Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
chelton - mój problem
Autor Wiadomość
Matinka 
Trajkotka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 20:42   

Cześć!
chelton napisał/a:
Możemy się tak umówić?

Jasne, że możemy! Z nami jak z dziećmi :lol2:

Tobie potrzebna jest dawka podstawowej wiedzy, wtedy będziesz potrafił postawić właściwe pytania. Czyli nie "jak?" "dlaczego?" ale "co to jest alkoholizm?".

yuraa 
Moderator

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:17   

chelton napisał/a:
Mam kolejne pytanie do forumowiczów. Czy w waszej ocenie trzeźwiejący alkoholik, wzorowo wypełniający postanawiania AA, etc. jest kimś wygranym czy przegranym w swojej chorobie?

pytanie jest dziwne co najmniej.
raz że nie podejmuje się oceniać żadnego alkoholika nawet siebie
dwa , nie znam nikogo wzorowo wypełniajacego postanowienia AA.
a po trzecie co to znaczy wygrany/przegrany w chorobie ?

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:21   

Że Ci się chciało to przeanalizować... :shock:

Ale ja mam podobne odczucie, dlatego wolę usłyszeć, co chelton działa... :mysli:

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

chelton 
Małomówny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:49   

A więc trzeźwiejący alkoholik przegrał z alkoholem czy wygrał?
Abstrahując od tego, czy wypełnia wzorowo postanowienia AA.

PS. Słowo "alkohol" można zamienić na słowo "choroba". Jest mi bez różnicy.

chelton 
Małomówny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:50   

yuraa napisał/a:
chelton napisał/a:
Mam kolejne pytanie do forumowiczów. Czy w waszej ocenie trzeźwiejący alkoholik, wzorowo wypełniający postanawiania AA, etc. jest kimś wygranym czy przegranym w swojej chorobie?

pytanie jest dziwne co najmniej.
raz że nie podejmuje się oceniać żadnego alkoholika nawet siebie
dwa , nie znam nikogo wzorowo wypełniajacego postanowienia AA.
a po trzecie co to znaczy wygrany/przegrany w chorobie ?

Aż trudno uwierzyć, że ty zadałeś to pytanie.
Ostatnio zmieniony przez chelton Czw 16 Sty, 2014 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

chelton 
Małomówny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:54   

pannaJot napisał/a:
Sprawdź na sobie która opcję na tworzenie siebie wybierzesz.
Już jesteś bohaterem, błyszczysz elokwencją, inteligencją, trudnymi słowami etc. Zastanawiam sie czy już powinniśmy budować ci pomnik i padać do nóg czy też jeszcze poczekać aż wyśmiejesz i zlekceważysz innych bo myślą inaczej. Widzisz ile ludzie ci naprodukowali odpowiedzi? Czytaj...Może coś dotrze

Gdybym mógł, to bym sam przed sobą klękał !!! :lol2: :radocha: :lol2:

A tak poważnie, to przesadzasz. W tematyce alko na forum są bardziej doświadczone osoby, a co za tym idzie mądrzejsze. Jakkolwiek to definiować.
Ostatnio zmieniony przez chelton Czw 16 Sty, 2014 21:56, w całości zmieniany 1 raz  

Joasia11 
Małomówny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 22:01   

Jak mozna wygrac z choroba ktora jest smiertelna ??:) I tu nawet ja widze brak samych podstaw z terapii, spotkań aa etc :)

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 22:09   

Dobry wieczór, trzy dni - szesnaście stron, chcę zapytać o efekty - Cheltonie, jakieś postanowienia, jakieś działania podjąłeś? Pytam, bo chcę poznać Cię a tylu stron nie przebrnę z braku czasu. Pozdrawiam :)

chelton 
Małomówny

Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 09:27   

Chciałbym wszystkim podziękować za udzielone mi odpowiedzi, które pomogły skonstruować potrzebne mi wnioski, choć nie na wszystkie pytania uzyskałem odpowiedź. Jednakże i tak otrzymałem więcej niż przypuszczałem parę dni temu, gdy zakładałem tu konto.

Jeśli ktoś czuje się urażony moimi wypowiedziami i zadawanymi pytaniami, to proszę przyjąć przeprosiny.

Jesteście tu na forum wspaniałą społecznością, która się wzajemnie wspiera i sobie pomaga. Tak trzymajcie a wszystko będzie dobrze, choć zapewne nie muszę Wam tego przypominać. Szczerze życzę długich lat w trzeźwości oraz realizacji wszystkich dwunastu kroków, a także szczęścia jakkolwiek każdy z Was je pojmuje.

Specjalne podziękowania dla Joasia11, Masakra, Whiplash – za udzielenie najbardziej wyczerpujących odpowiedzi.

Żadnych podziękowań – Eeee, to sobie podaruje.

