Boję się lecz chcę zmian |
Autor |
Wiadomość |
Justka
Milczek
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:23 Boję się lecz chcę zmian
|
|
|
Witam Moja przygoda z chęcią zmian w moim życiu sięga wielu lat a co najmniej 3. Małżeństwem jesteśmy 23 lata, odkąd pamiętam mój mąż pił piwo, ba często razem piliśmy, myślałam, że jak będę z nim pić to piwsko, on nie będzie uciekał do kolegów. Teraz już wiem, że to ma swoją nazwę- nadkontrola! Mamy 2 dzieci, córka obecnie 23 i syn 20. Córcia już nie mieszka z nami, zwyczajnie miała dość. Po pewnym czasie mąż coraz więcej pił, zaczęłam rozmyślać, zaczęłam krzyczeć, błagać, uciekać z domu do koleżanek, myślałam, że wzbudzę w nim zazdrość.Teraz wiem, że raniłam dzieci. On tracił pracę i pił coraz więcej. Gdy pojawiły się poważne długi wzięłam urlop bezpłatny na pół roku i wyjechałam za granicę do pracy. Zostali sami z synem. Obecnie osiągnęłam swoje dno gdyż dotarło do mnie,że mój syn wpada w to bagno. Nie wierzyłam w terapie, dzięki Bogu jednak znalazłam się na niej. Na początek tyle, chociaż mogłabym wiele jeszcze pisać |
_________________ Pozdrawiam z uśmiechem |
|
|
|
|
KaTre
(konto nieaktywne)
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 23 Maj 2014 Posty: 368
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:27
|
|
|
Nie wiem jak sprawy się mają z Twoim synem, ale ja w młodszych latach tzn. 17/18 jak jeszcze mieszkałam z mamą też parę razy przesadziłam z ilością alkoholu... Na szczęści wyrosłam z tego Ale stresy mama ze mną miała |
|
|
|
|
KaTre
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:30
|
|
|
Justka napisał/a: | On tracił pracę i pił coraz więcej. Gdy pojawiły się poważne długi wzięłam urlop bezpłatny na pół roku i wyjechałam za granicę do pracy. |
Ja też miałam dwie pracę, bo mój był bezrobotny i długi mieliśmy.
Teraz wiem, że to była moja nadodpowiedzialność. I nic dobrego z tego nie wynikło w dłuższej perspektywie |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:31
|
|
|
Cześć! Fajnie, że jesteś tu z nami Odnośnie tytułu Twojego wątku, to często słyszę tutaj takie powiedzenie "bój się i działaj" |
|
|
|
|
Justka
Milczek
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:31
|
|
|
KaTre napisał/a: | Na szczęści wyrosłam z tego |
On wyrasta zbyt długo, przede wszystkim zawala szkołę, obecnie powinien być już absolwentem i pracować a jeszcze ma rok aby ukończyć, co więcej, jeśli zda egzamin komisyjny z jez. polskiego w sierpniu. Wczora jwieczorem wyszedł, powiedział, że wróci za 2 godz, nie ma go do tej pory. Tel wyłączony. To się zdarza często. |
|
|
|
|
KaTre
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:32
|
|
|
"Odwaga nie polega na nieodczuwaniu strachu ale na umiejętności działania pomimo strachu"... |
|
|
|
|
Justka
Milczek
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:33
|
|
|
margo napisał/a: | "bój się i działaj" : |
Fajne Zastosuję, nie mam innego wyjścia |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:34
|
|
|
witaj |
|
|
|
|
KaTre
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:35
|
|
|
Justka napisał/a: | KaTre napisał/a: | Na szczęści wyrosłam z tego |
On wyrasta zbyt długo, przede wszystkim zawala szkołę, obecnie powinien być już absolwentem i pracować a jeszcze ma rok aby ukończyć, co więcej, jeśli zda egzamin komisyjny z jez. polskiego w sierpniu. Wczora jwieczorem wyszedł, powiedział, że wróci za 2 godz, nie ma go do tej pory. Tel wyłączony. To się zdarza często. |
Ale po co? Nie uważasz, że ma całkiem komfortową sytuację do picia i imprezowania? Opiekujesz się nim, chronisz, utrzymujesz, martwisz o niego... Po co ma to zmienić, z jego perspektywy "na gorsze"? |
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
Pomogła: 18 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Gru 2012 Posty: 735
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:35
|
|
|
Justka, witaj ciepło na forum
Justka napisał/a: | Gdy pojawiły się poważne długi wzięłam urlop bezpłatny na pół roku i wyjechałam za granicę do pracy. Zostali sami z synem. Obecnie osiągnęłam swoje dno gdyż dotarło do mnie,że mój syn wpada w to bagno. Nie wierzyłam w terapie, dzięki Bogu jednak znalazłam się na niej. | I życzę ci, byś tą terapię skończyła dla siebie.
Ja podchodziłam kilka razy do terapii.
W końcu udało mi się zakończyć podstawową z powodzeniem i idę za ciosem dalej |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:36
|
|
|
Justka napisał/a: | Wczora jwieczorem wyszedł, powiedział, że wróci za 2 godz, nie ma go do tej pory. Tel wyłączony. To się zdarza często. |
Postaw mu warunek, ale taki, żeby mógł spełnić i żebyś Ty była gotowa dotrzymać słowa, np., że jeśli nie zda tego egzaminu, przestajesz go utrzymywać i będzie musiał iść do pracy.
Jeśli nie jesteś gotowa na dotrzymanie takiej obietnicy, to lepiej poczekaj, aż będziesz na to zdecydowana. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
BARBARA
Gaduła Nieśmiała
Pomogła: 4 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Lut 2013 Posty: 683 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:37
|
|
|
witaj |
_________________ Każdego dnia zaczynaj życie od nowa.
Życie znowu wstępuje w ciebie,gdy się dziwisz,że każdego poranka pojawia się światło. Jesteś szczęśliwy,ponieważ twoje oczy widzą,twoje dłonie czują a twoje serce bije. |
|
|
|
|
Justka
Milczek
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:45
|
|
|
KaTre napisał/a: | Ale po co? Nie uważasz, że ma całkiem komfortową sytuację do picia i imprezowania? Opiekujesz się nim, chronisz, utrzymujesz, martwisz o niego... Po co ma to zmienić, z jego perspektywy "na gorsze"? |
Uważam KaTre, teraz to z ogromną siłą ujrzałam . Warunków było już wiele lecz moja niekonsekwencja i nadopiekuńczość psuła za każdym razem plany moje zmieniania własnego dziecka. Teraz wiem więcej i....zwyczajnie potrzebuję siły, którą mam bo czuję, żę ją mam. Co jeszcze mam? Mam ogromną złość na niego i ta złość pobudza mnie do działania. Całkiem niedawno użalałam się nad nim, jaki to on biedny, ma takiego niedobrego ojca i dlatego też i on tak reaguje. To nieprawda, on zwyczajnie wpada w nałóg ! A dla mnie to jest jeden wielki szokkkk |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:47
|
|
|
Justka, piszesz, że Twój mąż nie ma pracy.
Jego też w swojej dobroci utrzymujesz? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
Pomogła: 18 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Gru 2012 Posty: 735
|
Wysłany: Nie 06 Lip, 2014 20:52
|
|
|
Justka napisał/a: | To nieprawda, on zwyczajnie wpada w nałóg ! | wpada, czy już wpadł? |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
|
|
|
|
|