|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
To ja - Aska |
Autor |
Wiadomość |
Aska
Małomówny
|
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 10:50
|
|
|
Kolejny dzien z serii "dzisiaj nie pije".
Ciagle jestem w takim radosnym nastroju. W pierwszych dnia nie-picia oczywiscie rozmyslalam, ale jako to? to juz nic tak do konca? zal tylek sciskal. A co bede mówic znajomym? Zwlaszcza tym w Polsce, bo przeciez kazdy pobyt w kraju, to byla dla mnie jedna, wielka impreza, a po powrocie do Irlandii zal, ze stracilam ten czas, nie bylo rozmów z bliskimi, a tylko bal i bal.
Czesto przed snem wracaja wspomnienia tych wszystkich glupot, które robilam pod wplywem. Taki mnie ogromny wstyd ogarnia, ze az tchu zlapac nie moge i wtedy szybko zaczynam myslec, to juz bylo, nie zmienisz tego, ale mozesz miec wplyw na dalsze zycie. |
_________________ Człowiek powinien wkładać tyleż wysiłku w upraszczanie swego życia, ile go daje w komplikowanie. Henri Bergson |
|
|
|
|
siwy56
Towarzyski siwy56
|
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 11:35
|
|
|
Skarb,skarb nie kobieta,bo nie jest sztuką się przewrócić, ale sztuką jest się pięknie podnieść |
_________________ okularnik |
|
|
|
|
Aska
Małomówny
|
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 12:50
|
|
|
siwy56 Do skarbu mi daleko, ale dziekuje za mile slowa.
Duzo czasu zajelo mi, by w koncu zaczac robic cos rozsadnego ze swoim zyciem.
Pamietam jak 3 lata temu mój synek zostal zdiagnozowany. Psycholog na nasze pytanie o jego przyszlosc odpowiedziala, ze on nigdy nie bedzie mógl samodzielnie funkcjonowac w spoleczenstwie. Od razu w mojej glowie powstal czarny scenariusz, ze po mojej smierci synek trafi do jakiego zakladu. Jedna z moich bliskich znajomych postawila mnie wtedy do pionu - ciesz sie dniem dzisiejszym - powiedziala, nie planuj niczego, co bedzie za 20, 30 czy 50, bo tak naprawde nie wiesz, co przyniesie Ci jutro. Troche mi czasu zabralo, by sie z tym uporac, ale przyjelam taka taktyke. Zyje mi sie z tym o niebo latwiej. Synek sie rozwija, robi postepy, z kazdym dniem jest lepiej i kazdy dzien przynosi jakies mile zaskoczenie. Teraz te sama technike stosuje do samej siebie. Jestem pelna optymizmu, ale nie ukrywam, ze tez boje sie. |
_________________ Człowiek powinien wkładać tyleż wysiłku w upraszczanie swego życia, ile go daje w komplikowanie. Henri Bergson |
|
|
|
|
Aska
Małomówny
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2014 10:26
|
|
|
Sobota - dzisiaj nie piję!
Śniadanie zjedzone, mąż pojechał popracować, zaraz ogarniam dom, wyjazd na hipoterapię z synkiem, kawka z koleżanką, przygotowanie obiadku, zakupki, a wieczorem opieka nad córeczkami koleżanki. Koleżanka wybiera się na imprezę ostatkową, też mieliśmy iść, ale z wiadomych przyczyn wolę zostać w domu i zając się dziećmi. |
|
|
|
|
siwy56
Towarzyski siwy56
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2014 19:35
|
|
|
Cześć Asia.Ja w kwesti dzieci,jeśli pozwolisz.Mam ich troje,najmłodszy kiedy się urodził dostawał od lekarzy tydzień potem miesiąc później rok życia.Żona praktycznie pięć lat mieszkała w szpitalu.Dziś Piotruś mój ma 25 lat,jest wysokim,praktycznie zdrowym przystojnym mężczyzną,po chorobie zostały tylko tomy historii choroby.Chciałem przez to powiedzieć,że na własnej skórze doświadczyłem cudu ,cudu jakim może być ludzki organizm i jego zdolność regeneracji ,poza tym medycyna rozwija się w szalonym tempie i kto wie co będzie za kilka lat. Pozdrawiam. Ps.Hipoterapia to wspaniały pomysł. |
|
|
|
|
Aska
Małomówny
|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2014 09:46
|
|
|
siwy56, cieszę się z każdego, choćby najmniejszego sukcesu mojego synka. Wystarczy porównac jego zachowania choćby sprzed roku, a dziś i widzę ogromną różnicę. Jeszcze 2 lata, gdy chciał pić, przynosił butelkę wody mineralnej, a ja go prosłam, by podał mi swój kubek, to za nic nie rozumiał, co od niego chcę. teraz potrafi to powiedzieć. A jak nie potrafi powiedzieć, to stara się pokazać - choć to tez proste nie jest. Wczoraj chciał, by mu na IPadzie właczyć filmik o pacmanie. Oj troszkę mi zajęło, by odgadnąć - a on otwierał buźkę, pokazywał, że coś trafia do pyszczka, zamykał buźkę i wydawał dziwne odgłosy. Rebusy muszę rozwiązywać! Jestem pełna wiary i nadziei.
