Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pieniądze szczęście dają???
Autor Wiadomość
Bebetka 
Główna księgowa

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 15:45   

Jagna napisał/a:
Bebetka napisał/a:
Jagna napisał/a:
Naprawdę to nie w dostatku materialnym tkwi pogoda i szczęście.

Czy widzisz coś nieprawdziwego w tym zdaniu?

Równie dobrze mogłabym zapytać - Czy byt określa naszą świadomość? Temat rzeka....

Tak więc to zdanie czy stwierdzenie jest dla mnie mało realne i czasem nie przystaje nijak do rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony przez Bebetka Czw 24 Wrz, 2009 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

Jagna 
Gaduła

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 16:05   

Bebetka napisał/a:
Tak więc to zdanie czy stwierdzenie jest dla mnie mało realne i czasem nie przystaje nijak do rzeczywistości.

Każdy sam kreuje swoją rzeczywistość. Jest ona taka jak ją odbieramy, czego oczekujemy.
Pewnie znasz afirmacje i techniki NLP.
Jesli nieustannie myślę, że sobie nie dam rady bo: nie mam pieniedzy, nie dam rady, nie zarobię itd..... To jakoś tak się własnie dzieje.
Ja przestawiłam myślenie na : to co mam wystarczy mi, by byc szczęśliwą i jestem za to wdzięczna. Co nie znaczy że o nic nie zabiegam i niczego juz nie chcę.
Ale pieniądze nie determinują mojego szczęścia. Bo to- już przerabiałam i wychodziło fatalnie.
Ostatnio zmieniony przez Jagna Czw 24 Wrz, 2009 16:05, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 16:17   

Cytat:
a nie lepiej to najpierw sprawdzić?

Sprawdziłem

Bebetka 
Główna księgowa

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 16:41   

Pieniadze szczescia nie dają??? - czyli jak w temacie autora tego wątku

Dla mnie to wyświechtany frazes, powtarzany przez uduchowione nastolatki albo osoby, które nigdy nie widziały debetu na swoim koncie…..łagodnie mówiąc :roll:

Pomijam już ten delikatny aspekt, że nie mając kasy – trudno o atrakcyjny wygląd, modne ciuchy czy fryzurę….Jaguś :mgreen:

dalej....

Pieniądze nie dadzą ci miłości. A miłość najważniejsza jest…..tiaaa, jasne :lol: :rotfl:

Ileż to ja w zyciu widziałam par zakochanych…żyć bez siebie nie potrafili, kochali się gorąco itd…….a potem co? Jak bieda zajrzała im w oczy to co? potrafili zyc tą miłością? :lol:

Ja tam wiem jedno…..Pieniądze dają szczęście. Dają wolność. Stabilizację. Poczucie wewnętrznego spokoju.....

A każdemu, kto mówi – że pieniądze szczęścia nie dają polecam mały trening.

Wyrzucie karty kredytowe, zapomnijcie o pożyczkach, telefonie komórkowym i internecie….aha i oddajcie wypłatę na cele charytatywne - i spróbujcie przeżyć np. tak za 50 zł miesięcznie.
Jak przebrniecie przez dwa, trzy tygodnie, to następnym razem myślę, ze takie słowa uwięzną już w gardle… :shock:

Taki eksperyment zaproponowano kiedyś posłom…( czy jakos tak :roll: ) ..i co z tego wyszło? KUPA ŚMIECHU :mgreen:
Ostatnio zmieniony przez Bebetka Czw 24 Wrz, 2009 16:48, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 17:43   

Jagna napisał/a:

To paradoks społeczny, ale pogodniejsi są ludzie ubodzy

tylko najczęściej jest to śmiech przez łzy ! nie przyszło ci Jagna na myśl, że ten uśmiech to taka przykrywka, żeby broń Boże nikt się nie zorientował jak bardzo ciężko jest tej osobie ? czy wiesz kto najczęściej staje w kolejce po dodatkowe zasiłki w opiece społecznej ? nie ten co najbardziej potrzebuje bo to wstyd przyznać się głośno do ubóstwa i wolą żyć urojeniami, że jeszcze nie jest tak źle a może jutro już będzie lepiej ... tylko ten, który wyciąga na pensji któryś tysiąc na miesiąc ale że umowa jest na najniższą krajową to trzeba to wykorzystać ! Znam kobietę , która na okazje wizyt w opiece ma zakupiony specjalny, ubogi przyodziewek ze szmatex-u i tipsy zrzuca, żeby nie razić nikogo w oczy swoją elegancją !

ja tam nadal jestem za tym, że w wielu przypadkach pieniądze jednak szczęście dają choć żadna ze mnie materialistka :]

Bebetka 
Główna księgowa

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 18:24   

evita napisał/a:
ja tam nadal jestem za tym, że w wielu przypadkach pieniądze jednak szczęście dają choć żadna ze mnie materialistka

Wcale nie trzeba być materialistą Evito.....bo to nie nie pieniądze dają szczęście, a dopiero zakupy :lol: ;)

Owszem – pieniądze, jako cel sam w sobie, szczęścia nie dają, ale pomagają w osiągnięciu rzeczy, o których marzymy......oczywiście największe szczęście jakie może nas spotkać w życiu, nie jest osiągalne za żadne pieniądze, ponieważ dotyczy relacji międzyludzkich.....

Niemniej jednak, zarówno nadmiar jak ich brak może powodować wiele zła .
Brak pieniędzy jest źródłem kłótni, nieporozumień, nerwic, depresji, itp.

Ich nadmiar z kolei może prowadzić do życia na pokaz, pogardy dla ludzi, nadmiernego konsumpcjonizmu....

Tak więc, to nie pieniądze są źródłem zła, tylko człowiek....

Kasa jest jak dynamit .... :lol: użyta w dobrej intencji służy ludziom a źle użyta może siać spustoszenie. Dlatego ważne jest rozróżnienie granicy między miejscem, gdzie pieniądze są pożyteczne, a tym w którym potrafią zawładnąć człowiekiem…

Jest to jednak sprawa indywidualna i dlatego daleka jestem od generalizowania w tym temacie.....

Bebetka 
Główna księgowa

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 18:38   

evita napisał/a:
nie przyszło ci Jagna na myśl, że ten uśmiech to taka przykrywka, żeby broń Boże nikt się nie zorientował jak bardzo ciężko jest tej osobie ? czy wiesz kto najczęściej staje w kolejce po dodatkowe zasiłki w opiece społecznej ? nie ten co najbardziej potrzebuje bo to wstyd przyznać się głośno do ubóstwa i wolą żyć urojeniami, że jeszcze nie jest tak źle a może jutro już będzie lepiej ..

Dokładnie tak właśnie jest..... :/

Ilez to ja razy słyszałam....nie pójde do opieki bo mam swój honor :/ to są prawdziwe skutki braku pieniędzy - zburzenie poczucia własnej wartości a dalej upokorzenie, bezsilność i kłamstwo ......i myślenie typu, jakim to ja jestem nieudacznikiem, skoro zaistniała taka sytuacja.

I jak by zabrzmiał teraz ten wytarty frazes? :?

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 18:45   

Cytat:
Kasa jest jak dynamit .... :lol: użyta w dobrej intencji służy ludziom a źle użyta może siać spustoszenie. Dlatego ważne jest rozróżnienie granicy między miejscem, gdzie pieniądze są pożyteczne, a tym w którym potrafią zawładnąć człowiekiem…

Tak, pieniądz jest swego rodzaju narzędziem, a więc sam w sobie jest neutralny,
wszystko zależy od tego kto i w jakim celu go użyje.
Podobnie jak nóż - można nim ukroić chleb, ale można też zabić...
Od nas samych zależy czy pieniądze dadzą nam szczęście, czy sprawią problem.
No ale to pod warunkiem, że wogóle je mamy :?
Bo ich deficyt już z założenia jest problemem
i wtedy faktycznie pozostaje nam szukanie innych źródeł szczęścia :?
Fajnie, jeśli potrafimy je dostrzec, bo nie każdemu jest to dane.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 18:45   

Mądrze prawisz Bebetko! :tak: :tak:

Jacek 
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 20:25   

nie będę tu polemizował się z czyimiś wypowiedziami
bo jeszcze znowuż mnie się dostanie wierszem w postaci ostrzeżenia
ale wypowiem się,a może raczej powtórzę pewne mądre chińskie słowa
po 1- chcesz być szczęśliwy dzień -- upij się
po 2 - chcesz być szczęśliwy rok -- ożeń się
po 3 - chcesz być szczęśliwy całe życie -- zostań ogrodnikiem
przypominam nie są to moje zdania a chińskich mędrców
tłumacząc dalej
do 1 - upij się -- faktycznie szczęście na jeden dzień,a można się jeszcze uzależnić
do 2 - Chińczycy porównują to z szczęśliwym ożenkiem i jego trwanie przez jakiś okres
po czym to mija i zaczyna się szara żeczywistość
ale również porównują to do wygranej w totka ,który z początku cieszy i wszystko mu to teraz lolto ale z czasem staje się szarą rzeczywistością ,i nie wiele przypomina ze szczęśliwości
do 3 - celowo porównują do ogrodnika,choć chińczykom nie tyle chodziło o ogrodnika jak o przyjemną pracę,którą można z lekkością i z zamiłowaniem wykonywać
i to według chińczyków naprawdę uszczęśliwia
a ja się z tym całkowicie zgadzam :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 21:54   

Cytat:
Pieniądze są tylko z papieru

Nie tylko a monety to co nie pieniądze? :wysmiewacz:

Beniamin 
Towarzyski

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 23:00   

a problem w tym że te wszystkie dyrdymały w obronie pieniądza słuszne czy nie,
faktycznie wynikają z wewnętrznej obrony i tłumaczenia własnego postępowania

a jeszcze jedno

pseudo doświadczenie będące w rzeczywistości interaktywną bzdurą widzianą zza ekrany monitora i z poziomu nosa gdzieś tam wysoko

są ...... g***o warte

Bebetka 
Główna księgowa

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009 06:11   

:lol:

Klara 

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009 07:17   

Beniamin napisał/a:

pseudo doświadczenie będące w rzeczywistości interaktywną bzdurą widzianą zza ekrany monitora i z poziomu nosa gdzieś tam wysoko

Ben, to jakaś dziwna nowomowa :drapie: :mysli:
Trochę konkretów proszę....

yuraa 
Moderator

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009 08:45   

to co Jaga pisala o mozliwym szczęściu mimo braku środków jest mi bliskie emocjonalnie, rozsądek podpowiada jednak że Bebetka ma rację.
tylko ze to skrajne przypadki
1. kasa tylko na podstawowe potrzeby i jednocześnie pogoda ducha
2. brak kasy równy marnej wegetacji przy jednoczesnym nadmiarze nieosiągalnych dóbr dookoła.
człowiek moze byc szczęśliwy jedząc suchy chleb w lepiance ale jak obok lepianki sąsiad postawi palacyk to zaczyna sie wk***a*

w pierwszym poście tego wątku chodziło mi o to ze mam tyle ile mam i wydaje się że zaspokaja to moje potrzeby i nagły dopływ dużej kasy zburzyłby jakis mój porządek, poukładaną rzeczywistość

Odpowiedz do tematu