chelton - mój problem |
Autor |
Wiadomość |
Matinka
Trajkotka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 20 Cze 2013 Posty: 1002
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 20:42
|
|
|
Cześć!
chelton napisał/a: | Możemy się tak umówić? |
Jasne, że możemy! Z nami jak z dziećmi
Tobie potrzebna jest dawka podstawowej wiedzy, wtedy będziesz potrafił postawić właściwe pytania. Czyli nie "jak?" "dlaczego?" ale "co to jest alkoholizm?". |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:17
|
|
|
chelton napisał/a: | Mam kolejne pytanie do forumowiczów. Czy w waszej ocenie trzeźwiejący alkoholik, wzorowo wypełniający postanawiania AA, etc. jest kimś wygranym czy przegranym w swojej chorobie? |
pytanie jest dziwne co najmniej.
raz że nie podejmuje się oceniać żadnego alkoholika nawet siebie
dwa , nie znam nikogo wzorowo wypełniajacego postanowienia AA.
a po trzecie co to znaczy wygrany/przegrany w chorobie ? |
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:21
|
|
|
Że Ci się chciało to przeanalizować...
Ale ja mam podobne odczucie, dlatego wolę usłyszeć, co chelton działa... |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
chelton
Małomówny
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:49
|
|
|
A więc trzeźwiejący alkoholik przegrał z alkoholem czy wygrał?
Abstrahując od tego, czy wypełnia wzorowo postanowienia AA.
PS. Słowo "alkohol" można zamienić na słowo "choroba". Jest mi bez różnicy. |
|
|
|
|
chelton
Małomówny
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:50
|
|
|
yuraa napisał/a: | chelton napisał/a: | Mam kolejne pytanie do forumowiczów. Czy w waszej ocenie trzeźwiejący alkoholik, wzorowo wypełniający postanawiania AA, etc. jest kimś wygranym czy przegranym w swojej chorobie? |
pytanie jest dziwne co najmniej.
raz że nie podejmuje się oceniać żadnego alkoholika nawet siebie
dwa , nie znam nikogo wzorowo wypełniajacego postanowienia AA.
a po trzecie co to znaczy wygrany/przegrany w chorobie ? |
Aż trudno uwierzyć, że ty zadałeś to pytanie. |
Ostatnio zmieniony przez chelton Czw 16 Sty, 2014 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
chelton
Małomówny
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 21:54
|
|
|
pannaJot napisał/a: | Sprawdź na sobie która opcję na tworzenie siebie wybierzesz.
Już jesteś bohaterem, błyszczysz elokwencją, inteligencją, trudnymi słowami etc. Zastanawiam sie czy już powinniśmy budować ci pomnik i padać do nóg czy też jeszcze poczekać aż wyśmiejesz i zlekceważysz innych bo myślą inaczej. Widzisz ile ludzie ci naprodukowali odpowiedzi? Czytaj...Może coś dotrze |
Gdybym mógł, to bym sam przed sobą klękał !!!
A tak poważnie, to przesadzasz. W tematyce alko na forum są bardziej doświadczone osoby, a co za tym idzie mądrzejsze. Jakkolwiek to definiować. |
Ostatnio zmieniony przez chelton Czw 16 Sty, 2014 21:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Joasia11
Małomówny
Wiek: 40 Dołączyła: 21 Paź 2013 Posty: 76 Skąd: Trojmiasto
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 22:01
|
|
|
Jak mozna wygrac z choroba ktora jest smiertelna ??:) I tu nawet ja widze brak samych podstaw z terapii, spotkań aa etc |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
Pomogła: 100 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Lut 2012 Posty: 4059
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014 22:09
|
|
|
Dobry wieczór, trzy dni - szesnaście stron, chcę zapytać o efekty - Cheltonie, jakieś postanowienia, jakieś działania podjąłeś? Pytam, bo chcę poznać Cię a tylu stron nie przebrnę z braku czasu. Pozdrawiam |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
chelton
Małomówny
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 09:27
|
|
|
Chciałbym wszystkim podziękować za udzielone mi odpowiedzi, które pomogły skonstruować potrzebne mi wnioski, choć nie na wszystkie pytania uzyskałem odpowiedź. Jednakże i tak otrzymałem więcej niż przypuszczałem parę dni temu, gdy zakładałem tu konto.
Jeśli ktoś czuje się urażony moimi wypowiedziami i zadawanymi pytaniami, to proszę przyjąć przeprosiny.
Jesteście tu na forum wspaniałą społecznością, która się wzajemnie wspiera i sobie pomaga. Tak trzymajcie a wszystko będzie dobrze, choć zapewne nie muszę Wam tego przypominać. Szczerze życzę długich lat w trzeźwości oraz realizacji wszystkich dwunastu kroków, a także szczęścia jakkolwiek każdy z Was je pojmuje.