U mnie kolejny dzień bez alko. I wydawało mi się, ze jestem taka silna i w ogóle, ale np. wczoraj podczas gotowania... Robilam sałatkę z grilowanej cukiniii, natki pietruszki i czosnku z oliwą z oliwek. Oliwa w ciemnej, szklanej butelce. Do tego stek wołowy. Użylam oliwę do cukinii i postawiłam na szafce kuchennej, bo miałam jej użyć do smażenia steków. I tak w pewnym momencie katem oka zarejestrowałam butelkę i pierwsza myśl "WINO!". To były chyba setne sekundy. Szybko schowałam butelkę do szafki. Fakt - często w czasie gotowania popijałam wino. |
|
|
|
|
Aska
Małomówny
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 13:49
|
|
|
Dzis obchodze moja pierwsza, malutka rocznice - pierwszy miesiac.
No i dzisiaj nie pije! |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 18:57
|
|
|
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 19:28
|
|
|
Każdy z nas od czegoś też zaczynał |
_________________ |
|
|
|
|
siwy56
Towarzyski siwy56
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 19:33
|
|
|
Cześć Asia, dołączam się do braw Piotra,ja na liczniku mam dziś cyferkę 44.Początek mamy więc za sobą,dalej to już pestka,wystarczy tylko: dzisiaj nie piję i zaraz następna rocznica-roczek,czego tobie i sobie życzę. |
|
|
|
|
Ann
Upierdliwiec
Pomogła: 22 razy Wiek: 35 Dołączyła: 11 Lip 2013 Posty: 2075
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 19:35
|
|
|
|
_________________ Być może jest tak, że każda istota musi podlegać jakiemuś uzależnieniu. Że człowiek zupełnie wyzbyty uzależnień jest niekompletny. Że to naturalne jak oddychanie.
Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł |
|
|
|
|
rybenka1
Uzależniony od netu
Pomogła: 92 razy Dołączyła: 19 Wrz 2010 Posty: 3751
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 22:11
|
|
|
Asiu |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 22:17
|
|
|
siwy56 napisał/a: | ,ja na liczniku mam dziś cyferkę 44. |
Patrz! - ha! - to dziecię uszło - rośnie - to obrońca!
Wskrzesiciel narodu,
Z matki obcej; krew jego dawne bohatery,
A imię jego będzie czterdzieści i cztery.
(...)
.......To namiestnik wolności na ziemi widomy!
On to na sławie zbuduje ogromy
Swego kościoła!
Nad ludy i nad króle podniesiony;
Na trzech stoi koronach, a sam bez korony;
A życie jego - trud trudów,
A tytuł jego - lud ludów;
Z matki obcej, krew jego dawne bohatery,
A imię jego czterdzieści i cztery.
|
_________________ |
|
|
|
|
siwy56
Towarzyski siwy56
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 23:43
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | siwy56 napisał/a: | ,ja na liczniku mam dziś cyferkę 44. |
Patrz! - ha! - to dziecię uszło - rośnie - to obrońca!
Wskrzesiciel narodu,
Z matki obcej; krew jego dawne bohatery,
A imię jego będzie czterdzieści i cztery.
(...)
.......To namiestnik wolności na ziemi widomy!
On to na sławie zbuduje ogromy
Swego kościoła!
Nad ludy i nad króle podniesiony;
Na trzech stoi koronach, a sam bez korony;
A życie jego - trud trudów,
A tytuł jego - lud ludów;
Z matki obcej, krew jego dawne bohatery,
A imię jego czterdzieści i cztery.
| Wieszcz Adam Peruś ma "Widzenie księdza Piotra",ciekawe po czym? |
|
|
|
|
siwy56
Towarzyski siwy56
|
Wysłany: Śro 05 Mar, 2014 17:10
|
|
|
Skojarzenie klasa.Może dzięki niemu jakiś młodzian w skórę odzian wpadnie na chwilę w zadumę po przeczytaniu tego fragmentu,może sięgnie po więcej,kto wie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|