Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poniżanie alkoholików przez słuzbę zdrowia
Autor Wiadomość
Arnika 
Milczek
Arnika

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:37   Poniżanie alkoholików przez słuzbę zdrowia

Witam Was, jestem na tym forum nowa.
Piszę ponieważ prawdę mówiąc jestem załamana moimi przejsciami z lekarzami pierwszego kontaktu i piekła jakie mi zgotowano w szpitalu, tylko z tego powodu, że przyznałam się że jestem alkoholiczką.
Opisanie ilości pogardy, etykietek i zwykłego poniżania przez lekarzy zajęłoby zbyt dużo miejsca tutaj. Najgorsze w tym wszystkim jest to , że człowiek świadomy swojej choroby, leczący się w poradni odwykowej, przez lekarzy w szpitalu jest traktowany jak najgorszy śmieć i menel, podejrzewany o kłamstwa i konfabulacje, a każde jego słowo używane jest przeciwko niemu. Ludzie wykształceni w kierunku medycznym, nie posiadaja minimalnej wiedzy o chorobie alkoholowej, korzystają z łatwej okazji polepszenia sobie własnego samopoczucia, przez mieszanie leczącego się alkoholika z błotem. Przekonałam się, że nawet jeśli taki człowiek nigdy nie był na odtruciu, bo nie doszło do aż tak powaznego zatrucia, żeby była potrzeba, to dla nich jest obrzydliwym alkoholikiem leżącym w rowie. Przekonałam ,się, że nawet jeśli alkoholik jest przeciętną osobą, która ma dom i pracę, to dla lekarzy, jest staczającym się menelem, ponieważ liczy się tylko ich wyobrażenie o brydnym zasikanym alkoholiku. Najbardziej wstrząsający jest fakt, że problemy zdrowotne wywołane przez zupełnie inne czynniki, z góry tłumaczone są piciem, a wszelkie mozolne tłumaczenia, kończą się agresywnym przerywaniem wypowiedzi, i kolejnym przyklejaniem etykietek. Celowe złośliwe i pogardliwe przytyki lekarzy robiących obchód w sali szpitalnej co do „popijania sobie”, (robione w obecności innych pacjentów), miały na celu chyba „przestraszenie” obrzydliwej alkoholiczki, w celu odwiedzenia jej od dalszego igrania ze zdrowiem i życiem, co według nich było chyba formą „pomocy” i „terapii” . Moje wieloletnie terapie są dla nich nieważne, tak samo jak 8 letni staz niepicia też był nieistotny. Istotne jest określenie „alkoholiczka”, za którym idzie całe bogactwo stereotypów i wyobrażeń o mojej patologii.
Jestem kobietą. Mam 35 lat, mam dom, bliską osobę i pracę. Kiedy ktoś dowiaduje się że jestem uzalezniona łapie się za głowę, i nie może uwierzyć, ponieważ nie widac najmniejszych oznak zaniedbania czy zmian w wyglądzie. Dla lekarzy jestem marginesem i menelicą.
Jakie są wasze doświadczenia, jak radzić sobie z koszmarem pomówień i stereotypów ze strony lekarzy?

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:41   

witaj :)

leon 
Trajkotka

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:41   

Czesc :>

cool 
Gaduła

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:50   

witaj :)

Arnika napisał/a:
Jakie są wasze doświadczenia, jak radzić sobie z koszmarem pomówień i stereotypów ze strony lekarzy?

po prostu może tak trafiłaś są różni ludzie i ,moim zdaniem ważne jak my się czujemy z swoim uzależnieniem ;) ja jakiś czas temu niepotrzebnie się wygadałem lekarzowi medycyny pracy ,i też miałem problemy zażyczył SOBIE ŚWISTKA ŻE NIE BĘDĘ PIŁ normalnie szok :shock: skończyło się na tym że zaniosłem zaświadczenie z uczestnictwa w terapii i wystawił mi zaświadczenie ze mogę pracować ale tylko do 3 m ,też mnie to stresu kosztowało .czasami sobie to tłumaczę że może niektóre osoby miały mają osobę nadużywającą w rodzinie ,bliskich i w ten sposób budują uprzedzenie do alko.
Ostatnio zmieniony przez cool Czw 02 Maj, 2013 08:50, w całości zmieniany 1 raz  

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:53   

Po pierwsze zmiana miejsca leczenia
Po drugie jako trzeźwa masz prawo do rozmowy z przełożonym tych lekarzy,nawet z pisemnym zażaleniem do izby lekarskiej.
Po trzecie może to tylko Twoje wyolbrzymione wizualizacje i nadwrażliwość.

leon 
Trajkotka

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 08:58   

Arnika napisał/a:
Piszę ponieważ prawdę mówiąc jestem załamana moimi przejsciami z lekarzami pierwszego kontaktu i piekła jakie mi zgotowano w szpitalu, tylko z tego powodu, że przyznałam się że jestem alkoholiczką.

