Depresja |
Autor |
Wiadomość |
druzers
Małomówny alkoholik Sylwester
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 07:52
|
|
|
Witam!
Jestem tu "nowy", ale za to odgrzebuję stary wątek , bom właśnie "w temacie"...
Istnieje niewątpliwie - fakt, coraz rzadziej stosowane - pojęcie "depresja alkoholowa" lub też "stany depresyjne w zespole abstynencyjnym".
Cytując za Wiki pada nawet do-słownie słowo "depresja":
Zespół abstynencyjny – przykre doznania psychologiczne oraz fizyczne, które pojawiają się po odstawieniu środka uzależniającego. Do typowych objawów należą: niekontrolowane drżenie mięśni, tiki nerwowe, mdłości, przyspieszona akcja serca; a w warstwie psychicznej – stany lękowe, depresja, zaburzenia snu, poczucie ogólnego rozbicia. Na zespół abstynencyjny z odstawieniem opiatów składają się: bezsenność, ziewanie, bóle mięśniowe, biegunka, wymioty, rozszerzenie źrenic, katar. Zespół abstynencyjny rozwija się w różnym czasie w zależności od substancji przyjmowanej.
Ponieważ Tobiasz miał (nie?)szczęście zadać swoje pytanie "wyspecjalizowanym" alkoholikom trzeźwiejącym i będącym po terapii, stąd cała (próżna w sumie) dyskusja w temacie (abstrahując od wątków pobocznych ). Jak wspomniałem, określenia powyższe są obecnie rzadko stosowane i zarówno psychologowie, jak i psychiatrzy, jak i terapeuci uzależnień starają się ich unikać. Owa "depresja alkoholowa" objawowo niczym się nie różni od "normalnej" depresji (a dodatkowo towarzyszy jej jeszcze cała "gama" innych atrakcji ZA - i to jest dopiero jazda ) . Skąd zatem owa "zmowa" milczenia naszych "lekarzy dusz"? Otóż przyjęto (nie bez racji, zresztą), iż obecnie jedyną skuteczną metodą (za)leczenia alkoholizmu jest terapia w ośrodku uzależnień, najlepiej "podparta" dodatkowo czynnym uczestnictwem pacjenta w ruchu AA. Natomiast "klasyczną" depresję leczy się u "normalnego" psychologa/psychiatry, zazwyczaj farmakologicznie. Podział ten ma na celu uniknięcie sytuacji, w której do "normalnych" p./p. trafiałyby tabuny ciężko skacowanych alkoholików. I tak zresztą trafiają, ale jeżeli - przez dobrego specjalistę - u pacjenta zostanie rozpoznane, iż jego depresja ma przyczyny w poprzedzającym ją ciągu alkoholowym, delikwent ów (z diagnozą: zespół abstynencyjny) trafi na detox, skąd uprzejmie zaproszą go na terapię "odwykową". Ma to sens również dlatego, że (farmakologiczne) leczenie samej depresji w takim przypadku nie ma właśnie sensu i kłóci się wręcz z metodami stosowanymi na terapii uzależnień. I w sumie tyle w temacie.
Co do mnie, bo nie przedstawiłem się jeszcze zacnemu gronu - mam na imię Sylwester i TAK jestem alkoholikiem. Czynnym w dodatku, a aktualnie "umierającym". 3 dzień po odstawieniu alk., po 3 miesięcznym ciągu (z małymi przerwami w tzw. międzyczasie). A owe 3 dni naprawdę wielkiej DEPRESJI (m.in. atrakcjami) przetrwałem praktycznie dzięki Wam. Dosłownie - nie wychodząc z łóżka dzień i noc odnalazłem w sieci Wasz portal (nieprzypadkowo) i oddałem się lekturze. By nie zwariować. Non stop, zaprawdę powiadam Wam. Poznałem więc już niemal całą galerię niesamowitych postaci i niesamowitych historii. Kłaniam się nisko i gratuluję poziomu i klasy. No i te historie (złożone z dialogów/postów) - toż to nieraz gotowy materiał na scenariusz filmowy. Czytało się owe, nierzadko ponad 50-cio stronicowe, "story" jak wstrząsającą, trzymającą w napięciu literaturę, dostarczającą pełnej gamy wszelkich wzruszeń i wzbogaconą całą masą dygresji...
Tyle może w tym poście, a ja powinienem chyba zaraz machnąć oficjalne powitanie w dziale powitanie wraz z oficjalnymi podziękowaniami (bo jest za co!) Tym-czasem |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
Pomogła: 100 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Lut 2012 Posty: 4059
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 07:59
|
|
|
Cześć Sylwek, poprzyglądam się trochę, jako i Ty uczyniłeś
Aga współuzależniona alkoholiczka z chorego domu |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:03
|
|
|
Czesc Sylwek |
_________________ I'm not beaten,I'm just going for a little walk
Magoichi Saika |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:04
|
|
|
cześć druzers |
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:23
|
|
|
druzers napisał/a: | mam na imię Sylwester i TAK jestem alkoholikiem. Czynnym w dodatku, a aktualnie "umierającym". 3 dzień po odstawieniu alk |
trzy dni temu byłeś czynnym, a teraz budujesz coś NOWEGO
cześć! |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:40
|
|
|
druzers napisał/a: | gratuluję poziomu i klasy |
To o mnie....
Cześć druzers, Tomek z tej strony, jestem alkoholikiem. |
|
|
|
|
druzers
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:40
|
|
|
A witam witam "ranne ptaszki": Smokooką, Yurasa, Leona i Szymona... heh, naprawdę się czuję, jakbym z Wami już zdążył... no nie wiem jakby to... na jakim BEZALKOHOLOWYM grillu beczkę coli wychylić Ale zmykam stąd, bo właśnie w powitaniach sklecam do Was wszystkich zdań parę
I dość może na razie tej "deprechy" (choć lekko nie jest, a jeszcze powstanie z "łoża boleści" i staniecie oko w oko z konsekwencjami mnie czeka)
Nie no - nie mogę takimi emo-emotkami posta kończyć ... no to "dekadencko": |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:42
|
|
|
Witam Cię Druzers
Składnie piszesz po tak długim ciągu... no, no < mruczę tonem podziwu> |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
|
|
|
|
druzers
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:44
|
|
|
O sorry, jak pisałem, to Cię jeszcze nie zauważyłem Marc-elusie, No to witaj mój trzeźwy brachu, A teraz juz naprawde ja myk myk sta, bo zaraz znowu ktoś..... |
|
|
|
|
druzers
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 08:45
|
|
|
no nie - a nie mówiłem Witaz zatem WSZYSTKICH to obecnych i żegnam tym-czasem wylewnie. bye |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:00
|
|
|
Witaj Sylwek |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:07
|
|
|
witaj |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 09:32
|
|
|
Witam |
_________________ |
|
|
|
|