Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Jonesy
Czw 03 Lip, 2014 09:12
Pomóżcie mi zrozumieć te kroki
Autor Wiadomość
gabra 
Towarzyski

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 20:45   

Ja sie musze przyznac że chodze na meetingi i nie rozumiem o co chodzi w niektórych krokach i tradycjach i jaki wpływ na zdrowienie ma miec Wielka ksiega. Mam nadzieje ze sie wszystkiego powoli dowiem .Siódmego kroku nie rozumiem i dziesiatego. Te meetingi musza oddziaływac na drugiego człowieka skoro jak sie na nie chodzi to sie zdrowieje. Mówi sie ze rozmowa z drugim alkoholikiem leczy.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 20:51   

gabra napisał/a:
.Siódmego kroku nie rozumiem i dziesiatego.

może na razie skup się na pierwszym kroku, tak będzie lepiej dla Ciebie. Dlaczego chcesz od razu "połknąć" wszystko? Czy gorącą zupę jesz chochlą czy pomału łyżką?

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 20:55   

Cytat:
może na razie skup się na pierwszym kroku, tak będzie lepiej dla Ciebie. Dlaczego chcesz od razu "połknąć" wszystko? Czy gorącą zupę jesz chochlą czy pomału łyżką?

Pisze tylko ze nie rozumiem o co w tych krokach chodzi ale daleka droga do nich.
Ok.Pierwszy krok rozumiem i przyznaje ze jestem bezsilna wobec alkoholu.

Podziekowałam Bogu ze dzis nie siegnełam po alkohol i poprosiłam o siłe na jutro i ide spać. Miłej nocy.
Ostatnio zmieniony przez gabra Pon 23 Cze, 2014 20:59, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 20:58   

gabra napisał/a:
Pierwszy krok rozumiem i przyznaje ze jestem bezsilna wobec alkoholu.

Oprócz przyznania się to jeszcze trzeba to zaakceptować a to już praca na dłuższą metę :)

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 21:02   

Cytat:
Oprócz przyznania się to jeszcze trzeba to zaakceptować a to już praca na dłuższą metę

Zaakceptowac to znaczy pogodzic sie z tym ze nie moge juz pic alkoholu? Pod wpływem alkoholu wogóle nie kieruje swoim zyciem z tym tez sie zgadzam.
Ostatnio zmieniony przez gabra Pon 23 Cze, 2014 21:05, w całości zmieniany 1 raz  

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 21:04   

gabra napisał/a:
Zaakceptowac to znaczy pogodzic sie z tym ze nie moge juz pic alkoholu?

To trochę bardziej skomplikowane..........pomalutku krasnoludku jak powiadają :)

endriu 
(banita)

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 21:14   

gabra, poczytaj zwłaszcza rozwinięcie:
http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=7960

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014 21:20   

Cytat:
Siódmego kroku nie rozumiem i dziesiatego
skup się raczej na pierwszym

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 07:07   

Cytat:
skup się raczej na pierwszym

Tak tylko napisałam ze nie rozumiem tych kroków.

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 07:13   

Witam z rana. Oprócz meetingów na które chodze i dzis tez idę mam problemy z zorganizowaniem sobie dnia .Mam zwyczaj odkładania wszystkiego na jutro tak było tez kiedys z meetingami i przestaniem picia od jutra. Wstaje rano i to bym chciała zrobi to i tamto jeszcze 10 rzeczy na raz i szybko, czesto to sie tak kończyło że ladowałam w sklepie i wracałam z piwami. Moze powinnnam jakiś plan dnia prowadzić kazdego dnia jedna rzecz zrobić bo póki co to kiepsko mi to wychodzi. Ja próbuje dogonic stracony czas który zmarnowałam na picie ale to jest niemozliwe.
Ostatnio zmieniony przez gabra Wto 24 Cze, 2014 07:15, w całości zmieniany 1 raz  

Mar123 
Małomówny
Nie liczę godzin i lat...

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 07:51   

Bardzo bliskie jest mi to, co piszesz, u mnie to wyglądało tak samo. Na początku chęć przyspieszenia wszystkiego, np. nie piję "już" miesiąc, dwa, a nie widzę żadnych zmian, coś chyba nie tak z moim trzeźwieniem. Na szczęście nie zniechęcałem się, posłuchałem słów bardziej doświadczonych, którzy mówili: powoli, nie wszystko naraz, najpierw sprawy najważniejsze.

gabra napisał/a:
mam problemy z zorganizowaniem sobie dnia

Gdy przestałe pić, przybyło mi wolnego czasu, z którym nie wiedziałem, co zrobić. Na terapii był temat: Planowanie dnia, dzięki temu zrozumiałem, że ten dodatkowy wolny czas mogę wykorzystać na pracę nad sobą: czytanie książek, rozmowę, lub nawet poleniuchowanie bez poczucia winy, że nic nie robię. Pomału wszystko wróciło do normy, obecnie bywa, że brakuje mi czasu na załatwienie do końca jakichś spraw, ale skoro dziś nie zdążyłem, to widocznie nie mogłem, dokończę jutro. Wszystkiej roboty i tak nie przerobię, bo co trochę pojawia się coś nowego, robię, co mogę, a czas sobie płynie niezależnie od tego, jak go wykorzystuję. Nie da się cały czas lecieć galopem, trzeba czasem zwolnić, odpocząć, inaczej bym się zajeździł.

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 16:10   

Ja tylko mam nie pic tylko jeden dzień oby mi tych szczesliwych dni przybywało. Moje zycie od około 13lat czy 15 juz sama nie wiem ile pije jest wielka samotnoscia i cierpieniem nie mam żadnych znajomych o przyjaciołach nie wspomne, ciagle trace prace i mam kłopoty finansowe. Teraz jedynymi znajomymi sa dla mnie osoby z meetingu chociaz z nikim jeszcze nr tel nie wymieniłam i dłuzszej rozmowy niz Dzień dobry i czy mozna kawe prosic z nikim nie nawiązałam. Moze powinnnam sie odzywac na meetingu ale jakoś nie mam odwagi moze dzieki temu nawiazałabym blizsze znajomości.

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 16:32   

Gabra, samotność może się skończyć. Ja czułam taką wewnętrzną, dojmującą samotność, że byłam pewna że nikt, nic i nijak nie da się jej skończyć. Ale to był u mnie objaw uschniętego życia duchowego, takiego wewnętrznego - tego we mnie, brak radości życia, brak sympatii do siebie itd. Od kiedy nie piję zrobiłam dla siebie najlepsze co mogłam - dbam o siebie, polubiłam siebie i znam swoją wartość.

Ciebie dobrze się czyta już teraz, chciałam Ci to powiedzieć, bo każdy może zmienić swoje życie i Ty też możesz, jesteś młoda, masz bogate doświadczenia, masz materiał i czas żeby sobie to ładnie i mądrze poukładać i żyć pięknie i szczęśliwie.

gabra 
Towarzyski

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 21:43   

Cytat:
Gabra, samotność może się skończyć. Ja czułam taką wewnętrzną, dojmującą samotność, że byłam pewna że nikt, nic i nijak nie da się jej skończyć. Ale to był u mnie objaw uschniętego życia duchowego, takiego wewnętrznego - tego we mnie, brak radości życia, brak sympatii do siebie itd. Od kiedy nie piję zrobiłam dla siebie najlepsze co mogłam - dbam o siebie, polubiłam siebie i znam swoją wartość.

Ciebie dobrze się czyta już teraz, chciałam Ci to powiedzieć, bo każdy może zmienić swoje życie i Ty też możesz, jesteś młoda, masz bogate doświadczenia, masz materiał i czas żeby sobie to ładnie i mądrze poukładać i żyć pięknie i szczęśliwie.

Bardzo dziekuje za te piekne słowa. Własnie wróciłam z meetingu . Mówiac szczerze w tym miejscu bywam czesto a na tej grupie pierwszy raz i tak sie jakos zle czułam taka samotność mnie ogarneła. Nikt ze mna słowa nie zamienił,czułam sie tam jak piate koło u wozu i pojawił sie jakis paniczny strach przed dalszym chodzeniem. Chodziłam po roznych grupach moze gdzie indziej pójsc tam gdzie mniej ludzi. Ja rozumiem ze tam ze soba rozmawiaja osoby bo sie znaja od dawna. Ja od dziecka miałam problemy z nawiazywaniem kontaktów miedzyludzkich zawsze gdzies z boku stałam inigdy nie miałam kolezanek ani przyjaciół. Z tego wszystkiego az mi sie płakac chce. Ja nie oczekuje ze wszyscy beda ze mna rozmawiac i mnie lubiec ale mam nadzieje ze to sie z czasem zmieni i nawiąze z kilkoma osobami blizsze znajomosci zeby miec do kogo zadz i porozmawiac czy spotkac sie poza meetingiem. Moze to Ja powinnam zrobic pierwszy krok.Dawno nie czułam sie tak zle. Ide spać. Miłej nocy.
Ostatnio zmieniony przez gabra Wto 24 Cze, 2014 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Śro 25 Cze, 2014 07:58   

Gabra, nie poddawaj się, z czasem zamienisz słowo, drugie, trzecie i zanim się obejrzysz to będziesz z uczestnikami witać się na misia. Żeby było Ci łatwiej to wybierz jedną czy dwie grupy w tygodniu takie, gdzie będziesz chodzić zawsze, regularnie. Na PW zaraz wyślę Ci wiadomość

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi