Małżeński dylemat -ALKOHOLIKÓW |
Autor |
Wiadomość |
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 21:09
|
|
|
Adek napisał/a: | ja jeszcze nie wiem kiedy tego egoizmu używać |
zawsze gdy tego potrzebujesz... |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
yeti
Towarzyski off-road 4x4
Wiek: 72 Dołączył: 05 Sty 2012 Posty: 168 Skąd: czarna górna
|
Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 21:28
|
|
|
leon napisał/a: | osobno dobrze prosperowalismy |
Myslę,że jest to metoda,był taki okres w naszym zyciu,że byłem w nim niezbędny,potrzebny,taki port,przystań z zagwarantowanym azylem.Teraz już nie jest to potrzebne bardzoszybko znalazly sie inne mniej skomplikowane porty,więc na co taki,z którym sa problemy.Zaczynam pojmować ten mechanizm i czas by najwyższy ten mój pierwszy port taki z zagwarantowanym przyzwoitym startem zamknać i pomyśleć o swoim wlasnym azylu.Jest to chyba jedyne rozsadne wyjście by karzdy miał swoja przystań i sam dbał by sie nie zamuliła. |
_________________ nadal trzeźwy,ale słaby!!! |
|
|
|
|
Eila
Towarzyski
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lis 2012 Posty: 373 Skąd: Poland
|
Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 21:49
|
|
|
Adek napisał/a: | Masz rację Eila, trzeba być egoistą, ale nie zawsze |
No pewnie że ...nie zawsze To tzw. zdrowy egoizm,a tak naprawdę to po prostu dbanie o siebie....Życie z czynnym alkoholikiem nie jest łatwe,mój mąż moje zachowanie odbiera jak atak ...on mnie zwyczajnie nie rozumie...tak jak Twoja żona nie rozumie Ciebie |
_________________ Nie sztuką jest nigdy nie upaść
Lecz z każdego upadku zwycięsko się podnosić. |
|
|
|
|
GregoRR
Towarzyski Więcej ludzi utonęło w kieliszku niż w morzu.
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 24 Mar 2013 Posty: 145 Skąd: Warmia-Mazury
|
Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 22:18
|
|
|
Związek: to, co trzyma razem dwa atomy wodoru, jeden atom tlenu. |
_________________ Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić_Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nadążyć_Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem. |
|
|
|
|
Adek
Małomówny
|
Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 22:38
|
|
|
Jan Paweł II powiedział kiedyś "Jeśli widzisz, że brat twój upada, podźwignij go, a nie pozostaw w zagrożeniu. Czasem trudno dźwigać drugiego człowieka... ale czy można go opuścić?". Wiem, że to mówił nie w celach terapeutycznych (chociaż homilie to swego rodzaju oddziaływanie terapeutyczne), ale ja się w jakimś sensie z tym utożsamiam; w mojej naturze tkwi jakaś nadmierna chęć pomagania innym (nawet gdy nie jestem wcale o to proszony, nawet gdy przez to zawalam swoje obowiązki), brak mi tego zdrowego egoizmu, brak mi odpowiedniej dozy kochania samego siebie - myślę, że są to moje pozostałości pijanego myślenia, pijanej logiki. Nauka trzeźwego życia potrzebuje czasu. |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 07:12
|
|
|
Adek napisał/a: | w mojej naturze tkwi jakaś nadmierna chęć pomagania innym (nawet gdy nie jestem wcale o to proszony, nawet gdy przez to zawalam swoje obowiązki), brak mi tego zdrowego egoizmu, brak mi odpowiedniej dozy kochania samego siebie - myślę, że są to moje pozostałości pijanego myślenia, pijanej logiki. Nauka trzeźwego życia potrzebuje czasu. |
miałam podobne uczucia...nie rozumiałam jak mogę stać się egoistką
zaczęłam od egoizmu....który zapewniał mi bezpieczeństwo w chorobie...w radzeniu sobie z jej objawami...a potem poszło z górki |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
Eila
Towarzyski
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lis 2012 Posty: 373 Skąd: Poland
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 07:21
|
|
|
Adek napisał/a: | "Jeśli widzisz, że brat twój upada, podźwignij go, a nie pozostaw w zagrożeniu |
Jak można pomóc komuś kto tej pomocy nie chce????
