Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje trzeżwe życie
Autor Wiadomość
Eila 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 12:16   Moje trzeżwe życie

Witajcie
Tak jak obiecałam mój nowy temat.
Moja droga do trzeżwości była bardzo wyboista i bolesna.
Przed prawie pięcioma laty po ostrym rocznym ciągu w stanie prawie agonalnym wylądowałam na detoksie w prywatnej klinice(mój mąż podjął decyzję o prywatnym leczeniu -myslę że chciał dobrze uznał że tak będzie lepiej i tyle)Pojechałam tam pod wpływem ,bo wytrzeżwieć już sama nie mogłam .Pod okiem lekarzy moje zejście do zera promili i walka o życie .Wysokie ciśnienie i utrata przytomności,przez dłuższy czas nie mogli mnie dopudzić-na szczęście się udało i przeżyłam.Niestety po tym detoksie tylko trzytygodniowa abstynencja ....i powtórka z rozrywki ponownie klinika ,detoks i tym razem decyzja o wszywce.Tak funkcjonowałam przez cztery lata byłam szczęśliwa ,chodziłam do psychologa przez rok i prawie uwierzyłam ,że problem z alkoholem mam za sobą(dodam ,że wtedy nie podjęłam terapii)Nawet nie wiem kiedy zaczęłam pić .Zaczęło się banalnie od lampki szampana na Sylwestrze...apotem to już samo poszło swoim torem.I pewnego pięknego dnia wstałam rano i nie mogłam oddychać-ja się zwyczajnie dusiłam bez dawki alkoholu.Panika ,płacz o wszystkim opowiedziałam mężowi i od początku to samo....detoks i niestety wszywka....Tak było pięć miesięcy temu...jestem w trakcie terapii którą kończę za miesiąc i decyzją aby się tutaj zarejestrować -bo mnóstwo dobrej energii tutaj jest ;)

Jestem trzeżwa ale niestety problemy dopiero się zaczynają-moje małżeństwo się sypie...rodzina już mnie tak nie kocha...bo trzeżwa już nie jestem taka fajna ..nie organizuję co weekend imprez nie stawiam wódy itd.DO d...py z taką koleżanką nie????
Ale idą drogą którą pokazała mi terapia i nie zawrócę choćby nie wiem co ...bo stawką jest moje życie.
Pozdrawiam
Ela

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 12:42   

Eila napisał/a:
Jestem trzeżwa ale niestety problemy dopiero się zaczynają-moje małżeństwo się sypie...rodzina już mnie tak nie kocha

bo jesteś "nowa" i Cię nie poznają, jesteś obca dla nich, nie do poznania

nigdzie nie jest napisane, że po zaprzestaniu picia problemy same znikają,
wręcz przeciwnie, pojawia się ich więcej?
no nie! zauważam ich więcej ale sposób ich rozwiązywania "na trzeźwo" jest całkiem inny.

także nie łam się, nawet jeśli by rzucali kamieniami w plecy, wsparcie jest ważne od rodziny, jednak nie decyduje o Twoim trzeźwieniu
pozdrawiam
szymek

Eila 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 12:48   

szymon napisał/a:
bo jesteś "nowa" i Cię nie poznają, jesteś obca dla nich, nie do poznania

Cześć Szymek
Moja terapeutka uprzedziła mnie już na pierwszym spotkaniu ,że przemiany jakie we mnie nastąpią nie spodobają się mojemu mężowi i nie tylko 8|
Ale to chyba dobrze-bo to oznacza ,że terapia działa :radocha:

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 12:54   

Eila napisał/a:
Moja terapeutka uprzedziła mnie

ooo! to ciekawa terapeutka, skąd ona mogła to wiedzieć :D
no, ale co prawda, to prawda... zazwyczaj rodzina nie poznaje młodego "trzeźwiaka"

moja do tej pory mnie niekiedy nie poznaje, ale to jej (rodziny) odczucia a nie moje, także za bardzo mnie to nie interesuje :skromny:
w tym wszystkim, najważniejsze jest słowo JA, nie oni, tamci, bo oni tak, bo oni tamto ...

