisał/a:
No więc Aga ja nie piję już ponad 5 miesięcy. Moje gorsze samopoczucie zawsze tłumaczę sobie głodem alkoholowym. Tak robię za radą terapeuty, który uważa że tak jest najwłaściwiej, bo mając świadomość że jestem akurat na głodzie dużo bardziej się pilnuję. Nigdy to moje złe samopoczucie nie przekraczało 2 dni. Więc nadal nie wiem czy skłaniać się przy tym że był to głód alkoholowy, czy też nawrót choroby. Praktycznie nic z symptomów nawrotu choroby alkoholowej nie występowało, a z jej listą dokładnie się zapoznałem.

To ilu Was jest??? Mechanizmy się włączają, czy czym to uzasadnisz? Sobie przede wszystkim oczywiście ;)

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 09:37   

;) No fajnie to wygląda. Tylko jeden Piotrek alkoholik. Ale trochę niespójnie napisałem. Ostatnio mam dobre samopoczucie więc zostawiam temat głodu alkoholowego, bo jeszcze się nakręcę :p

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 12 Paź, 2012 05:35   

aazazello napisał/a:
Głód alkoholowy nie powstaje nagle i nagle nie znika a jego faza szczytowa trwa od kilku do kilkudziesięciu minut.
pozwole sobie nie zgodzić się z ta opinią .Głód alkoholowy powstaje na skutek kontaktu z wyzwalaczem wewnętrznym lub zewnętrznym .
Czyli 40 stopni w cieniu idę ul.Piotrkowską w Łodzi gdzie ogródków z piwem jest więcej niż policjantów na patrolu w całym mieście i juz po tygodniu dodtaje głoda na widok schłodonego jansnego z pianką ?
Tak nie ma, najczęsciej w początkowych fazach trzeżwienia, głód dopada nas natychmiast później różnie z tym bywa ale wiem że u mnie nawet po dwóch latach abstynecji tak zadziałał na plaży w Stegnie

jal 
Gaduła
Alkoholik dozgonny.

Wysłany: Pią 12 Paź, 2012 06:42   

Na głód alkoholowy... mogę sobie zapracować - nie dbając o swoją trzeźwość !

Lepiej zapobiegać niż gasić... więc na wszelki wypadek stosuję się do zaleceń Programu i wskazówek z terapii - Nie miałem chęci napicia się alkoholu od 20 lat - ale wszystko przede mną ! :(

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 12 Paź, 2012 06:53   

jal napisał/a:
Nie miałem chęci napicia się alkoholu od 20 lat - ale wszystko przede mną !
fajnie miałem tak przez wiele lat i to mnie poniekąd odwiodło od postrzegania siebie jako alkoholika , stąd moje zapicie po prawie 12 latach i ostatnio na mityngu słuchając o głodach których było wyjątkowo duzo zacząłem zazdrościć im bo głod w jakićs sposób przypomina o naszej tożsamości alkoholika

endriu 
(banita)

Wysłany: Pią 04 Sty, 2013 16:40   

Hej, a gdzie jest piotrAA82 :oczyska:

endriu 
(banita)

Wysłany: Nie 06 Sty, 2013 20:28   

ostatnio zobaczyłem reklamę kasztelana niepasteryzowanego i pomyślałem, że takiego jeszcze nie piłem, w ogóle nie piłem piwa niepasteryzowanego, mam głoda? :evil2"

Odpowiedz do tematu