Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
alkoholiczka-macierzyństwo
Autor Wiadomość
zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 22:31   

zimna napisał/a:
Mam wiele obaw , nie wiem czy biologia nie wzięła góry, Zaczynam fiksować na punkcie dzieci

To całkowicie normalne :luzik: A teraz tak miedzy nami :milczek: też miałam taki okres w życiu ,że zastanawiałam sie nad kolejnym dzieckiem . Mam dwojkę ( córa 22 ,syn 17 lat ) . Niestety zbyt dużo myślałam ( wymiękłam :zalamka: ). Dzisiaj żałuję ;)

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 07:50   

nie miałem czasu wcześniej,ale chciałem powiedzieć/napisać,że byłem w tamtym roku na fajnej rocznicy przyjaciół(dochodzą 50 ) Ona 22 lata,On 20 w abstynencji i dwie córki w wieku 12 i chyba 15 lat....... fajna ciepła rodzinka ........

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 10:36   

zimna napisał/a:

Mam wiele obaw , nie wiem czy biologia nie wzięła góry, Zaczynam fiksować na punkcie dzieci :bezradny: .

:bezradny: :bezradny: I u mnie tak jest, zaglądam do wózków, "porywam" koleżance jej synka (ma 2 miesiące), wycałuję go i wypieszczę ile się da... 34dd

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 11:39   

zimna, prosiłaś o osobiste przemyślenia i ja chętnie napiszę o swoich :)

jak Cię czytam to Twoje obawy, pytania i dylematy wydają mi sie zupełnie naturalne i normalne, sa to dylematy dorosłej kobiety...
alkoholizm - tak uważam - nie ma tu nic do rzeczy... bo niby dlaczego kobieta uzależniona - trzeźwa nie miałaby mieć dzieci? nie znajduję argumentów przeciwko... wręcz przeciwnie, macierzyństwo może być motywacją do utrzymania trzeźwości w słabszych chwilach... a takowe pewnie, że mogą nadejść...
istnieją choroby, w obliczu których decyzja o dziecku może być bardzo niebezpieczna dla samego dziecka czy matki, pod względem zdrowotnym, a ludzie i tak sie decydują...
w moim otoczeniu jest wiele osób trzeźwych, które mają dzieci urodzone już w nowym życiu - ani jedna nie pije...

co do samego macierzyństwa - odpowiem nie jako alkoholiczka ale jako kobieta - może ono mieć dwa oblicza, pierwsze - czy dziecko ma być "dla mnie", czy to moje chcenie i zaspokojenie moich potrzeb... czy, jako drugie, jest to gotowość do dawania, poświęcenia siebie dla drugiego, odrębnego człowieka...
wydaje mi się to wazne, ponieważ determinuje to nasze oczekiwania, w pierwszym przypadku raczej nie do unieknięcia, w drugim znacznie zredukowane, matka jest nastawiona na ofiarowywanie...
nie wiem czy to zrozumiale napisałam...

w jednym i w drugim przypadku uśmiech, ufność, beztroska radość i kreatywność dziecka są wspaniałym, cudownym przeżyciem, nagrodą, ja jestem zakochana w mojej wnuczce i wpatruję się w nia jak w obrazek :) często nachodzą mnie myśli, że wielka szkoda, że nie miałam tego zachwytu gdy moje dzieci były małe... tylko no własnie wnuki to juz inaczej sie kocha...

ja na dziś dzieci nie planuję, ale gdyby dziecko miało być, to wierze bardzo gorąco, że wszystko by sie ułozyło...

moje dzieci, syn z synową - gdy "wpadli" - byli bez pieniędzy, bez pracy, bez dachu nad głową... z mieszkania gdzie mieszkali dostali eksmisję... ktoś by rzekł - czarna rozpacz... ale jakoś proszę :) SW pomogła i dzis maja wszystko co potrzeba, swoje własne mieszkanie, prace... :)

micho 
Małomówny
micho

Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 21:49   

jeśli go naprawde pragniesz to jasne ze tak :okok: znam kilka dziewczyn które nie załuja-powodzenia

zimna 
Gaduła
Księżniczka \^^^/

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014 19:04   

Bardzo wam dziękuje wasze posty daly mi do myślenie, pewne sprawy zobaczyłam w nowym świetle

szika napisał/a:
może ono mieć dwa oblicza, pierwsze - czy dziecko ma być "dla mnie", czy to moje chcenie i zaspokojenie moich potrzeb... czy, jako drugie, jest to gotowość do dawania, poświęcenia siebie dla drugiego, odrębnego człowieka...

Ja widzę to nieco inaczej , oba wzajemnie się dopełniają i jak we wszystkim chodzi o zachowanie harmonii. Nie rozumiem tego kategorycznego rozdzielenia, przeciwstawienia, zaspokajanie potrzeb a poświęcenie dla drugiego człowieka. Dla mnie to zaskakujące i niepokojące postawienie sprawy. 8| Po drodze pomiędzy skrajnościami jest cała paleta barw i tu ukryte są najlepsze smaki życia. Macierzyństwo- instynkt warunkuje potrzebę , nie posiadania a dawania właśnie. Żadna matka nie wychowuje dziecka dla siebie, tyko dla świata. To potrzeba dawania ;miłości, ciepła, czułości troski, karmienia, dzielenia się sobą, pokazywania świata., chronienia, aż do poświecenia życia - trudno mi dopatrzeć się w tym egoizmu. To ,że coś daje szczęście, niesie radość nie musi oznaczać że jest egoistyczne. :)
Jestem zawalona robotą, jak się ogarnę,to odpisze swoje przemyslenia, Dzięki :)
..................................... :proca:
Ostatnio zmieniony przez zimna Pon 20 Sty, 2014 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu