Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze dni bez procentów...
Autor Wiadomość
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 15:04   

amesoeur napisał/a:
Wydaje mi się, że z punktu widzenia statystycznego obywatela
statystycznie rzecz biorąc przy gwałcie 9 na 10 osób jest zadowolonych ;) zrobienie sobie testu nie jest jescze trzeżwieniem a net to jescze jest ten plus że jest się anonimowym w rzeczywistych kontaktach jest trudniej

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 15:05   

Bo Tobie Klaro nigdy nie zabraknie wytrwałości w docieraniu do najwłaściwszej informacji :) :medal:

kj100pn 
Towarzyski
Początkujący alkoholik

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 15:14   

Też sobie zrobiłem ten test, 4 pozytywne odpowiedzi i wszystko jasne.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 16:08   

amesoeur napisał/a:
kj100pn napisał/a:
Jedno mnie tylko ciekawi, czemu większość obecnych tu na forum tak sceptycznie i krytycznie podchodzi do osób które same z własnej inicjatywy chcą coś zrobić ze swoim życiem i skończyć z alkoholem zanim wpadniemy faktycznie w chorobe lub zatrzymujemy się na samym jej początku.

+1

Jakoś nikt nie przybił mi piątki za system wczesnego reagowania - chociaż moim zdaniem i tak reaguję o 5 lat za późno.

Chcesz piątkę?
Masz: 98l9i
Ja też "nie upadłem", w Twoim rozumieniu tego słowa.
Nie piłem "wynalazków", nie kradłem, żona mnie nie zostawiła, rodzina mnie nie znienawidziła, nie straciłem pracy, w internecie nie krążą moje fotki jak odlewam się na Kolumnę Zygmunta....

Mam straty inne, wcale nie mniejsze.
Wiesz kiedy je zacząłem dostrzegać?
Gdy już pół roku chodziłem na terapie i nie piłem.
Alkohol zaburza "ostrość widzenia".

Gdybym mógł Ci coś radzić, to nie obrażaj się, tylko posłuchaj kolegów. Wiedzą na ten temat więcej niż Ty czy ja.

A tak na marginesie, to dwa lata temu, obecny tu moderator Yurra, "skoczył na mnie"(tak mi się wydawało) jak przyznałem się że ja raczej "lepsze" trunki pije.

I wiesz co? Patrząc z perspektywy czasu: zupełnie nie wiedziałem o co mu chodzi.
Zrozumiałem dopiero sporo później, jak poznałem ludzi, którzy myśleli że skoro piją "lepsze" alkohole, to są "lepszymi" alkoholikami, tzn mają mniejszy problem, nie taki poważny..... kolejny przykład minimalizowania.

leon 
Trajkotka

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 16:24   

Czesc amesoeur

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 16:51   

Cześć amesoeur :luzik: Krzysiek alkoholik :D

Malgosia32 
Gaduła
Malgosia32

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 17:28   Re: Pierwsze dni bez procentów...

amesoeur napisał/a:
Witam wszystkich na forum :)

Nie wiem, czy wypada mi witać się od razu takim uśmiechem, sprawa w końcu jest poważna. Jestem jednak radosny, gdyż dziś zaczyna się siódmy dzień, od kiedy nie piję alkoholu i co więcej - udaje mi się go aktywnie odmawiać, gdy tylko nadarza się okazja. Mam więc chyba jakiś powód do radości - choć wiem, że jestem na bardzo wczesnym etapie mojej drogi.

W dużym skrócie o mnie - alkohol poznałem w wieku lat 14 lub 15, a od mniej więcej 20. roku życia spożywałem go z zadziwiającą regularnością. Od paru lat zacząłem rozumieć, że nie jestem zwykłym "imprezowym kolesiem", który pije żeby się powydurniać przed kolegami. Moralniaki stawały się coraz dotkliwsze, poalkoholowe doły również, pijackie konflikty z bliskimi zaczęły dawać się we znaki, więc parę dni temu uznałem, że czas położyć temu kres. I tak minęło sześć dni niepicia - im dalej w las, tym bardziej podoba mi się moja (choćby początkowa i wczesna) nowoodkryta asertywność i silna wola.

Chociaż nigdy nie uważałem się za hardkorowca - tylko sporadycznie upijałem się do punktu, w którym traciłem kontrolę nad słowami i czynami, zwykle doprowadzałem się do stanu bardzo "radosnego luzu", gdzie wydawało mi się, że jestem dowcipnym i wesołym kompanem - to jednak odczuwam pewne efekty odstawienia. Nie wiem oczywiście, czy nie przesadzam, natomiast czuję jakby ogarniała mnie deprecha. Jestem aktywny do 2-3 w nocy, po czym niezależnie od przespanych godzin budzę się w stanie ogromnego wymęczenia - i kompletnie nie mam ochoty wstawać, łóżkowa grawitacja jest przeogromna. Oczywiście wstaję, mam w końcu jakieś zajęcia, natomiast pierwsze 5-10 minut to straszliwy wysiłek. Potem wracam jak gdyby do normalnej prędkości - kawa stawia mnie na nogi i mogę funkcjonować prawie normalnie. Zauważam też dziwną "nostalgiczność" nastroju - nie jestem radosny i dowcipkujący jak zwykle, raczej mocno refleksyjny, lekko introwertyczny, ze skłonnością do zasmucania się czy wpadania w lekką irytację. Jestem bardzo surowy względem otaczających mnie osób - łatwiej jest mi je osądzać i ciężej przychodzi mi powstrzymywanie się od głośnej krytyki.

