Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Joga
Autor Wiadomość
Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 20:26   

vilemo napisał/a:
Chodzi mi jeszcze o ćwiczenia na to, co najbardziej mi dolega

Bóle kręgosłupa mogą wynikać z nadmiernego napięcia mięśniowego spowodowanego stresem.
Pozbądź się sprawcy tego stanu, a gdy mimo to nie miną, udaj się po pomoc do osteopaty :D

Enja 
Towarzyski
3xTAK

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 20:29   

vilemo, tai-chi to chińska gimnastyka, która świetnie pomaga na kręgosłup a poza tym wycisza, reguluje oddech i jest swoistym sposobem medytacji. Naprawdę polecam :tak:

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 20:48   

Tai-chi jest nawet nazywane medytacją w ruchu -
dobre dla osób nie mogących się skupić podczas zwykłej medytacji.
Fantastycznie wpływa tak na sferę fizyczną jak i na psyche.
Też się trochę tym zajmowałam i to nie w tak bardzo dawnych czasach.

vilemo 
Towarzyski
Buntowniczka

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 21:06   

Postaram się zaznajomić i z tym tematem.
Zobaczę co bardziej przypadnie mi do gustu.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 21:52   

A która część kręgosłupa Cię boli?
Masz zdiagnozowane jakieś dolegliwości przez lekarza czy "po prostu boli"?

vilemo 
Towarzyski
Buntowniczka

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 06:04   

Marc-elus napisał/a:

dobre parę lat temu doznałam może nie wypadnięcia, ale przesunięcia się dysku w części krzyżowej, wrócił na miejsce ale to już nie jest to co przedtem
i to miejsce najczęściej mi doskwiera

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 07:38   

Wg mojej wiedzy, na kłopoty z kręgosłupem na pewno lepsze będzie Tai-Chi niż Joga.
Jednak zanim podejmiesz decyzję o rozpoczęciu ćwiczeń, dobrze byłoby się skonsultować z lekarzem,
który się Twoim kręgosłupem zajmuje. A i prowadzący zajęcia powinien wiedzieć o tym problemie.

piotr7 
Gaduła

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 07:44   

Przesuwający się dysk ma tendencje do powrotu na "bolącą" pozycję .
Ja tak mam i pomaga mi wcieranie ,połączone z rodzajem masażu w to miejsce mazidła.
Korzystam z jadu żmii i wyciągu z sosny syberyjskiej. W moim przypadku działa.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 07:49   

vilemo napisał/a:
Marc-elus napisał/a:

dobre parę lat temu doznałam może nie wypadnięcia, ale przesunięcia się dysku w części krzyżowej, wrócił na miejsce ale to już nie jest to co przedtem
i to miejsce najczęściej mi doskwiera

Hmmm, idź do specjalisty, z doświadczenia wiem że na część lędźwiowo-krzyżową bardzo pomagają ćwiczenia, takie jakie możesz sobie sama robić, w domu
Mi nic nie wypadło, jednak Ty musisz to skonsultować, jakie ćwiczenia, żeby sobie krzywdy nie zrobić.

vilemo 
Towarzyski
Buntowniczka

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 08:41   

Na razie zdobyła poradnik- Joga kręgosłupa- są tam niezbyt forsujące ćwiczenia- na aerobiku trudniejsze wykonuję.
A coś muszę robić żeby się nie zastać.

pannamigotka 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 08:51   

vilemo napisał/a:
Na razie zdobyła poradnik- Joga kręgosłupa- są tam niezbyt forsujące ćwiczenia- na aerobiku trudniejsze wykonuję.
A coś muszę robić żeby się nie zastać.

vilemo- w Twoim przypadku zdecydowanie bardziej joga niż aerobik
aerobikiem obciążasz sobie kręgosłup. Joga- pod warunkiem, że prowadząca zajęcia ma pojęcie i zostanie poinformowana o Twoim problemie- nawet łącznie z pokazaniem zdjęcia- może Ci pomóc. Wiele ćwiczeń pomaga zwalczać bóle kręgosłupa poprzez zwiększenie przestrzeni międzykręgowej. A dodatkowo się wyciszysz. Ja sama zbieram się już rok. :shock:
Ostatnio zmieniony przez pannamigotka Pon 03 Gru, 2012 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

lotus 
Małomówny
z mętnych wód...

