Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Coraz gorsze samopoczucie po alkoholu
Autor Wiadomość
otoja 
Małomówny

Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 18:21   Coraz gorsze samopoczucie po alkoholu

Jestem nowa na forum, więc na wstępie chcę się przywitać. Cześć wszystkim.
Co do alkoholu to oczywiście jest on w moim życiu od dawna. Zaczęłam pić w liceum, miałam problemy w domu, często piłam sama, ze znajomymi. Potem na studiach oczywiście też sporo piłam. Teraz mam 24 lata, z domu się wyrwałam, nie mam stresów w życiu, od paru lat piję głównie dobre piwo, bo lubię. Już od dawna nie zdarza mi się zbyt często upić - ze znajomymi maks to 3-4 piwa i lubię w domu czasem wypić dobre piwo regionalne. Ale zauważyłam, że coraz gorzej się czuję nawet po tym jednym głupim piwie. Nie że mam słabą głowę - nigdy mnie nawet głowa nie bolała po alkoholu. Ale np. wypiję jedno piwo wieczorem i następnego dnia rano kiepskie samopoczucie, rozwolnienie, "niespokojny" układ pokarmowy cały dzień. Czy przez te wszystkie lata rozwaliłam sobie organizm na tyle, że nawet jednego piwa od czasu do czasu nie może już znieść? Podobno piwo w małych ilościach nawet zdrowe jest, więc nie chciałabym popadać ze skrajności w skrajność i rzucić alkoholu zupełnie, ale może powinnam?
Sorry jeśli mój problem wyda wam się głupi, mam nadzieję, że nie zbesztacie mnie za to za bardzo.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 18:25   

witaj na forum :)
jak często jest to ?
otoja napisał/a:
lubię w domu czasem wypić

moim zdaniem jestes na dobrej drodze do uzależnienia, katujesz organizm jednym piwem a on po prostu chce więcej
opcje są dwie pić więcej albo wcale
ja polecam wcale

Ann 
Upierdliwiec

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 18:39   

otoja, witaj ;) tu Anka alkoholiczka.

Z jakiegoś powodu jednak wpisalas w wyszukiwarkę coś co skierowalo Cię na forum uzależnionych ;)

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 19:05   

cześć 8)

otoja napisał/a:
Czy przez te wszystkie lata rozwaliłam sobie organizm na tyle, że nawet jednego piwa od czasu do czasu nie może już znieść?

tu znajdziesz odpowiedź związaną z psyche ...... o ciele prędzej lekarz ......

Tosia 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 19:33   

otoja, Witaj na forum, Toska alkoholiczka.
:kwiatek:

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 21:05   Re: Coraz gorsze samopoczucie po alkoholu

otoja napisał/a:
nie mam stresów w życiu, od paru lat piję głównie dobre piwo, bo lubię

Ja piłem bo lubiłem.... jak się okazało bardziej działanie piwa niż jego smak...
- uważałem się za piwosza... zbierałem etykiety, wafle i gadżety browarnicze;
- na imprezy znosiłem kilka różnych gatunków piwa, bo uważałem, że smakuję;
- pojawiły się imprezy z beczką piwa.... czyli znikło smakowanie różnych gatunków a pojawiło się picie na ilość;
- kiedy oraganizm odmawiał mi posłuszeństwa (biegunki po piwie) zmieniałem rodzaj alkoholu- najczęściej na wódkę i było git.... skończyło się piwkowanie- wódka zaczęła coraz częściej wkraczać;
- lubiłem wejść do knajpy i posiedzieć samotnie przy 6 browarach.... czyli pojawiło się picie w samotności;
- byłem wściekły na cały świat i piłem samotnie biedronkowe VIP- y w piwnicy swojego domu...
Oto w skrócie 19- letni rozwój mojej choroby alkoholowej. Do końca pijąc dziennie cztery piwa średnio uważałem że wszystko jest w porządku.... a bez alkoholu się okazało że nie potrafię egzystować.
Dobrych wyborów
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Śro 24 Gru, 2014 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 21:07   

Nikt kto niema problemu z alkoholem nie szuka pomocy wśród alkoholikow.Ale witaj .

rybenka1 
Uzależniony od netu

Pomogła: 92 razy
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 21:24   

Witaj.

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 23:53   

Jonesy napisał/a:
Nie uwierzę w to co czytam

ja tez sc43545
czesc Otoja :)

dtstgseete 
(banita)

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 00:26   

Jak wypilem kilka miesiecy temu 70 g wodki to musialem sie polozyc na kilkadziesiat minut i jezyk mi sie platal i mialem platanine mysli. A na drugi dzien jakis taki nieswoj bylem. Zamierzam zrobic co sie da by tego typu doswiadczenie nie powtorzylo se juz w moim zyciu.Unikajac miedzy innymii okazji, i okolicznosci, w ktorych pomysl spozycia moglby mnie znow nawiedzic. Wyglada na to, ze skutecznie unikam.. :mgreen:

drggb
Ostatnio zmieniony przez dtstgseete Czw 25 Gru, 2014 00:30, w całości zmieniany 2 razy  

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 01:03   

Cześć Otoja. :)

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 08:13   

otoja napisał/a:
Ale zauważyłam, że coraz gorzej się czuję nawet po tym jednym głupim piwie. Nie że mam słabą głowę - nigdy mnie nawet głowa nie bolała po alkoholu. Ale np. wypiję jedno piwo wieczorem i następnego dnia rano kiepskie samopoczucie, rozwolnienie, "niespokojny" układ pokarmowy cały dzień. Czy przez te wszystkie lata rozwaliłam sobie organizm na tyle, że nawet jednego piwa od czasu do czasu nie może już znieść?

Witaj Otoja :)
Nie chcę być wyrocznią ale wygląda na to , zresztą objawy ze strony organizmu to potwierdzają , że Twoja wątroba nie potrafi rozkładać już alkoholu ( pomimo jak twierdzisz tak niewielkich dawek ) - dla każdego organizmu trujące właściwości alkoholu są różne . Systematyczne i stałe spożywanie trucizny nawet w małych dawkach też jest niebezpieczne a Ty mu serwujesz to od paru dobrych lat. Podejrzewam też , że pijesz to piwo nie przyjmując w międzyczasie żadnego jedzenia (słone paluszki , chipsy się nie liczą :foch: ) Powinnaś zrobić badania wątroby - im wcześniej tym lepiej ...i niestety zrezygnować z piwa dla własnego dobra ;)

otoja 
Małomówny

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 19:35   

Ojej jakie tu miłe towarzystwo na tym forum. Dziękuję za wszystkie przywitania i odpowiedzi.

Ann napisał/a:

Z jakiegoś powodu jednak wpisalas w wyszukiwarkę coś co skierowalo Cię na forum uzależnionych ;)

Wpisałam "alkohol forum". ;)

yuraa napisał/a:

jak często jest to ?
otoja napisał/a:
lubię w domu czasem wypić

Ciężko powiedzieć żeby nie skłamać... Ale pamiętam, że był taki miesiąc, że starałam się pić mniej niż zwykle i jak podsumowałam to wyszło, że piłam łącznie przez jedną trzecią dni miesiąca. Więc normalnie jest to pewnie co najmniej połowa dni w miesiącu.

Jędrek napisał/a:
otoja napisał/a:
nie mam stresów w życiu, od paru lat piję głównie dobre piwo, bo lubię

Ja piłem bo lubiłem.... jak się okazało bardziej działanie piwa niż jego smak...
- uważałem się za piwosza... zbierałem etykiety, wafle i gadżety browarnicze;
- na imprezy znosiłem kilka różnych gatunków piwa, bo uważałem, że smakuję;
- pojawiły się imprezy z beczką piwa.... czyli znikło smakowanie różnych gatunków a pojawiło się picie na ilość;
- kiedy oraganizm odmawiał mi posłuszeństwa (biegunki po piwie) zmieniałem rodzaj alkoholu- najczęściej na wódkę i było git.... skończyło się piwkowanie- wódka zaczęła coraz częściej wkraczać;
- lubiłem wejść do knajpy i posiedzieć samotnie przy 6 browarach.... czyli pojawiło się picie w samotności;
- byłem wściekły na cały świat i piłem samotnie biedronkowe VIP- y w piwnicy swojego domu...
Oto w skrócie 19- letni rozwój mojej choroby alkoholowej. Do końca pijąc dziennie cztery piwa średnio uważałem że wszystko jest w porządku.... a bez alkoholu się okazało że nie potrafię egzystować.
Dobrych wyborów

Ciekawa historia. Muszę Ci powiedzieć, że u mnie to jednak na odwrót wygląda. Na początku piłam głównie jakieś Tatry i celem było się upodlić, a teraz Tatra mi nie przejdzie przez gardło, zawsze jeżdżę do specjalnych sklepów z regionalnym piwem. Uwielbiam Pale Ale, piwa wysokogoryczkowe... Jak piję sama to jedno maks dwa i albo w ogóle mnie nie weźmie albo tylko trochę. Picie zdecydowanie nie "bawi" mnie już tak jak kiedyś, ale muszę przyznać, że trochę weszło mi w krew. Robię coś wieczorem i myślę: "O, dużo przyjemniej mi się to będzie robiło z piwkiem". Albo "Po takim pracowitym dniu mi się należy browarek."

matiwaldi napisał/a:

tu znajdziesz odpowiedź związaną z psyche ...... o ciele prędzej lekarz ......

