Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
To ja - Aska
Autor Wiadomość
Aska 
Małomówny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 16:56   To ja - Aska

Kilka dni temu zarejestrowalam sie i napisalam swój pierwszy post w powitalni. Potem zaczelam czytac Wasze posty, w koncu przyszedl czas, by napisac kilka slów o sobie.
Jestem uzalezniona i DDA, chce przestac pic...
Mieszkam w Irlandii z mezem i synkiem. Stanowimy calkiem szczesliwa rodzine, jedynym naszym problemem jest autyzm synka (wylaczajac mój alkoholizm oczywiscie), ale z tym tez radzimy, synek robi postepy.

Moja historia z alkoholem trwa juz od 23 lat - z mniejszymi lub dluzszymi przerwami. Schemat picia - to glównie picie w sobote, niedziele i poniedzialek po poludniu (zaraz po powrocie z pracy), potem odchorowanie wszystkiego we wtorek, lepsze samopoczucie w srode, calkiem mily czwartek, piatek i do popoludnia w sobote, kiedy juz moge sobie wypic - i tak w kólko. Sklamalabym, gdybym napisala, ze nie zdarzylo mi sie tez pic wiele dni pod rzad - zwlaszcza na urlopach. Glównie wino i piwo. Wiele razy mówilam sobie, ze koncze z piciem, najdluzej wytrzymalam 2 m-ce. No i czas na krótko przed ciaza, gdy zaczelismy ja planowac, potem w trakcie calej ciazy i karmienia piersia. Ale potem nie mialam wiekszych oporów, by siegnac po kieliszek wina.

Udalo mi sie przetrwac ostatni weekend bez %, w zasadzie dzisiaj mija 10 dni, gdy nie pije. Zbliza sie weekend i motywuje sie jak moge, by to byl kolejny wekeend na trzezwo.
Nie uczeszczam na terapie, czy spotkania AA - na razie sprawdzam, czy sa takie spotkania niedaleko mojego miasteczka. Mialam nadzieje, ze uda mi sie wyjsc z nalogu samej, przy wsparciu meza i forum, ale po przeczytaniu kilku watków wiem, ze jest praktycznie niemozliwe.

Zaczelam sie stosowac do jednej z rad - "dzis nie pije", powtarzam sobie to codziennie rano do swego odbicia w lustrze. :)

Przepraszam za brak polskiej czcionki (z wyjatkiem "ó"), ale pisze z pracy.

Pozdrawiam wszystkich. :)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 17:10   

Aska, super że piszesz, pisz jak najwięcej.
wazny jest kontakt z innymi którzy rozumieją, nawet przez net.
Aska napisał/a:
Mieszkam w Irlandii

jest tu jedna dziewczyna z Irlandii, czasem zagląda

Aska 
Małomówny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 17:15   

yuraa, na pewno bede pisac, to tez jakis rodzaj terapii. Czytanie postów innych uzytkowników tez. Dobrze, ze znalazlam to forum, przed Wami nie musze udawac.

snajper 
Małomówny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 17:16   

Witam Cię.
początek masz doskonały, problem zauważyłaś, próbujesz coś robić, nie pijesz. Ja pamiętam swój początek i myśli o tym jak mi daleko do roku nie mówiąc o kilku latach nie picia, jakiś kosmos, sprawa niemożliwa....teraz jestem w 4 roku bez i dzisiaj nie myślę ile jeszcze. Dzisiaj zastanawiam sie jak znaleźć własne ja, jak dalej iść żeby nic więcej już nie spier.....tak żyć by nie robić innym krzywdy. Trzymaj się tego jeszcze jednego dnia bez kielicha, z każdym dniem będzie lepiej.

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 19:42   

Witaj moja imienniczko :) Dobrze, że zauważyłaś problem. Teraz tylko działanie. Może pójdziesz na miting?

rybenka1 
Uzależniony od netu

Pomogła: 92 razy
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:16   

Witaj Asiu .

Aska 
Małomówny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 21:59   

pannaJot Problem zauważyłam już dawno, coraz bardziej mi ciąży. Stąd moja decyzja, by zaczać całkowite trzeźwe życie. Za dużo mam jeszcze do zrobienia w życiu. Przede wszystkim długo żyć - dla mojego synka.
Pierwszym krokiem było szukanie pomocy w internecie, cieszę się, że znalazłam to forum. Wiem, że muszę zacząć chodzić na spotkania grupy, bo gdybym mogła sobie sama poradzić, to i na tym forum, by mnie nie było...

No ale mija kolejny dzień, gdy mogę powiedzieć, że nie piłam! :)

Zagubiona 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 22:42   

Witaj :)
Dobrze, że chcesz coś zrobić ze swoim uzależnieniem. Warto z tego wyjść dla siebie i dla synka. On potrzebuje trzeźwej mamy :)
Pozdrawiam- mama małego autysty.