Specjalne podziękowania dla Joasia11, Masakra, Whiplash – za udzielenie najbardziej wyczerpujących odpowiedzi.
Żadnych podziękowań – Eeee, to sobie podaruje.
Specjalne przeprosiny dla matiwaldi – za uwagi personalne, których tu być nie powinno.
Żegnajcie,
Chelton
PS.1. Dla zainteresowanych
Z terapeutą z otu będę rozmawiał w najbliższym czasie, w celu uzyskania kolejnych odpowiedzi oraz omówienia programu 12 kroków od strony merytorycznej (są to pytania, których tu na forum nie mogę zadać, ponieważ osób z chorobą alkoholową o pewne sprawy nie należy pytać). Po rozmowie z terapeutą z otu udaje się na miting AA, na którym będę wyłącznie w charakterze „wolnego słuchacza”, „obserwatora”.
Informuję o tym, bo tak się „umówiliśmy”, choć w tej chwili zarówno dla mnie jak i dla Was jest to absolutnie bez znaczenia.
PS.2. Dla administratora konta
Proszę, jeśli to możliwe o likwidację mojego konta na portalu komudzwonia.pl. Konto potrzebne mi było tylko i wyłącznie do wyciągnięcia wniosków opartych o zadawane pytania i uzyskiwane na nie odpowiedzi. Nie będzie mi już potrzebne, a wpisy w moim temacie uważam za potencjalnie szkodliwe, więc sądzę, że moje konto i mój temat powinny ulec likwidacji. |
Ostatnio zmieniony przez chelton Pią 17 Sty, 2014 09:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 09:33
|
|
|
chelton napisał/a: | Specjalne podziękowania |
|
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 10:01
|
|
|
konkretnie i naukowo
rozpoznanie przeciwnika
poznanie sposobów walki
opracowanie taktyki
i do ataku
powodzenia ,
weź tylko pod uwagę że tam gdzie zaczyna się uzależnienie kończy się wszelka logika |
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 10:21
|
|
|
chelton napisał/a: | Dla administratora konta
Proszę, jeśli to możliwe o likwidację mojego konta na portalu komudzwonia.pl. Konto potrzebne mi było tylko i wyłącznie do wyciągnięcia wniosków opartych o zadawane pytania i uzyskiwane na nie odpowiedzi. Nie będzie mi już potrzebne, a wpisy w moim temacie uważam za potencjalnie szkodliwe, więc sądzę, że moje konto i mój temat powinny ulec likwidacji. |
Nie, nie jest to możliwe, ponieważ z reguły nie usuwam kont użytkowników z przyczyn organizacyjno-technicznych.
Jeżeli zdecydowałeś się opuścić nasze forum, to przecież wystarczy przestać się tu logować.
Ewentualnie - jeśli się upierasz przy nieodwracalności Twojej decyzji - mogę Twoje konto zdezaktywować.
Co do potencjalnej szkodliwości wpisów pozwolisz, że ocenią to moderatorzy
i oni zdecydują czy je ukryć czy zostawić na forum. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 13:06
|
|
|
chelton napisał/a: | Z terapeutą z otu będę rozmawiał w najbliższym czasie, |
Czyli nie poczyniles zadnych krokow. Tylko masz zamiar kiedys tam w jakims czasie cos tam zrobic. Szczerze to takiej odpowiedzi sie spodziewalem. Tylko widzisz dla alkoholika nie ma takiego pojecia jak w najblizszym czasie. Albo ide TERAZ, albo dalej chleje. Na poczatku, zwlaszcza po ostrym przepiciu, kiedy narozrabialem, jestem bardziej podatny na to co mowia inni, bo kieruje mna poczucie winy i lek. Z czasem jak rany sie goja, ja jako alkoholik, zaczynam coraz mniej sluchac i robic po swojemu, co zawsze konczy sie w 1 sposob
chelton napisał/a: | z otu udaje się na miting AA, na którym będę wyłącznie w charakterze „wolnego słuchacza”, „obserwatora”. |
Spokojnie, mielismy tu juz goscia co go Jezus mial wyleczyc samoistnie, pod spodem jest dziewczyna co juz 3ci rok idzie na terapie, takze wytrzymamy i alkoholowego wolnego sluchacza Obys tylko cos uslyszal
Btw, odchodzac z forum tracisz swoj jedyny na dzien dzisiejszy kontakt z trzezwymi alkoholikami . Zgadnij jakie masz szanse na utrzymanie trzezwosci ale czego to ta choroba nie podpowie do tego lba, zeby tylko nie preszkadzac jej sie rozwijac. W koncu teraz jakos tak mniej komfortowo byloby sie napic |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
|
|
|
|
Eila
Towarzyski
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lis 2012 Posty: 373 Skąd: Poland
|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 14:14
|