Zrozumiałam ale za późno |
Autor |
Wiadomość |
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 19:41
|
|
|
Halibut napisał/a: | bardziej bym się cieszył gdybyś odniosła się do meritum mojej wypowiedzi |
Odniosłam się przecież w poprzednim poście, po czym mi pogratulowałeś, ale nie podziękowałam, bowiem wyczułam "przekąs".
Ja rozumiem, że czynnemu alkoholikowi trudno zrozumieć, jaką ulgą jest uwolnienie się od (innego) czynnego alkoholika, więc nie chciałam tego podkreślać, jednak właśnie mnie do tego zmusiłeś
Czy racjonalizuję? Bo ja wiem? Nie mnie to oceniać. W każdym razie zupełnie sobie tego nie uświadamiam. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 05 Cze, 2014 19:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 982 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 21:17
|
|
|
Klaro, zarzuciłaś mi, że robię błędy w pisowni.
Potem, że jestem alkoholikiem, do tego czynnym.
Pewnie dalej zarzucisz mi, że śmierdzą mi skarpetki.
a w końcu, że jestem semitą, komunistą albo cyklistą.
No cóż, to się nazywa siłą argumentów. |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 982 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 21:25
|
|
|
A oto Twoje odniesienie do meritum:
Klara napisał/a: | Po latach zmuszania mnie do tego jak piszesz Hali, wyrzekania się czegoś, bo ktoś miał inne cele, po latach starań o "głębokie emocjonalne połączenie" otrzymywałam tylko ochłapy, a oczekiwania w stosunku do mnie były niewspółmiernie wysokie w porównaniu z tym, co mi dawano; gdy splot wydarzeń uwolnił mnie od ciążącego garba, poczułam się wolna i swobodna. Poczułam się SAMA, ale nie samotna.
Nikomu już nie pozwolę zakłócić tej SAMOŚCI, a i cały mój dotychczasowy ból egzystencjalny gdzieś się podział.
Ni ma..... |
Mimo najlepszych chęci, trudno przymknąć oko na subiektywizm i nie zagojone rany. Które oddalają od możliwości obiektywnego i spokojnego spojrzenia na problem do którego się odniosłaś. Nie chciałem żebyś krzyczała, oczekiwałem wyważonej odpowiedzi, |
|
|
|
|
Naiwna71
Małomówny
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 05:36
|
|
|
Halibut napisał/a: | jedną z podstawowych potrzeb człowieka jest głębokie emocjonalne połączenie się z drugim człowiekiem. |
Halibut to bardzo mądre zdanie każdy z nas a przynajmniej większość tego potrzebuje SAMOŚĆ jest potrzebna ale z samą ŚAMOŚCIĄ według mnie nie można być szczęśliwym ,bo jesteśmy tak stworzeni że potrzebujemy drugiego człowieka aby dzielić radości i smutki i wspierać się w trudnych chwilach .Nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać bo różni ludzie mają różne poglądy na życie .Ja napisałam to co odczuwam i myślę |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 06:59
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | jesteśmy tak stworzeni że potrzebujemy drugiego człowieka aby dzielić radości i smutki i wspierać się w trudnych chwilach |
Problem polega na tym, że ten drugi człowiek powinien również tego chcieć.
Nie da się zmusić drugiego do bliskości
Halibut napisał/a: | zarzuciłaś mi, że robię błędy w pisowni. |
Grzecznie zwróciłam uwagę na jeden, a Ty sam sprowokowałeś mnie do potwierdzenia, że robisz ich więcej.
Halibut napisał/a: | trudno przymknąć oko na subiektywizm i nie zagojone rany. |
Nie da się uniknąć subiektywizmu, kiedy pisze się o sobie.
Rany - hmmm... każdy coś tam w środku miewa. Ważne jest to, jak sobie z tym radzi.
Sądzisz, że intelektualizowanie i uogólnienia, którymi operujesz dla wprawnego oka nie są sygnałem, że jesteś Halibutem, który rozpaczliwie miota się w pułapce w którą wpadł? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Naiwna71
Małomówny
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 19:53
|
|
|
Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty i nie żałuję że się odważyłam i będę kontynuować te wizyty |
|
|
|
|
fairy
Towarzyski
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Kwi 2014 Posty: 336 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 20:17
|
|
|
|
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
Pomogła: 18 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Gru 2012 Posty: 735
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 20:22
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty | Przeczytałam ten wątek i gratuluję. Wiem jak trudno jest zrobić pierwszy krok, przełamać siebie. Tak trzymaj, powolutku zniwelują się cechy wspól... |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 20:31
|
|
|
Gratuluję |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Pomógł: 57 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 21:07
|
|
|
|
_________________ I tak wszyscy skończymy w zupie .
|
|
|
|
|
Duszek
Gaduła coraz częściej szczęśliwa
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 07 Gru 2012 Posty: 719
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 21:30
|
|
|
|
_________________ Nie można stracić tego, czego nie ma. Nie można zburzyć tego, co nie zostało zbudowane. Można jedynie rozwiać iluzję tego, co wydawało się realne.
|
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 2014 07:04
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty |
To najlepsza rzecz, jaką w ostatnim czasie dla siebie zrobiłaś |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 2014 07:02
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty i nie żałuję że się odważyłam i będę kontynuować te wizyty | cieszę się razem z Tobą bo wiem ,że Warto |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 2014 11:03
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty i nie żałuję że się odważyłam i będę kontynuować te wizyty |
super |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 2014 12:19
|
|
|
Naiwna71 napisał/a: | Byłam dziś na pierwszej wizycie u terapeuty i nie żałuję że się odważyłam i będę kontynuować te wizyty |
super |
|
|
|
|
|