Specjalne przeprosiny dla matiwaldi – za uwagi personalne, których tu być nie powinno.

Żegnajcie,
Chelton

PS.1. Dla zainteresowanych
Z terapeutą z otu będę rozmawiał w najbliższym czasie, w celu uzyskania kolejnych odpowiedzi oraz omówienia programu 12 kroków od strony merytorycznej (są to pytania, których tu na forum nie mogę zadać, ponieważ osób z chorobą alkoholową o pewne sprawy nie należy pytać). Po rozmowie z terapeutą z otu udaje się na miting AA, na którym będę wyłącznie w charakterze „wolnego słuchacza”, „obserwatora”.
Informuję o tym, bo tak się „umówiliśmy”, choć w tej chwili zarówno dla mnie jak i dla Was jest to absolutnie bez znaczenia.

PS.2. Dla administratora konta
Proszę, jeśli to możliwe o likwidację mojego konta na portalu komudzwonia.pl. Konto potrzebne mi było tylko i wyłącznie do wyciągnięcia wniosków opartych o zadawane pytania i uzyskiwane na nie odpowiedzi. Nie będzie mi już potrzebne, a wpisy w moim temacie uważam za potencjalnie szkodliwe, więc sądzę, że moje konto i mój temat powinny ulec likwidacji.
Ostatnio zmieniony przez chelton Pią 17 Sty, 2014 09:33, w całości zmieniany 2 razy  

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 09:33   

chelton napisał/a:
Specjalne podziękowania
:oops:
chelton napisał/a:
PS.1
:buahaha:
chelton napisał/a:
PS.2
:nie:

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 10:01   

konkretnie i naukowo

rozpoznanie przeciwnika
poznanie sposobów walki
opracowanie taktyki
i do ataku

powodzenia ,
weź tylko pod uwagę że tam gdzie zaczyna się uzależnienie kończy się wszelka logika

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 10:21   

chelton napisał/a:
Dla administratora konta
Proszę, jeśli to możliwe o likwidację mojego konta na portalu komudzwonia.pl. Konto potrzebne mi było tylko i wyłącznie do wyciągnięcia wniosków opartych o zadawane pytania i uzyskiwane na nie odpowiedzi. Nie będzie mi już potrzebne, a wpisy w moim temacie uważam za potencjalnie szkodliwe, więc sądzę, że moje konto i mój temat powinny ulec likwidacji.

Nie, nie jest to możliwe, ponieważ z reguły nie usuwam kont użytkowników z przyczyn organizacyjno-technicznych.
Jeżeli zdecydowałeś się opuścić nasze forum, to przecież wystarczy przestać się tu logować.
Ewentualnie - jeśli się upierasz przy nieodwracalności Twojej decyzji - mogę Twoje konto zdezaktywować.
Co do potencjalnej szkodliwości wpisów pozwolisz, że ocenią to moderatorzy
i oni zdecydują czy je ukryć czy zostawić na forum.

Masakra 
Trajkotka
O jedna impreze za duzo

Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 13:06   

chelton napisał/a:
Z terapeutą z otu będę rozmawiał w najbliższym czasie,

Czyli nie poczyniles zadnych krokow. Tylko masz zamiar kiedys tam w jakims czasie cos tam zrobic. Szczerze to takiej odpowiedzi sie spodziewalem. Tylko widzisz dla alkoholika nie ma takiego pojecia jak w najblizszym czasie. Albo ide TERAZ, albo dalej chleje. Na poczatku, zwlaszcza po ostrym przepiciu, kiedy narozrabialem, jestem bardziej podatny na to co mowia inni, bo kieruje mna poczucie winy i lek. Z czasem jak rany sie goja, ja jako alkoholik, zaczynam coraz mniej sluchac i robic po swojemu, co zawsze konczy sie w 1 sposob :flacha:

chelton napisał/a:
z otu udaje się na miting AA, na którym będę wyłącznie w charakterze „wolnego słuchacza”, „obserwatora”.

Spokojnie, mielismy tu juz goscia co go Jezus mial wyleczyc samoistnie, pod spodem jest dziewczyna co juz 3ci rok idzie na terapie, takze wytrzymamy i alkoholowego wolnego sluchacza :mgreen: Obys tylko cos uslyszal fsdf43t

Btw, odchodzac z forum tracisz swoj jedyny na dzien dzisiejszy kontakt z trzezwymi alkoholikami fsdf43t . Zgadnij jakie masz szanse na utrzymanie trzezwosci :evil2" ale czego to ta choroba nie podpowie do tego lba, zeby tylko nie preszkadzac jej sie rozwijac. W koncu teraz jakos tak mniej komfortowo byloby sie napic

Eila 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 14:14   

chelton napisał/a:
Żegnajcie,
Chelton

:zlezka: :zlezka:

Odpowiedz do tematu