Mnie mój mąż bardzo pomógł....w momencie gdy zdecydowałam się na leczenie....miałam w Nim wsparcie a to w takich chwilach najważniejsze
Ale pomagał mi też kiedy piłam ...widział co się ze mną dzieje i był przerażony...ale za każdym razem przywoził mi alkohol kiedy go szantażowałam ,że jeśli nie się nie napiję to umrę-to już nie było pomaganie Adek napisał/a: | brak mi tego zdrowego egoizmu, brak mi odpowiedniej dozy kochania samego siebie - myślę, że są to moje pozostałości pijanego myślenia, pijanej logiki. |
Adek napisał/a: | w mojej naturze tkwi jakaś nadmierna chęć pomagania innym |
też tak postępowałam kiedy piłam ....pomaganie innym kosztem własnych zaniedbań,to zwyczajne odwrócenie uwagi od swojej osoby...dopiero po terapii zrozumiałam ,że mogę być dla siebie ważna,że to ja mogę coś chcieć i pomóc innym też ....ale nie oczekując w zamian wdzięczności.Trzeżwienie potrzebuje dobrze przerobionej terapii...bez tego nie ruszyłabym z miejsca...to ciągła praca nad sobą i baczne obserwowanie własnych zachowań. |
_________________ Nie sztuką jest nigdy nie upaść
Lecz z każdego upadku zwycięsko się podnosić. |
|
|
|
|
wolny
(banita)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2013 Posty: 1198 Skąd: Kresy wschodnie
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 08:40
|
|
|
Adek, Sory że siem wtrącę ale egoizmu nikt nigdy się nie pozbędzie mamy to wpisane w życie . Druga sprawa to czytam te porady i wszystko niby by siem zgadzało gdyby nie były to porady . Tyle tych życiowych poradników przerobiłem że głowa mała i sporo ich mam w swej bibliotece ale teraz to najchętniej to je chyba wszystkie spale !! |
_________________ Ci, którzy mnie nie rozumieją,.. uwielbiają mnie,.. a ci którzy mi urągają,.. też mnie nie rozumieją !! |
|
|
|
|
wolny
(banita)
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 08:44
|
|
|
Przecież te wszystkie niby to porady pochodzą nie za naszego świata są wytworem umysłu jakiegoś innego człowieka a jego świat jest diametralnie inny aniżeli na ten przykład mój , każdy ma swój świat i każdy widzi inaczej , dlatego to wszystko jest jednym wielki fałszem !! |
_________________ Ci, którzy mnie nie rozumieją,.. uwielbiają mnie,.. a ci którzy mi urągają,.. też mnie nie rozumieją !! |
|
|
|
|
Adek
Małomówny
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 13:43
|
|
|
Nie warto palić poradników, a znajomośc różnych "porad" niczemu nie szkodzi. W szkole uczyłem sie wielu rzeczy, a na codzień korzystam z mniej niż jednego promila tej wiedzy. Wiedza okołopsychologiczno-humanistyczna jest miękka (i często zmienna w czasie) - to nie jest matematyka. Tysiąc lat temu miałbym niewiele szans na uzależnienie (jesli nie byłbym jakimś władcą). |
|
|
|
|
wolny
(banita)
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 13:54
|
|
|
Adek, Wiedza to ogłupiacz i fałsz !!! |
|
|
|
|
Adek
Małomówny
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 13:56
|
|
|
Wolny, mam inne zdanie na ten temat |
|
|
|
|
wolny
(banita)
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 14:28
|
|
|
Adek, Mnie to nie przeszkadza możesz mieć jakie tylko sobie zażyczysz
Jesteś twórcą swego życia i mnie nic do tego |
Ostatnio zmieniony przez wolny Czw 25 Kwi, 2013 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
yeti
Towarzyski off-road 4x4
Wiek: 72 Dołączył: 05 Sty 2012 Posty: 168 Skąd: czarna górna
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 15:09
|
|
|
wolny napisał/a: | Wiedza to ogłupiacz i fałsz !!! |
Witaj i tu się z tobą zgadzam,jedyna wiedza jaka ma jakąkolwiek wartość to ta ,której sam nabyłeś latami doświadczeń i ulokowałeś to w swoich szarych komórach-z niej własnie czerpiesz teraz natchnienie by pisać choć by na tym forum-korzystasz z własnego nieoglupionego muzgu.Natomiast wiedza zaczęrpnięta z wszelakich porad,nauczań,doradzań,różnych wskazówek jak masz postępować to jest zwykły fałsz i obluda bo ta wiedza nie wykwitła w twoim ego tyś ją zaczerpnął jak pijawka z innych sugestji nie analizując co wchłaniasz.No bo jak igrekowsiemu sie powiodło no to ja jak małpa idę w jego ślady i musi się i mnie udać-no totalna bzdura.jemu pomogło Tobie nie musi kazde z nas jest inną osobowoscia z bardzo indywidualnymi potrzebami,jednemu baty,drugiemu buzi efekt moze być ten sam |
_________________ nadal trzeźwy,ale słaby!!! |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 15:18
|
|
|
yeti napisał/a: | wiedza zaczęrpnięta z wszelakich porad,nauczań,doradzań,różnych wskazówek jak masz postępować to jest zwykły fałsz i obluda |
|
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
|