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 11:46   

Ćwiczę jogę od prawie 20 lat, z większymi lub mniejszymi przerwami…. Jak mam okresy kiedy ćwiczę to robię to co najmniej 2-3 razy w tygodniu, czasami nawet codziennie. Jest to wspaniałe ćwiczenie nawet jeżeli wziąć pod uwagę tylko wpływ na zdrowie fizyczne. Wzmacnia mięśnie i stawy, poprawia równowagę ciała, poprawia elastyczność ciała, krążenie, trawienie,pomaga na stres, koncentrację, relaksuje….
Dla mnie joga stała się zbawienna jeżeli chodzi o problem z rwą kulszwą, dzięki uprawianiu jogi nigdy nie doszło do takiego stanu jaki widziałam u niektórych moich klientów, zktórymi uczeszczałam na zajęcia fizykoterapii. I tu jak najbardziej zgadzam się z Pannąmigotką, że joga byłaby lepsza dla Ciebie Vilemo niż aerobik, aerobik wydaje się bardzo intensywnym rodzajem ćwiczenia przy bólach kręgosłupa. Tylko na pewno powinnaś skonsultować się najpierw z instruktorem jogi aby upewnić się, które ćwiczenia możesz ćwiczyć aby nie pogorszyć stanu kręgosłupa. Jan a przykład właśnie muszę unikać pewnych pozycji ze względu na rwe kulszową…
Medytacja jest czymś co staram się wprowadzić w moje życie, aspiruję do tego aby medytować codziennie, ale jakoś nie odnoszę w tym sukcesu głównie ze względu na brak samodyscypliny i brak spokoju i ciszy w moim domu. Kiedyś specjalnie pojechałam na trzy dni do monasteru buddyjskiego i było to wspaniałe przeżycie, które bardzo wiele mi dało. Ostatnio znowu próbuje medytować… Prawdę mówiąc jeżeli chodzi o medytację to można to robić praktycznie wszędzie z dala od zgiełku i ludzkich głosów, nawet jeżeli jest to 10 czy 15 minut. Medytacja pomaga w relaksacji, wyciszaniu się oraz opanowaniu potoku myśli, ściślej mówiąc w “zauważaniu” myśli i emocji i dystansowaniu się do nich… Odkąd medytuję i ćwiczę jogę jestem bardziej zdolna do zauważania zmienności moich myśli i stanów emocjonalnychi przez to mniej uciekam od nich, gdyż jestem świadomaich przemijalności.
Nie chodzi wcale o zastąpienie terapii jogą czy medytacją tylko tak jak mówisz: dopełnienie. Ja jak najbardziej Ciebie do tego zachęcam, cokolwiek z tego będziesz miała będzie pozytywne….
Dla mnie joga i medytacja są jedną z najważniejszych podjętych w życiu praktyk. Nie powiem, że rozwiązały moje problemy ale na pewno pmogły mi bardzo.
Pozdawiam cieplutko

ktosia 
Małomówny

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 19:31   

Zdarzyło mi się uczestniczyć w medytacjach ale to nie były w zasadzie żadne ćwiczenia.
Ponieważ od kilku lat zmagam się z migreną ktoś mi naraił jogę. Bardzo dobrze to wspominam i chętnie bym poszła jeszcze ale cierpię też na chroniczny brak czasu :lol2: .
Wracając do tematu świetnie odpręża taka medytacja bo jak tu się nie odprężyć śpiewając "ommmm" przez 45min? Reguluje się oddech, dotlenia cały organizm i pewnie o to chodzi. Wyszłam faktycznie spokojna i nieco ...rozśmieszona? ;)
Generalnie polecam mimo że sama w razie bólu sięgam po tabletkę bo tak łatwiej i szybciej. fsdf43t

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 19:44   

ktosia napisał/a:
chętnie bym poszła jeszcze ale cierpię też na chroniczny brak czasu .
jak ktoś kiedyś powiedział nie pojęcia braku czasu jest tylko kwestia wyboru ;)

ktosia 
Małomówny

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 20:50   

Janioł napisał/a:
ktosia napisał/a:
chętnie bym poszła jeszcze ale cierpię też na chroniczny brak czasu .
jak ktoś kiedyś powiedział nie pojęcia braku czasu jest tylko kwestia wyboru ;)

Nie mam chwilowo tego wyboru, pracuję na 1,5 etatu zxczxc z konieczności, nie z chęci dorobienia się....

Odpowiedz do tematu