Eila napisał/a:
bo mnóstwo dobrej energii tutaj jest ;)

jeszcze zapomniałem, że ładnie to napisałaś :)

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 12:56   

Eila napisał/a:
,detoks i tym razem decyzja o wszywce.Tak funkcjonowałam przez cztery lata byłam szczęśliwa

Tak funkcjonowałam przez 10 lat,w każdą rocznicę(po roku)zapijałam i od nowa...
Poszłam wreszcie na terapię i nie piję już ponad 2 lata....małżeństwo dawno już było tylko papierowe no to rozwiodłam się....mnie dzieci zaakceptowały w pełni jako tę trzeźwiejącą
a tym,którzy nie akceptują nie muszę odpowiadać,nareszcie żyję. :]

Witaj Eila.
Ostatnio zmieniony przez MILA50 Pon 03 Gru, 2012 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

Eila 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:02   

MILA50 napisał/a:
Poszłam wreszcie na terapię i nie piję już ponad 2 lata..

Witaj MILA50 :buzki:
Mam nadzieję ,że teraz również mnie się uda ;)

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:09   

Eila napisał/a:
Mam nadzieję ,że teraz również mnie się uda ;)

Ja już nie miałam innego wyjścia ani sił na dalsze picie...
Uda się Tobie jeśli będziesz o sobie myślała,często niestety wbrew temu co spotka Cię od bliskich....najpierw Ty. :okok:

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:26   

Eila napisał/a:
Ale idą drogą którą pokazała mi terapia i nie zawrócę choćby nie wiem co ...bo stawką jest moje życie.

Trzymaj się tego dziewczyno :okok:
ja nie piję 9 miesiąc, trochę znajomych zgubiłam po drodze...
rodzina, hmm...no dzieci mnie wspierają, mąż nadal ma wątpliwości, a o reszcie nie warto gadać
Zmieniam siebie a jeśli innym to nie na rękę...no cóż widocznie tak miało być :)

Eila 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:44   

Jo-asia napisał/a:
ja nie piję 9 miesiąc, trochę znajomych zgubiłam po drodze...

Hej Jo-asia :buzki:
Z moich starych znajomych nie został nikt...ale mam nowych którzy mam wrażenie mnie lubią :skromny:
Mąż ostatnio mi powiedział ,że mam inne zdanie..cokolwiek to znaczy.
Ale chcę zmienić siebie a jeżeli innym nie jest po drodze...cóż takie bywa życie :)
Za chwilkę jadę na terapię :]
Do wieczorka :papa:

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:51   

Eila napisał/a:
,chodziłam do psychologa przez rok i prawie uwierzyłam ,że problem z alkoholem mam za sobą(dodam ,że wtedy nie podjęłam terapii)Nawet nie wiem kiedy zaczęłam pić

Witaj Eila, po co chodziłaś do psychologa to nie wiem.
Nie wiem też ,jak można mieć problem z alkoholem.
Wynika z tego,że wszystko co opakowane jest w szklaną butelke noże stanowić problem.
Ty normalnie jesteś chora na chorobę,która nazywa się ALKOHOLIZM.
Chorobę nie uleczalną i śmiertelną. Ta choroba to jest Twój problem. Alkohol to tylko chemia,której nadużywanie i brak kontroli doprowadza do uzależnienia,do problemu.
Ja gdy nadużyję Domestosu przy sprzątaniu toalety też mam problem,bo dusi i śmierdzi niesamowicie.Mam wtedy wybór nie nadużywać , sprzątać bez Domestosu ,zmienić produkt.
Jeśli chodzi o alkohol są tylko dwa kierunki : używać albo nie.Wybór należy do Ciebie.
Co dały Ci wszywki? zastanów się
Kto zawiezie Cię na kolejny detox gdy zabraknie męża ?
Terapia to pobieranie wiedzy na temat choroby alkoholowej, to otrzymywanie narzędzi do pracy nad sobą nad własnymi zachowaniami,nad własnym życiem. Tylko ty musisz tych narzędzi później używać właściwie.
To,że się zmieniasz to tylko wyjdzie Ci na dobre, a co sądzą i mówią inni to ich NIE TWÓJ problem. Powodzenia.