Aska 
Małomówny

Wysłany: Pią 14 Lut, 2014 10:39   

Nie.anioł My to mamy i tak duzo wrazen i bez alkoholu, co? ;)
Wiem, ze synek potrzebuje trzezwej mamy, w zasadzie najwiecej czasu mamy dla siebie w weekendy, a wtedy najczesciej mamusia "tanczy".
Na jutro planowalam z kolezankami babski wieczór, wiadomo jakby to wygladalo, ale zmienilam plany i imprezy nie bedzie. :) Fajnie bedzie w kolejna niedziele obudzic sie bez kaca i pierwszej mysli, czy zostalo jeszcze troche wina w butelce... :?

Aska 
Małomówny

Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 11:15   

Mam za soba udany weekend. :)
W najblizsza sobote wybieram sie na spotkanie AA. Jak sie okazalo do miejsca spotkan mam góra 15 minut spacerkiem. :) Zastanawiam sie, czy na spotkanie "zamkniete" moge tak wejsc z ulicy? Zreszta - mam nr telefonu, wiec przed sie upewnie. Maz bardzo mnie wspiera i popiera. Nie ukrywam, ze mam przyspieszone bicie serca, gdy pomysle o spotkaniu i jak to bedzie - stres itd.
Na razie jestem na etapie szukania informacji o alkoholizmie w internecie. Przypomina mi to sytuacje, gdy szukalam informacji o autyzmie, zaraz po tym, gdy synek zostal zdiagnozowany...
Pozdrawiam!

yuraa 
Moderator

Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 12:40   

Aska napisał/a:
Zastanawiam sie, czy na spotkanie "zamkniete" moge tak wejsc z ulicy?

możesz, spotkania zamkniete są dla osób z problemem alkoholowym zawsze otwarte.
zamknięte są dla osób spoza wspólnoty czyli wspierajacy mąż nie zostanie wpuszczony.

wiecej informacji o funkcjonowaniu AA zamieściłem tutaj
http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=9056

Zagubiona 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 13:00   

Aska, na mityngi chodź nawet codziennie jeśli masz możliwość :)

Aska napisał/a:
Na razie jestem na etapie szukania informacji o alkoholizmie w internecie. Przypomina mi to sytuacje, gdy szukalam informacji o autyzmie, zaraz po tym, gdy synek zostal zdiagnozowany...

To teraz tak samo intensywnie zajmij się leczeniem swojego alkoholizmu jak intensywnie walczyłaś o zdrowie syna :buzki:
Ostatnio zmieniony przez Zagubiona Pon 17 Lut, 2014 13:00, w całości zmieniany 1 raz  

JaKaJA 
Trajkotka
Niespodzianka!-ja czuję!! ;)

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 15:26   

powodzenia :) :okok:

Aska 
Małomówny

Wysłany: Wto 18 Lut, 2014 10:16   

Wczoraj zadzwonilam do AA w Dublinie i dowiedzialam sie, ze spotkania w moim miasteczku sa 2 razy w tygodniu - w sobote od 12.30 i poniedzialki od 20.30. Ciesze sie na poniedzialki, bo w soboty czesto maz pracuje, ja nie mam z kim zostawic synka, wiec mialabym klopot. W poniedzialki nie ma tego problemu. :) Na koniec rozmowy uslyszalam "Good Luck", posmialam sie w duchu, bo ta kwestia przypomniala mi film "Taken" - jeden zreszta z moich ulubionych.

Czytalam o fazach i teraz jestem w wypisz wymaluj w fazie m-ca miodowego, do pracy ide podspiewujac, wszystko mnie cieszy. Mam nadzieje, ze fazy muru nie bede przechodzila ksiazkowo. ;)

eremita 
Gaduła

Wysłany: Wto 18 Lut, 2014 14:22   

Aska napisał/a:

Czytalam o fazach i teraz jestem w wypisz wymaluj w fazie m-ca miodowego, do pracy ide podspiewujac, wszystko mnie cieszy. Mam nadzieje, ze fazy muru nie bede przechodzila ksiazkowo. ;)

Hej, spokojnie :luzik: u mnie się cos tak popierniczyło, że fazę miodową mam już cały czas. A tak poważniej - nie przywiązuj się zbytnio do tych faz. Nie bój się, że pstryk! i pewnego dnia zobaczysz mur nie do przejścia przed sobą.
W piciu jak w życiu - raz jest lepiej, raz gorzej i trzeba pracować nad tym, żeby było częściej lepiej a rzadziej gorzej i gdy jest gorzej, to wiedzieć, że tak bywa i niekoniecznie podyktowane to musi być fizjologią trzeźwienia a raczej zwykłą chandrą, gorszym dniem, pechem, czy czymś tam jeszcze - o czym nie wiem, bo zasadniczo, to z tymi rzeczami nie mam styczności :rotfl:

Odpowiedz do tematu