Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak sie zachować i co robić?
Autor Wiadomość
kasia2304 
Milczek

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 06:32   jak sie zachować i co robić?

Moja mama piła wiele lat. W końcu po bardzo poważnym liście jaki do niej wysłałam zdecydowała się na terapie dwumiesięczną w ośrodku zamkniętym. Teraz wyszła i całkiem sobie nie radzi. W ośrodku była prowadzona przez psychiatrę który stwierdził depresje. Mama teraz ma bardzo zmienne nastroje raz się śmieje a za 5 min płaczę i mówi że nie chce jej się żyć... albo np jedziemy na rowerze a mamie ni stąd ni z zowąd zjeżdżając z górki przychodzi do głowy jechać i się zabić... Mama mieszka sama i jak na razie mimo że ma siostrę córkę i zięcia czuje się dość samotna. Jak reagować na takie złe stany emocjonalne? Wiem że jej nie pomogę bo nie jestem psychiatrą jedyne co mogę to jej wysłuchać żeby się wygadała ale czy ją pocieszać? Chyba nie bo wtedy będę pomagać jej w okłamywaniu samego siebie a to pomaga w piciu. Czy wy przeżywaliście coś takiego? co robiliście jak postępowaliście.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 07:15   

Witaj Kasiu :)

Czy Twoja mama uczęszcza na mityngi AA?
Tam mogłaby się podzielić swoimi problemami z osobami lepiej ją rozumiejącymi.

A Ty?Ile Ty masz lat?

kasia2304 
Milczek

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 07:22   

Mama chodzi do AA w sumie to na razie była raz wczoraj dzisiaj idzie drugi raz, była też na terapi grupowej i idzie za kilka dni na terapie indywidyalną.

JA mam lat 23 i mam już własną rodzinę, mieszkam osobno więc jest mi prościej nie widzę mamy 24 godziny na dobę .

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 07:33   

kasia2304 napisał/a:
JA mam lat 23 i mam już własną rodzinę, mieszkam osobno więc jest mi prościej nie widzę mamy 24 godziny na dobę .

Aha, no to jesteś w lepszej sytuacji niż myślałam.
Wiesz, Kasiu, jestem "tylko" współuzależniona i sądzę, że Ty też masz tę przypadłość, a na pewno DDA, skoro wychowywałaś się przy pijącej mamie.
Dlatego ze swojej strony powiem, że wystarczy, jak mamę wysłuchasz.
Skoro ma terapię i AA, to powinna sobie poradzić z tymi wahaniami nastroju, które zdarzają się po zaprzestaniu picia, ale z czasem ustąpią pod warunkiem, że mama nie wróci do picia.

Mam nadzieję, że zajrzą tu niektórzy niepijący alko z naszego forum i napiszą ci więcej o tym co może czuć Twoja mama.
Jeśli zaś chcesz, poczytaj sobie dział "Alkoholizm" - tam na ten temat jest kopalnia wiedzy z pierwszej ręki.
Ostatnio zmieniony przez Klara Śro 24 Lip, 2013 07:34, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 07:45   

Witaj Kasiu :)
Twoja mama może mieć huśtawki nastrojów, to normalne na początku trzeźwienia.
Co jednak nie znaczy, że stany takie są dla niej bezpieczne, bo zdarza się, że pod ich wpływem
alkoholik wraca do picia. Dlatego tak ważny jest kontakt z innym trzeźwym alkoholikiem,
który to rozumie, bo sam przez to przechodził. Uczestnictwo w mityngach AA może tu wiele pomóc.
Proponuję, żebyś poczytała sobie czego może doświadczać osoba zaprzestające picia:
Fazy powrotu do zdrowia , to powinno wiele Ci wyjaśnić.
Istotne są także Zalecenia dla trzeźwiejących alkoholików , bardziej oczywiście dla mamy niż dla Ciebie,
ale myślę, że przyda Ci się to wiedzieć.
Powiem Ci jeszcze tyle, że Ty za mamę nie wytrzeźwiejesz. Tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od niej samej.
Tym niemniej Twoje dyskretne wsparcie na pewno jej w tym nie zaszkodzi.

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu