Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
agresja
Autor Wiadomość
Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pią 21 Mar, 2014 14:58   

joanka napisał/a:
to jest indywidualna terapia.

Dopiero grupowa + indywidualna stanowią całość.
Gdybym mogła Cię namawiać, to sugerowałabym raczej teraz (jeśli masz ograniczony czas) odłożyć Al-Anon, a zrobić grupową terapię.
Do Al-Anonu zawsze możesz wrócić, a terapia kiedyś się kończy.

Ilona 
Towarzyski
Ilona

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 21 Mar, 2014 15:18   

joanka napisał/a:
świadomość czego ? alkoholizmu ? skąd ? z wykształcenia wyższego ? a może z domu, w którym alkoholizmu nie było ?
w społeczeństwie, w którym każdy pije i picie nie stanowi problemu ?

Joanko.Ja też 25 lat tkwię w związku z alko. Jego picie odebrało mi wszystko:radość,uśmiech,poczucie własnej wartości,kobiecości,chęci do życia.
Żyłam sobie w złotej klatce,m prowadził dobrze prosperujący biznes.Spotkania biznesowe-picie,wyjazdy służbowe-kochanki,a ja "żyłam"."Zakupowałam" swoje niedostatki , wstyd,to że jestem niedostatecznie dobrą żoną.Zaczął mną gardzić,potrząsać ,wyrzucać z domu jak psa i wtedy coś we mnie pękło:interwencja policji,terapia i emocjonalna ucieczka z domu na studia(musiałam sobie udowodnić,że jestem coś warta dla siebie). Odważyłam się z tej klatki wyjść i żyć tak jak ja chcę. Nie boję się,nie wstydzę się,ja jestem z siebie dumna i dzieci są ze mnie dumne.
Dlatego tak napisałam,bo nie masz wzorca z domu,że tak się po prostu żyje, bo tak żyła mama,babcia:pił,bił,ale był. I może pora tupnąć nóżką,że nie godzisz się na takie życie.
I jeszcze jedno :moja mama (ma 72 lata ) ma znaczny niedosłuch.Poszłam z nią po aparat :przymierzyła i stwierdziła,że źle w nim wygląda,nie będzie go nosić.Woli być głucha. :bezradny:
Ostatnio zmieniony przez Klara Pią 21 Mar, 2014 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Kasia9645 
Towarzyski
współuzależniona

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014 16:43   

joanka napisał/a:
no i muszę to napisać.
ja wykształcona kobieta, zdawałoby się zadbana mam dzwonić na policję bo nie ptorafię poradzić sobie z wlasnym męzem.
wstyd. tylko tyle mi przychodzi w tej chwili na myśl. nieprawdopodobny wstyd.

Zaraz doczytam do konca,ale tutaj chce ci cos powiedziec kochanie.
Jestem jeszcze zona alko,zolnierza alkoholika ,sprawcy przemocy fizycznej i psychicznej bylam duszona wielokrotnie,gwalcona i wyzywana przez 6 ostatnich lat kazdy ciag alkoholowy konczyl sie zdradzaniem a potem powrotem do domu i odreagowywaniem na mnie i dzieciach. WSTYD znam to doskonale bo zawiadomienie policji to koniec dla zolnierza ,a po za tym ja taka poukladana,wyksztalcona,ja taka madra mialabym przyznac sie jak sie daje. Nie latwiej bylo mi stwarzac pozory i w glowie ukladac to co dobre zyc iluzja bo mniej boli. Tak milczalam,klamalam,siebie,jego ,wszystkich.ale powiedzialam dosc nie chce tak zyc nie zasluguje na to. W pewnym momecie pomyslalam co mnie inni niech mysla co chca- wiekszosc i tak wiedziala. Zaczelam dzialac powoli,zmuszalam sie i kazdy krok jaki robie teraz jest trudny nie bede sciemniac ale daje mi silea ze moge,potrafie bo jestem tego warta bo to moje zycie i nie chce tak zyc jak zylam. Powoli daj sobie czas a nie bedziesz wiedziala kiedy a uwierzysz ze potrafisz.

Odpowiedz do tematu