Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Równowaga
Autor Wiadomość
KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 09:47   

No to teraz ja mam przechlapane. :szok: Znaczy się,że ja od 4 roku życia jestem uzależniona od czytania,bez tabletki(doskonale wiem,że jestem uzależniona od 19 lat-choroba) i poczytania przed snem,nie ma dla mnie życia! :uoee:Przyznaję,że najwięcej miejsca w naszym domu zajmują książki :bezradny: Książki dostawałam w prezentach,wydawałam na nie kieszonkowe,jak zaczęłam pracować to musiała być jedna w miesiącu ;) .Choć zawsze narzucałam sobie właśnie takie ograniczenia,JEDNA sztuka. ;) W bibliotekach nie mam co szukać,nowości mało,resztę znam na pamięć lub mam swoje.Teraz raz na kwartał szperam w antykwariatach,faktycznie ,nowa 30 do 50 zł,a za trzy miesiące mam ją od 8 do 15 zł.Wczoraj znalazłam 3 tomy za 15 zł,ale 2 mam a jednej mi nie chcieli sprzedać i wyszłam zła!!! :uoee: Muszę się nauczyć szukania i czytania elektronicznych. :( Ale to nie to samo! 8|

Jagna 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 09:53   

Jaki znajomy temat :szok:

Książki...wydaje mie się, że opanowałam kompulsję. Czytam elektroniczne, ale i tak wolę papierowe. Wypisałam się z klubu książki, co raz rzadziej zamawiam książki na Merlinie, co najwyżej zawodowo.
Mam inne kompulsje, ale o tym chyba tez wstydze się napisać podobnie , jak Wiedźma. One są takie moje i ja je dostrzegam, ja i one jakoś sobie radzimy.
Wiecie- grunt to przyznac się do tego przed sobą, a potem jak samo nie odejdzie...hmm chyba pomoc specjalisty ? ;)

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 10:01   

yuraa napisał/a:
spodoba mi się jakis wykonawca muzyczny , nawet po usłyszeniu jednego kawałka- ściągam z sieci całą dyskografię i mam zaraz problem bo muszę usunąć z iPoda innego wykonawcę by zmiescić nowego
Jak nauczyłam się trochę obsługi kompa,to zaraz buszowałam po internecie za muzą.Ponieważ musiałam zlikwidować kilkaset kaset magnetofonowych,trzeba było sobie nagrać to co na nich miałam,w ciągu pół roku nadrobiłam straty,ale nagrywam na płytki(rośnie ilość albumów). Nowe,które mi się spodobają też,ale jestem wybredna co do nowości.Teraz już dałam sobie spokój,bo co najważniejsze to mam. :okok:To też muszę przemyśleć :mysli:

sabatka 
Trajkotka
I`m going.... współuzależniona

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 11:35   

Ewuś ja nie pisałam tu pod kątem uzależnienia od czu\ytania. w takim wypadku napisałabym abstynencja i już!
choć w przypadku książek to głupie trochę :szok:
ja kiedyś miałam podobny przypadek z lakierami do paznokci. teraz mam ich 43 i nie kupię ani jednego do póki suma mi nie spadnie do 10 sztuk. nie wyrzucam ich no chyba że się stłucze ( wtedy byłam zrozpaczona prawie) albo na kamień prawie zaschnie.

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 14:30   

Ja sobie radze biblioteką,a właściwie bibliotekami,bo chodzę do czterech.Ale faktycznie,tam chyba trzeba mieć meldunek w dowodzie.Książek nie kupuję,bo jestem ekologiem i nie mogę przykładać ręki do wycinki drzew,skoro to samo znajdę w bibliotece.Jeszcze korzystam z e-booków i audiobooków.W zależności od tego,gdzie jestem czytam w inny sposób.Na spacerze z mp3,w pracy jak nudno korzystam z ipoda,a w metrze z papieru.Tum sposobem zawsze czytam 3 książki na raz.Ale czy to już kompulsja - nie wiem...
Ostatnio zmieniony przez jolkajolka Wto 06 Paź, 2009 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

Terhenetar 
Małomówny

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 11:53   

E-booki, jasne. Też czytam.

Tak sobie jeszcze myślałam o tym, co powiedziała terapeutka. Przecież mam zajęcia, które mnie cieszą, sprawiają przyjemność - jeżdżę na rowerze, uczę się francuskiego, gotuję, słucham muzyki, maluję na szkle... Teraz wybieram się na strzelnicę i myślę, że czas wrócić do nauki jazdy konnej. Myślę, że to nie jest mało.

Dlaczego więc książki są taką pułapką? Czym się różni ta przyjemność od innych?

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 13:33   

Terhenetar napisał/a:
Czym się różni ta przyjemność od innych?

Tamte wszystkie przyjemności są "realne", a dzięki książkom uciekasz w inny świat (?!)

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 13:38   

Klara napisał/a:
a dzięki książkom uciekasz w inny świat (?!)

mnie oprócz tego, książki kojarzą się z wybieganiem w przyszłość
np. czytam książkę z dziedziny finansów, żeby podreperować swoją wiedzę w tym zakresie, mam poczucie, że dzięki temu stanę się lepsza niż jestem teraz
to jest ok, jeśli kończy się działaniem, ale zamiast tego często po prostu sięgam po następną książkę ... :/
wrażenie, że robię coś dla siebie pozostaje - a w rzeczywistości jest przecież inaczej :/

Terhenetar 
Małomówny

Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 13:56   

Klara napisał/a:
Terhenetar napisał/a:
Czym się różni ta przyjemność od innych?

Tamte wszystkie przyjemności są "realne", a dzięki książkom uciekasz w inny świat (?!)

:shock:
to prawda :oops:

Takie malowanie na szkle, rower czy muzyka - tam po prostu jestem ze sobą, wewnętrznie. Książki pozwalają mi nie być z innymi i nie być ze sobą.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 14:02   

Klara napisał/a:
dzięki książkom uciekasz w inny świat

O kurcze, może właśnie o to chodzi, Terhi? :shock:
Może w Twoim realnym świecie jest jeszcze coś, co Ci doskwiera i przed czym chcesz uciec?
Ja uciekałam w alkohol dopóki nie zmieniłam swojej codzienności na mniej uciążliwą.
Może zastanów sie czy i przed czym uciekasz...

sabatka 
Trajkotka
I`m going.... współuzależniona

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 14:08   

Terhenetar napisał/a:
maluję na szkle

a może pokazałabyś jakąś pracę w dziale koło gospodyń wiejskich ?

:prosi:
Ostatnio zmieniony przez sabatka Śro 07 Paź, 2009 14:11, w całości zmieniany 2 razy  

Terhenetar 
Małomówny

Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 14:18   

sabatka napisał/a:
Terhenetar napisał/a:
maluję na szkle

a może pokazałabyś jakąś pracę w dziale koło gospodyń wiejskich ?

:prosi:

Większość "prac" rozdałam :D

Jak skończę to, co teraz mam na tapecie i pożyczę aparat, to mogę wrzucić. :D

Wiedźma napisał/a:

To akurat proste - zawsze przed sobą.
I już wszystko wiem. Wiem gdzie, wiem co. Nadal nie wiem jak, bo to chyba na teraz ciągle dla mnie za dużo. :|
Ostatnio zmieniony przez Terhenetar Śro 07 Paź, 2009 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 14:27   

Terhenetar napisał/a:
Wiedźma napisał/a:
To akurat proste - zawsze przed sobą.

No tak :? Czyli gonisz w piętkę, bo przed sobą nie uciekniesz.
Ale przecież możesz zmienić w sobie to coś,
co tak bardzo Ci się nie podoba, że ciągle bierzesz nogi za pas.
Zmienić siebie - przecież o to w tym wszystkim chodzi.
A siebie akurat możemy.

Terhenetar 
Małomówny

Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 15:02   

Zmieniłam w sobie dużo, bardzo dużo :D Nawet jak wypełniałam dziś w pracy testy osobowości AT, to widzę, jak duże to zmiany i jaką satysfakcję mi dają. Ale jest taki jeden temat, do którego podchodzę od dwóch lat i dopiero teraz zaczynam w nim grzebać. I jest ciężko.

I tak sobie myślę - są przecież granice zmian. Może powinnam się skupić na akceptacji na-dziś-nieakceptowalnego?

Ech...

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Śro 07 Paź, 2009 15:05   

Terhenetar napisał/a:
Może powinnam się skupić na akceptacji na-dziś-nieakceptowalnego?

powinnaś :)

z tego co wiem, to zmienić można coś co istnieje
jeśli czegoś nie akceptujesz to tak jakbyś zaprzeczała, że istnieje

nie wiem czy to co napisałam jest "po polsku", mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi :drapie:
Ostatnio zmieniony przez Flandria Śro 07 Paź, 2009 15:06, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu