Nie potrafię żyć swoim życiem. |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2013 19:16
|
|
|
bogna napisał/a: | muszę zacząć od rozmowy z nim |
Masz nadzieję, że masz w zanadrzu takie argumenty, że przestanie pić?
Z mojego doświadczenia: z czynnym alkoholikiem się nie gada, szkoda czasu i energii. Wobec czynnego alkoholika się działa. Czyny a nie gadanie (najczęściej jest to odbierane gderanie upierdliwej żony, czyli... kolejna okazja, co by się napić).
Ja bym Bogna zaczęła od siebie... u mnie to zadziałało. |
|
|
bogna
Małomówny
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2013 20:55
|
|
|
niestety ja już kiedyś zaczęłam od siebie ale to dla mnie nie wyszło dobrze, ja teraz muszę zrobić porządek z majątkiem i swoim małżeństwem,taki mam zamiar ale nie wiem co z tego będzie więc o tym muszę z nim porozmawiać |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2013 21:03
|
|
|
bogna napisał/a: | ja teraz muszę zrobić porządek z majątkiem i swoim małżeństwem,taki mam zamiar |
A co zamierzasz? Rozstać się, złożyć pozew o rozwód, zdecydować się na rozdzielność majątkową? Założyć sprawę o alimenty? Do tych spraw... nie potrzebujesz gadać z alkoholikiem, lepiej już pogadać z prawnikiem... Czy znów chcesz raczej mężem wstrząsnąć, pogrozić paluszkiem, że: "jeśli ty nie zrobisz tak, to ja..."?
Co dla Ciebie znaczy :"zająć się sobą"? |
|
|
iwonka1000
Towarzyski Współuzależniona
Pomogła: 3 razy Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lis 2013 Posty: 345
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 10:25
|
|
|
Trzymam za Ciebie kciuki i choć jestem tu nowa i nie mam takiego doświadczenia jak inni,to mam doświadczenie życiowe i gratuluje Ci odwagi z ta policją.Ja tyle razy obrywałam i nawet nie przyszło mi na myśl aby tak zrobić.Dopiero na terapii zrozumiałam ze powinnam była tez dzwonić.A obawy sa zawsze ,czy czasem nie zrobiłam żle...nie mysl o tym,nie przejmuj się synem.POWODZENIA |
|
|
|
|
bogna
Małomówny
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 21:46
|
|
|
Dzięki Iwonko 1000,ja też zdobyłam takie wiadomości na terapii
Pietruszko ja już mam rozdzielność ,rozwód mi nie potrzebny a najgorsze jest to że mamy własny dom i kredyt na niego a nie mam zamiaru mieszkać z alko pod jednym dachem.on się nie wyprowadzi i ja drugi raz tego nie zrobię. a co do zajęcia się sobą to rozpoczęłam naukę, wyprowadziłam się z domu i było ciężko finansowo ale spokój. to ja płaciłam dużo kasy za wynajem a on mieszkał jak pan i na dodatek prawnie on na tym zyskuje ''bo to ja wyprowadziłam się z domu i nie miałam dowodów na to że to z jego powodu''.I tak zle i tak niedobrze |
|
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 21:52
|
|
|
bogna napisał/a: | a nie mam zamiaru mieszkać z alko pod jednym dachem |
a duży ten dach?
da się tak podzielić dom, żebyście sobie w drogę nie wchodzili? |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 22:08
|
|
|
bogna napisał/a: | a co do zajęcia się sobą to rozpoczęłam naukę, wyprowadziłam się z domu i było ciężko finansowo ale spokój. to j |
Myślałam o takich mniejszych kroczkach? O rozwijaniu pasji,własnym rozwoju zawodowym, spotkaniach z przyjaciółmi, robieniu czegoś tylko dla siebie, może o terapii (własnej), grupie wsparcia? Dla mnie zajęcie się sobą to nauka stawiania własnych granic, praca nad własnym poczuciem wartości, itd... robienie mnóstwa interesujących i inspirujących rzeczy bez udziału drugiej strony. Ot takie życie "jak gdyby go nie było" |
|
|
bogna
Małomówny
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 22:43
|
|
|
niestety nie da się podzielić tak abyśmy nie wchodzili sobie w drogę,myślałam o tym ale niestety nie ma możliwości zrobić osobnego wejścia i tu jest właśnie problem.
Uczę się ale nawet już na to mineła mi ochota ,przyjaciół nie mam ,na nic nie mam ochoty nawet na to żeby żyć |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 22:54
|
|
|
bogna napisał/a: | Uczę się ale nawet już na to mineła mi ochota ,przyjaciół nie mam ,na nic nie mam ochoty nawet na to żeby żyć |
też tak miałam |
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Śro 27 Lis, 2013 08:33
|
|
|
Bogna, a czy możesz wydzielić sobie przynajmniej osobny pokój?
Luksusem byłaby jeszcze kuchnia i łazienka, ale czy kombinowałaś od tej strony? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
bogna
Małomówny
|
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013 01:21
|
|
|
Witam...