Masz rację. Chcę się wybrać jeszcze raz na takie dokładne badania krwi, na których byłam kiedyś. Wyszedł w nich nieprawidłowy jeden parametr trzustkowy, ale sprawdziłam, że to też się zdarza u osób biorących tabletki antykoncepcyjne, więc na nic to nie wskazywało.

Co do psyche to jeśli zdecyduję się zrezygnować z alkoholu, to zdecydowanie trzeba będzie popracować i nad tym. Bo jak siebie przekonać, że jest coś złego w magii przyjemnego, letniego wieczoru spędzonego na balkonie z zimnym piwem albo w sympatycznym, okazyjnym wieczorze w pubie ze znajomymi spędzonym wśród wesołych, w pół poważnych rozmów?

zołza napisał/a:
otoja napisał/a:
Ale zauważyłam, że coraz gorzej się czuję nawet po tym jednym głupim piwie. Nie że mam słabą głowę - nigdy mnie nawet głowa nie bolała po alkoholu. Ale np. wypiję jedno piwo wieczorem i następnego dnia rano kiepskie samopoczucie, rozwolnienie, "niespokojny" układ pokarmowy cały dzień. Czy przez te wszystkie lata rozwaliłam sobie organizm na tyle, że nawet jednego piwa od czasu do czasu nie może już znieść?

Witaj Otoja :)
Nie chcę być wyrocznią ale wygląda na to , zresztą objawy ze strony organizmu to potwierdzają , że Twoja wątroba nie potrafi rozkładać już alkoholu ( pomimo jak twierdzisz tak niewielkich dawek ) - dla każdego organizmu trujące właściwości alkoholu są różne . Systematyczne i stałe spożywanie trucizny nawet w małych dawkach też jest niebezpieczne a Ty mu serwujesz to od paru dobrych lat. Podejrzewam też , że pijesz to piwo nie przyjmując w międzyczasie żadnego jedzenia (słone paluszki , chipsy się nie liczą :foch: ) Powinnaś zrobić badania wątroby - im wcześniej tym lepiej ...i niestety zrezygnować z piwa dla własnego dobra ;)

A tu słusznie typujesz i mi przypomniałaś o prawdopodobnie istotnej rzeczy w mojej "karierze", o której zapomniałam napisać. Kiedyś zgotowałam swojemu organizmowi niezłe piekło. Mianowicie przeszłam na 'wspaniałą' dietę, która polegała na tym, że gdzieś tak po 15 nic już nie jadłam do końca dnia. Ale piwko wieczorem owszem, piłam. Doszło do tego, że piwo najczęściej zastępowało mi kolację. I nigdy nic nie zagryzałam/nie zagryzam do piwa - ani paluszka. Przyzwyczaiłam się do tego i nie jestem teraz w stanie łączyć piwa z jedzeniem, bo mój żołądek tego nie akceptuje. Poszukam w internecie, jakie badania można zrobić na wątrobę.

Dziękuję wam wszystkim za pomoc.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 19:48   

otoja napisał/a:
. Poszukam w internecie, jakie badania można zrobić na wątrobę.

Mówisz i masz ;)
Badania krwi, które pozwalają określić kondycję wątroby, to:
-próby wątrobowe, czyli badanie monitorujące pracę wątroby (białko całkowite, bilirubina , -ASPAT, ALAT ( nazywane też transaminazami)
-GGTP - badanie rozpoznaje uszkodzenie miąższu wątroby, dróg żółciowych. Jest ono szczególnie pomocne w diagnostyce chorób wątroby o podłożu alkoholowym

otoja 
Małomówny

Wysłany: Pią 26 Gru, 2014 10:50   

zołza napisał/a:
otoja napisał/a:
. Poszukam w internecie, jakie badania można zrobić na wątrobę.

Mówisz i masz ;)
Badania krwi, które pozwalają określić kondycję wątroby, to:
-próby wątrobowe, czyli badanie monitorujące pracę wątroby (białko całkowite, bilirubina , -ASPAT, ALAT ( nazywane też transaminazami)
-GGTP - badanie rozpoznaje uszkodzenie miąższu wątroby, dróg żółciowych. Jest ono szczególnie pomocne w diagnostyce chorób wątroby o podłożu alkoholowym

Hej wielkie dzięki! Widzę, że te badania, które kiedyś robiłam, obejmowały to wszystko. Poczytam jeszcze więcej o tym i postaram się wybrać jak najszybciej.

Odpowiedz do tematu