Nie ma sensu przyznawac sie do alkoholizmu,jesli nie jest to niezbedne,takie moje zdanie...,ja przyznalem sie do picia w kontekscie uszkodzonych nerwow i mialem z tego powodu kopoty,chcieli mnie obarczyc wina za moj stan zdrowia,a co za tym idzie,brak uprawnien do renty...,zatem myslec,co sie mowi,komu i w jakich okolicznosciach.

ps Odnioslem sie do postu nowej userki,system wstawil nawrocika.
okazuje się że i ja cos mogę zrobić systemowi, poprawiłem
:yura:
Ostatnio zmieniony przez yuraa Czw 02 Maj, 2013 09:21, w całości zmieniany 3 razy  

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 09:01   

witaj :) ja nie mogę podzielic się swoim doswiadczeniem, bo go nie mam, ale chętnie podzielę się swoim przemysleniem, ktore tak na gorąco się pojawiło. Po pierwsze jako pacjent masz jakies swoje prawa, jest tam pewnie cos o godnym, rownym traktowaniu pacjentow. Warto moze cos na ten temat wspomniec szanownej braci w białych kitlach. A po drugie obowiązuje ich tajemnica lekarska i nie mają prawa mowic o Twoim alkoholizmie w obecnosci innych pacjentow. Mozesz im o tym powiedziec i dodac, ze zgłosisz sprawę złamania tajemnicy Rzecznikowi Praw Pacjenta, albo przynajmniej ich przełozonym.

:esa:

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 09:07   

Witaj :)
przykro mi, że w ten sposób zostałaś potraktowana :pocieszacz:
Arnika napisał/a:

ja mam dobre doświadczenia...medycyna pracy...rodzinny...ginekolog, nie miałam nieprzyjemności a wręcz przeciwnie...miałam poczucie, że nie wiedzą co powiedzieć, jak się zachować
myślę, że warto skorzystać z rad..., które dał Ci grzesiek czy esaneta

yuraa 
Moderator

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 09:26   

witaj , dzięki za podzielenie sie doświadczeniem, jest jak dla mnie dośc szokujące.
nigdy nic takiego nie miało miejsca u mnie, ale też nie trąbilem że jestem alkoholikiem.
używam stwierdzenia
-pani doktor kiedyś za dużo pilem i teraz mogę źle tolerować niektóre leki

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 09:36   

Mnie takie sytuacje mocno dziwią. Ja uważam, że niepijący alkoholicy to ludzie godni szacunku ze względu na siłę jaką posiadają aby móc nie tylko nie pić ale rozwijać się, odbudowywać to co choroba zniszczyła. :okok:

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 10:04   

Cześć Arnika :)

Ja nie spotkałem się z podobnym traktowaniem.
Fakt, że mam do tego stopnia brak kontaktu z medycyną,
że nawet nie wiem, kto aktualnie jest moim lekarzem pierwszego kontaktu... :mgreen:

Przestałem chlać - przestałem chorować... ;)

Arnika 
Milczek
Arnika

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 10:10   

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o nastepne. Może wypowiedzą się jeszcze osoby, które w rzeczywistości trafiły na podobne szykany lekarzy i poradziły sobie z nimi.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 10:32   

Witaj Arniko.
Wiele goryczy w Twoich słowach... Przeczytałam je ze zdziwieniem,
ponieważ moje doświadczenia w kontaktach ze służbą zdrowia są zupełnie odmienne.
Kilka razy musiałam się przyznać do alkoholizmu - dawniej nawet do czynnego,
gdy przygotowywano mnie do operacji będącą na ciężkim zespole abstynencyjnym.
Usłyszałam od anestezjologa jedynie: "Dobrze, że pani to mówi. Damy radę, proszę się nie bać".
Żadnych dodatkowych komentarzy, żadnych docinków czy szykan. Spytał tylko kiedy ostatnio piłam.
A gdy teraz - po paru latach trzeźwości - mówię o alkoholizmie - spotykam się nie tylko ze zrozumieniem,
ale bywa, że i z podziwem i uznaniem, że udało mi się z tego wyjść.
Tak więc zdumiewa mnie reakcja lekarzy, z którymi Ty się zetknęłaś, Arniko.
Może ta placówka ZOZ w jakimś ciemnogrodzie, co? Nie myślałam, że jeszcze takie istnieją.
Ale przecież możesz ją zmienić na inną, możesz złożyć skargę na lekarza, który Cię poniżył...

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 10:37   

cześć :)

endriu 
(banita)

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013 12:04   

ja się przyznałem lekarzowi pierwszego kontaktu, że jestem alkoholikiem i chodzę na terapię to mnie wyśmiał, że te terapie to nic nie dają, że trzeba mieć silną wolę, a jak przepisywał leki to w ogóle nie brał pod uwagę czy tam jest alkohol czy nie...
ale on ma teraz siedemdziesiąt parę lat to machnąłem tylko ręką :D

od tego czasu nie mówię lekarzom o swoim alkoholizmie bo większość faktycznie nie ma wiedzy na ten temat...

Odpowiedz do tematu