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 13:55   

Eila napisał/a:
Mam nadzieję ,że teraz również mnie się uda

Sratata yup-tup sialalal benc - udać to panno może się kiedy nie podrzesz rajstopy podczas przeskakiwania przez płot - lub trafić piłką do kosza z 26 m .
Tu ma być zrobione - to zrobię i tak ma być jak JA chce . Inaczej to idź na pogaduszki do poduszki a nie na terapię .

prsk :nerwus:

Enja 
Towarzyski
3xTAK

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 14:35   

Witaj,

mam na imię Ania, jestem alkoholiczką i nie piję od ponad 10 lat.

Kiedy przestałam pić, moje grono znajomych bardzo się skurczyło, ale skoro alkohol był dla nich ważniejszy ode mnie :bezradny: ..... nie tęsknię za nimi.

Również dla rodziny było trudne do przyjęcia, że zaczęłam siebie szanować i mieć swoje zdanie. Pijącego alkoholika łatwo wykorzystywać, gdy jedzie na poczuciu winy. U mnie to już się ułożyło, ale początki nie były łatwe.

Co do małżeństwa, sama musisz ocenić sytuację i zastanowić się czego Ty chcesz. Przydałaby się szczera rozmowa z mężem i jasne określenie swoich potrzeb.
Ja akurat byłam w związku partnerskim i mój partner nie zaakceptował mojej zmiany i odszedł. Czasami i tak bywa.

Eila napisał/a:
Mam nadzieję ,że teraz również mnie się uda

Nadzieja, że coś się samo uda daleko Cię nie zaprowadzi. Trzeźwość to codzienna praca, ciężka, czasami niewdzięczna, ale naprawdę WARTO :tak:
Ostatnio zmieniony przez Enja Pon 03 Gru, 2012 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 20:25   

Eila napisał/a:
bo trzeżwa już nie jestem taka fajna

Ja też trzeźwy nie jestem taki fajny:
- nie zarzygam mieszkania;
- nie nasikam w łóżko:
- nie narobię debetów bo potrzebuję na chlanie;
- nie wracam codziennie na bani do domu;
- nie nażrę sie nachlany i nie pójdę spać zaraz po powrocie;
- teraz dzieci się mnie nie boją... nie to co dawniej- wybuchałem na nie z byle powodu;
- nie kłócę sie notorycznie z żoną;
- nie jeżdżę po pijoku samochodem;
- nie wyzywam matki, chociaż czasem mnie korci....
NO NUUUUDA POTWORNA
Pozdrawiam

Eila 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 23:22   

Paniusia napisał/a:
Nadzieja, że coś się samo uda daleko Cię nie zaprowadzi. Trzeźwość to codzienna praca, ciężka, czasami niewdzięczna, ale naprawdę WARTO

Witaj Paniusiu :buzki:
Wiem o tym wiem :tak: Jestem pod wrażeniem jak terapia już mnie zmieniła...to niesamowite ja jestem zupełnie innym człowiekiem :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Staram się codziennie pracować nad sobą i nie zapominać o tym co dostaję na terapii.
Dla mnie to wszystko było bardzo trudne-dzisiaj rozmawiałyśmy na terapii o mojej pierwszej wizycie na której nie mogłam wydusić z siebie słowa.Dzisiaj jestem pewna siebie ,wiem czego chcę i nie zapominam o pokorze.
grzesiek napisał/a:
Witaj Eila, po co chodziłaś do psychologa to nie wiem.

Sama nie wiem :wysmiewacz: Chyba nie widziałam różnicy między psychologiem a terapeutą :boisie: Wstyd się przyznać ale tak było :skromny:

Eila 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 23:34   

rufio napisał/a:
Sratata yup-tup sialalal benc

Trele morele bum :wysmiewacz:
rufio napisał/a:
Tu ma być zrobione - to zrobię i tak ma być jak JA chce

Tak jest.Się rozumie pse Pana :okok:

Odpowiedz do tematu