Czy to wszystko normalne objawy? Rozumiem, że jakieś efekty odstawienia odczuwać muszę - w ostatnich latach pamiętam tylko jeden okres, kiedy byłem trzeźwy przez 4 dni z rzędu - nie wiem tylko, czy pewnych rzeczy sobie nie wymyślam i nie wkręcam. Czytałem o "miesiącu miodowym", następującym po ok. dwóch tygodniach od odstawienia - czy też się na niego załapię i trochę odbiję od dna? ;)

Z góry dziękuję za dotrwanie do końca tego elaboratu i ewentualne ustosunkowanie się do niego... a teraz wracam do pieczenia ciasta :)

Czesc.Niechce Cie dolowac ale masz zwykle objawy odstawienne,lekko nie bedzie.Ja koncze teraz terapie na oddziale otwartym 8tygodniu po 5h dziennie i powiem ci ze dopiero teraz mam fachowa wiedze jak sobie radzic .goracO CI POLECAM UDAS SIE GDZIES PO POMOCA BEDZIE DOBRZE :D SAMEMU JEST CIEZKO TRZEBA MIEC WSPARCIE :D

Tajga 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 17:39   

amesoeur napisał/a:
I tak minęło sześć dni niepicia - im dalej w las, tym bardziej podoba mi się moja (choćby początkowa i wczesna) nowoodkryta asertywność i silna wola.

Witaj amesoeur.
Piszesz o silnej woli.... :mysli:
Następnym razem jak będziesz miał rozwolnienie, to spróbuj użyć tej "silnej" woli ;)
To tak wygląda z alkoholem.
Właśnie w bezsilności będzie Twoja siła.
Te sześc dni jedziesz na zaciśniętych zwieraczach.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 17:41   

Tajga napisał/a:
Te sześc dni jedziesz na zaciśniętych zwieraczach.
jak ot mawiają starożytni Eskimosi : Ludzie mają silna wolę tylko zwieracze słabe

Janusz 
Małomówny

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 18:58   

SAMEMU JEST CIEZKO TRZEBA MIEC WSPARCIE
-dokładnie tak jak Małgosia mówi.. Ktoś kto poczuł że alkohol rządzi nim , nie ma szans samemu

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 19:00   

amesoeur napisał/a:
a teraz wracam do pieczenia ciasta

za to ciasto to Ci Jacus nasz na pewno piątkę przybije :mgreen:

witaj :)

:esa:

wampirzyca 
Trajkotka
praca nad samym sobą jest najtrudniejsza

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 20:02   

amesoeur napisał/a:
nie mam ochoty wstawać, łóżkowa grawitacja jest przeogromna. Oczywiście wstaję, mam w końcu jakieś zajęcia, natomiast pierwsze 5-10 minut to straszliwy wysiłek. Potem wracam jak gdyby do normalnej prędkości - kawa stawia mnie na nogi i mogę funkcjonować prawie normalnie. Zauważam też dziwną "nostalgiczność" nastroju - nie jestem radosny i dowcipkujący jak zwykle, raczej mocno refleksyjny, lekko introwertyczny, ze skłonnością do zasmucania się czy wpadania w lekką irytację. Jestem bardzo surowy względem otaczających mnie osób - łatwiej jest mi je osądzać i ciężej przychodzi mi powstrzymywanie się od głośnej krytyki

wypisz wymaluj moje objawy odstawienne...........no dojdą jeszcze lęki....i inne paskudztwa ale to z czasem ...

Witaj :)
Ostatnio zmieniony przez wampirzyca Pon 03 Gru, 2012 20:03, w całości zmieniany 1 raz  

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 20:36   

amesoeur napisał/a:
nie jestem radosny i dowcipkujący jak zwykle, raczej mocno refleksyjny, lekko introwertyczny, ze skłonnością do zasmucania się czy wpadania w lekką irytację. Jestem bardzo surowy względem otaczających mnie osób - łatwiej jest mi je osądzać i ciężej przychodzi mi powstrzymywanie się od głośnej krytyki.

No witam....
Przez pierwsze dwa lata łaziłem na d***. Chciałem nie pić, ale nic nie chciałem zmieniać w swoim życiu. Byłem smutny, zdołowany... zapadałem się w siebie- leżałem godzinami bezmyśłnie patrząc w ścianę albo w sufit.... *ku**** się z byle powodu- za zwłaszcza jak na mityngach o szczęściu gadali... Najchętniej bym siedział sam bo większość ludzi mnie denerwowała i drażniła- nawiedzone dewoty i palanty.... same *p**** pociskali...... oczywiście nie poiwedziałem tego nigdy na głos tylko w sobie kisiłem, kłębiłem i pielęgnowałem.... tak żeby mi było kurna lżej na sercu. W końcu wszystkich winiłem za to,że mi odebrano mojego rozluźniacza i pocieszacza.... :(

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 20:57   

amesoeur napisał/a:
zawsze był to jakiś "sport", forma nagradzania się.

I to jest najlepszy przykład na Twoje uzalażnienie.
Witam :)

emigrantka 
Gaduła
a ja jestem prosze pana na zakrecie ...

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 21:05   

Ja swoim chlaniem chciałam się ukarać myslę sobie '' z ciebie to już nic nie bedzie'' do ziemii babo !!

Odpowiedz do tematu